Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu

Salgın sürecinin en çok etkilediği hizmet sektörlerinden, turizm seyahat acentaları bir seneyi aşan koronavirüs sürecinde desteksiz bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyor. Yaşanan olumsuz sürece rağmen ısrarla umutları taze tutmaya çalışan TÜRSAB-Güney Marmara Bölgesel Temsil Kurlu Başkanı Murat Saraçoğlu ve Bursa’da bulunan turizm seyahat acentaları temsilcileri ile görüşerek yaklaşan 2021 yaz sezonunu sorduk. Bu hafta sonu ile birlikte Türkiye virüsün yayılmasını kontrol altına alınması, vaka sayısın azaltılması amacıyla yeni bir kapanma sürecine girdi.

Haberin Devamı

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu
Yeni kararlarla vaka sayılarının 10 bin bandının altına indirilip; turizm sezonuna vaka sayısını kontrol altına alınmış bir ülke olarak girilmesi hedefleniyor. Başkan Saraçoğlu ve süreç boyunca destek konusunda üvey evlat muamelesi gören Bursalı seyahat acentaları, her şeye rağmen yaz sezonundan umutlu. Ben de aşılanan insan sayısının artması, vaka sayılarının kontrol altında tutulması ile birlikte yaz ortalarına doğru hayatın daha farklı olacağını eylül ayından itibaren ise turizmde olumlu yansımaların başlayacağını öngörüyorum.

MURAT SARAÇOĞLU
TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Temsil Kurulu Başkanı

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu
Dünya üzerinde ve ülkemizde seyreden vaka sayılarının Şubat sonu Mart başı gibi hızla artması, koronavirüsün mutasyona uğramış bir seyir izlemesi ve ölüm oranlarının günden güne artmasından dolayı hedeflenen turizm planı da sekteye uğradı. Tek tesellimiz aşılanan kişi sayısının her geçen gün yükselmesi ve yaz aylarına kadar da ülke çapında biteceğine dair kamu yonetiminden gelen haberler oldu.
Dolayısıyla 2021 turizm sezonunun açılışında yeni tarihte Haziran olarak belirlendi.
Böylece dönemin yarısı bitmiş olacak. Kapanma ve kısıtlamaların getirmiş olduğu psikolojik baskı ve sosyalleşme ihtiyacından dolayı özellikle yaz döneminde iç pazarda seyahatlerin artacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda hijyen sertifikasına sahip butik otellerin daha cok tercih edileceği ve kalabalık ortamlardan uzak durulacağını söyleyebiliriz. Temiz hava , hijyen önlemlerinin artırılmış olduğu yerler ve doğal ortamlar gezilecek ve konaklanacak yerler öne çıkacaķ
Uluslararası seyahatler 2021 içinde de minimum olacak , Türkiye‘ye en çok ziyaretçi gönderen başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkeleri ve Rusya ‘dan az sayıda turist geleceğini tahmin ediyoruz. Ancak aşının etkisini göstermesiyle birlikte bu tahminler terse dönebilir.

Haberin Devamı

Yaza umutlarımız var…
Salgın sürecinin en çok etkilediği hizmet sektörü içerisinde turizm ve seyahat acentacılığı yüzde 100’e yakın gelir kaybına uğramıştır.
2020 Haziran ayı ile başlayan “Yeni Normal” süreç ile sektörün bir kısım çarkları işlemeye başlamışken seyahat acentacılığı bu süreçten pay alamamıştır.
Sadece salgın süreci değil dış politikadaki gelişmeler de maalesef sektörümüzü çok yakından ilgilendirmektedir. Yakın tarihte gelişen olaylar ile alınan kararlar yine ilk olarak bizi etkilemiştir.
Yaşadığımız krizin uzun dönem evresi ve iyileşme dönemini iyi okumamız ve tüm hazırlıklarımızı buna göre yapmamız önemlidir.
Temennimiz odur ki iyileşme evresine girerken tüm paydaşlarımızla ortak hareket etme, sağlıklı bilgi akışı, sektör adına faaliyet gösteren STK’LAR ve kamu kurumları koordineli bir çalışma ile acentalarımızın farklı senaryolar geliştirmesini ele alırken, moral motivasyonun yüksek olmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Sektöre yapılan nakdi, kredi, hibe vs devlet destekleri yeterli değildir. Bu anlamda çok sık görüşme trafiği ile durumun aciliyetini ortaya koymaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

ALMİNAZ TURİZM
NİLAY KARAMAN

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutluÜlkemiz ve Dünya’nın küresel bir salgının etkisinde olduğu bu zorlu dönemde olumsuz olarak etkilenen sektörlerin başında gelen turizm tekrar toparlanma çabası içerisindedir.
2020 yılı 6. aydan itibaren sektör biraz olsa hareketlense de pandeminin tekrar kendini hissettirmesiyle birlikte durma noktasına gelmiştir. 2021 yılında ise ilkbaharın da etkisini hissettirmesiyle birlikte turizm sektöründe de bahar esintileri kendini göstermeye başladı.
Bizler bu dönemde ağırlıklı olarak iç turizm operasyonları yapan bir acenta olarak aldığımız rezervasyonlar doğrultusunda önümüzdeki günlerde tatil ve tur taleplerinin katlanarak artmasını beklemekteyiz. 2021 yılının ilkbahar ve yaz aylarından itibaren turizm sektörünün yaralarını sarmaya başlayacağı güzel bir sezon olması dileklerimizle..

