Konserlerde protokole yer yok

31’ncisi düzenlenen Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivalinde bu yıl Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun, protokol için özel bir alan ayrılmayacağını açıkladı ve kendisi de halkın arasından konserleri takip etti.

Haberin Devamı

Tolga Tosun protokol alanıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Geçmiş yıllarda bazı sıkıntılara neden olan ve vatandaşlarımızın da rahatsız olduğu bu uygulamanın kaldırılmasıyla, konserleri takip eden değerli hemşehrilerimiz sahneyle daha da bütünleşecektir.

Konserlerde protokole yer yok

Her hizmetimiz ve projemiz çok sevdiğimiz bu kent ve o kentin güzel insanları içindir. Hizmetlerimizin en doğru biçimde sizlere ulaşması konusunda büyük bir titizlikle çalışıyoruz. Festival konserlerinde sahne yanındaki protokol alanını da bundan sonra kaldırıyoruz. Bu vesileyle tüm hemşehrilerimi festivalimiz kapsamında gerçekleştirilen etkinliklere davet ediyorum.”

Haberin Devamı

Umarım Tolga Tosun’un konserlerde başlattığı bu uygulama diğer tiyatro ve sahne gösterilerinde de devam eder, herkese örnek olur. Benim bayramlarda, konserlerde daha doğrusu birçok etkinlikte karşılaştığım protokole özel olarak ayrılan yer konusunda dikkat çekmek istediğim farklı noktalar var. Sormamız gereken soru; insanlar gerçekten protokol için ayrılan özel alana mı karşı yoksa kendilerinin o alana alınmayışına mı? Kısacası protokole özel alan oluşturulmasına karşı olan bir kişi, bir gün protokole girdiğinde ya da önemli bir mevkie geldiğinde yine protokol için özel alan oluşturulmasına karşı çıkacak mı? Dolayısıyla aslında eleştirmemiz gereken anlayış, birilerine özel alan oluşturulmasına karşı çıkmak, kendimizi o özel alana atmak değil. Şu torpilcilik ve adam kayırmacılıktan artık kurtulalım. Konser ya da kutlama alanlarında ille özel bir alan oluşturulacaksa gazilerin, engellilerin ve yaşlıların bu etkinlikleri rahat takip etmesine yönelik hazırlanmalı. Bandırma’da da engelliler kendilerine ayrılan sahne önünden ve sahne yanından konserleri takip etti.

ÖZGÜVEN PATLAMASI VE CABASI

Yukarıda torpilcilik ve kendini protokole atma anlayışından biraz bahsettim. Oysa insanların çok bilmediği komik konular da bu protokol alanı etrafında dönüyor. Örneğin bir meclis üyesi belediyeye “Protokolden bana 10 kişilik yer ayırın” diyebiliyor. Belediyede eşi dostu çalışanın taleplerini, “Başkanın arkadaşıyım” diyenleri de buna eklersek garip ama birçok kişinin özel alan oluşturulmasına karşı olmak yerine, o özel alana kapağı atma eşi dostu doldurma anlayışı içinde olduğunu üzülerek ve gülerek görüyoruz. Aslında doğru olan ne biliyor musunuz? Ayrımcılığa karşı olmanın ilk koşulu ne? Size protokolde ayrılan o yere oturmamak. Protokol mantığını ve hayatımızın çeşitli zamanlarında bize sunulan kişiye özel uygulamaları reddetmek… Bir gün protokol için ayrılan alana baktığımda boş kaldığını görmek istiyorum. Protokol üyelerinin etkinliğe katılmadığı için değil, protokol üyelerinin bu ayrımcılığı kabul etmediği için o koltuklar boş kalsın.

Haberin Devamı

Tolga Tosun’un başlattığı bu protokol alanının kaldırılması Bandırma için güzel bir kazanım. En basit okul mezuniyet töreninde bile protokol uygulaması yapıldığını düşünürsek gerçekten de önemli bir adım atıldı. Umarım belediyenin başlattığı bu uygulama diğer kurumlara, belediyelere de örnek olur. Halkla yan yana iç içe olmaktan seçilmişi de atanmışı da çekinmesin. Halk sizin samimiyetinizi görsün.

Yazarın Tüm Yazıları