Haberin Devamı

OSMANGAZİ TURİZM
MEHMET KANTARCI

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutluTurizm, insanlık tarihinde en kötü yıllarını yaşıyor. Hem turizm seyahat acentalarının, hem seyahat etmek isteyenlerin umutları tükenmiş durumda. Önümüzdeki bahar ve yaz aylarında, yurtdışı seyahatleri mümkün görülmediğinden, yurtiçi seyahatlere yönelmek gerekiyor. Bahar aylarında GAP turları, yaz aylarında KARADENİZ, EGE ve AKDENİZ bölgelerine yapılacak lokasyonlara odaklanmak gerekiyor.
Bunun yanında Günübirlik veya 1-2 gün konaklamalı kültür turları veya Termal turizmini tercih etmek mümkündür. “Gemi limanda güvendedir. Fakat geminin görevi bu değildir”. (Paulo Coelho) İfadesinde olduğu gibi gemiler yeterince limanda kaldıl. Artık sefer zamanı deyip, turizimci dostlarımızın yeni rotalar belirleyip, pandemi kurallarını göz ardı etmeden çalışmaya başlamaları gerekiyor.

Haberin Devamı

NİLTUR TURİZM
EROL BODUR

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu2021 yılı bahar ve yaz turizmi için, aşının ülkemizde ve tüm ülkelerde istenen düzeyde uygulanması ve faydalarının görülmesiyle beraber kontrollü normale geçişin olacağını düşünüyoruz.
Uzun süredir tatil yapamayan seyahat severler bu dönem için erken rezervasyon yaptırıyorlar.
Özellikle doğa turizmi, eko turizm, termal turizm, villa ve tekne turizmi, macera turizmi gibi çeşitlerin tercih edileceğini öngörüyoruz. Kültür turizminde rezervasyonlar arttı ve yükselişe geçeceğini düşünüyorum. Özellikle GAP, Kapadokya, Doğu Anadolu, Batı Karadeniz, Karadeniz Turları ve termal turlar bu dönem için yüksek talep görüyor. Yurtdışı turlarda salgını iyi yöneten ve riski azaltan ülkelere yeniden seyahatleri başlatabileceğimizi düşünüyorum. Özbekistan ve Tunus turlarımız başladı. Bu sene sınırlı da olsa hac yapabileceğimizi, umre seyahatlerine sonbaharda başlayacağımızı öngörüyoruz.

Haberin Devamı

WORLD ZERA TURİZM
BÜNYAMİN KOÇAK

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu2021 İlkbahar sezonu 2020 sezonuna göre daha verimli olacak gibi duruyor.
Misafir portföyümüzde yapmış olduğumuz anketler ve turlarımızdaki satış oranlarından bunu öngörebiliyoruz. Bu öngörüler doğrultusunda 2021 yaz sezonu Ramazan Bayramı ile beraber ivmesini kazanacak ve artışlarla devam edecektir. Tüketicilerin Türkiye Seyahat Acentalarına bağlı resmi seyahat acentalarından bir an önce yaz turlarını ve otellerini şu andaki uygun fiyatlardan almalarını tavsiye ediyoruz. 15 Nisan sonrası ülkeye girişteki PCR testi zorunluluğunun da kalkması ile beraber yabancı turistin ülkemize yoğun ilgi ile geleceğini beklemekteyiz. Şimdiden Zera Tour olarak özellikle Güney Amerika ülkelerinden yaz sezonu için talepler almaktayız. 2021 yaz sezonu 2019 yaz sezonu kadar yoğun geçecek diye öngörüyoruz. Tüketicilere tavsiyemiz bir an önce otel ve tur rezervasyonu yaptırmalarıdır.

NİLSİN TURİZM
NİLAY KORKMAZ DEMİRAYAK

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu
2020 yılında koronavirüs nedeniyle turizm faaliyetleri neredeyse tamamen durdu. Biz turizmciler açısından çok zorlu geçen yılın ardından sektör paydaşları olarak bu yıla umutla bakıyoruz. Yılın ilk yarısında belki istediğimiz ivmeyi yakalayamamış olsak da, sektörümüzdeki hareketlenmenin Ramazan Bayramı sonrası özellikle Haziran ayı gibi başlayacağını düşünüyoruz. Tabii bu seyahatlerin artması ülkemizdeki Covid-19 tedbirlerinin her yönden sağlıklı işlemesi ve aşılamanın biraz daha hız kazanması ile doğru orantılı. Aşılamaların da etkisini göstermesiyle ülkemize yabancı turist akışının başlayacağı , yerli turistin de öncelikle sahil otellerinden başlayarak devamında kültür turları ile turizm hareketini oluşturacağını öngörüyoruz. Özellikle iç pazarda 2020 yılına göre çok daha yüksek bir talep olacağı inancındayız. Şehrimiz açısından bakacak olursak, iç turizm de kültür turlarının hareketlenmesini beklemek durumundayız. Özellikle Bursa’ya ciddi talep gösteren Ortadoğu pazarı da kapılarını açacak olursa şehrimiz açısından da verimli bir turizm sezon olacağını düşünüyoruz.

ALİ TAŞPINAR TURİZM
ALİ TAŞPINAR

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutluBu zorlu süreç hayatımıza neler kattı, neler eksiltti bunları tespit etmeliyiz. Hizmet sektöründe olduğumuzdan dolayı kendimizden örnek verecek olursak Ortadoğu’da birçok misafirimizle aile olmuş durumdayız ve kimse ailesini ihmal etmemeli. Beklenti hep olmalı; ama sürekli çalışılan misafir kitleleri düşünülerek değil, bu dünyada yaşıyorsak ve vcnnet vatanımızdaki tüm güzelliklerimizi göstermemek için engelimiz yok demektir. Ülkemiz 81 iliyle güzel ve herkesin gözüne, damağına, görseline, maneviyatına vb gibi bir çok şeye hitap etme özelliği var. Burada üzerimize düşen ülkemizi her fırsatta tanıtmak ve bağlı olduğumuz birlik, dernek, bakanlık akla gelen kim varsa elimizi taşın altına koymak. Hayatta her zaman fırsatlar var, doğru zamanda değerlendirmek önemli. Bu yaz sezonu çok iyi olur mu bilinmez ama iyi olması için çalışabiliriz. İkili görüşmelerimiz sonucu aşısını yaptıran herkesin Bursa’ya geleceğini ve güzel bir sezon geçireceğimizi düşünüyorum.

CROCO TUR
BANU ERKMEN

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutluBursa turizmcileri olarak kozamıza sığındığımız zor bir yılın ardından tekrar kanatlanmak için gözümüzü ufka diktik. Üzüldüğümüz zorlandığımız zamanlar çoğunluktaydı belki; ama özümüze dönüp düşünmek, bugüne kadar yaptıklarımızı gözden geçirmek, yeni dünya düzenine adapte olmak için yeni yöntemler ve anlayışlara kendimizi açma fırsatını bulduk. Yeni sezon öncesi Bursa turizmi de tüm cömertliği ve zenginliği ile konuklarını ağırlamak için sabırsızlanıyor.
Özlediğimiz müşterilerimiz ve misafirlerimiz de ruhen ve fiziken maruz kaldıkları kısıtlanma hissi ile bir an önce vedalaşmak için sabırsızlanıyor. Aşı takvimleri, aşı pasaportları ve her gün değişen ülkeler arası kabul şartları kargaşası arasında ülkemiz iç turizminin bahar ayları ile birlikte hiç olmadığı yüksek bir sirkülasyona ulaşacağını ön görüyoruz. Yurt dışında yaşayan ve her fırsatta ülkemize ve Bursa’ya olan özlemlerini dile getiren daimi ziyaretçilerimizin açılacak kapılar ile ilgili iyi haberleri beklediklerini ve fırsat doğar doğmaz geleceklerini dile getirmeleri de olasılık hesaplarımızı büyük beklentilere dönüştürüyor. Bursa yeni rotalar keşfetmek için oldukça bereketli, geçmişinde sakladığı tarihi hikayeleri ile de öyle zengin ki; kıymetli misafirlerimizin de 1 günde geçip gitmesine artık izin vermeyeceğiz.

ERİCE TURİZM
GÜLŞEN ERİCE

Belirsizliklere rağmen Bursa turizm seyahat acentaları 2021 yaz sezonundan umutlu2020 yılında kısa bir süre turizm faaliyeti yaparak sezonu kapatan ve maalesef hiçbir yarasını saramayan sektörümüz, umudunu 2021 sezonuna bağlamış durumda. Salgın tamamen bitmemiş olsa dahi yerli ve yabancı misafirlerimize, yeni normale göre hazırlanmış kültürel, deneyimsel, natural ve birçok alternatif turizm ürünleri sunarak, misafirlerimizin ruh ve beden sağlıklarına fayda sağlayabileceğimize inanıyorum. Birçok ülkede yayınlanan Osmanlı Temalı dizi ve filmler sayesinde Ortadoğu misafirleri dışında Malezya, Endonezya, Pakistan ve Türki Cumhuriyetlerinden talepler de gelmektedir. 2021 yılında şehrimizde olumlu bir turist akışının gerçekleşeceğini umuyorum.
2021 Turizm sezonunun hizmet alanlar ve hizmet sunanlar açısından verimli ve güzel geçmesini diliyorum. “Seyahat Etmek Özgürlüktür”

Yazarın Tüm Yazıları