Bandırma’nın toplumsal barışı bozulabilir

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi geçmişte TOKİ’den aldığı 203 dönümlük eski ordu donatı alanı için proje yaparak 1000’lik ve 5000’lik plan değişikliğini meclisten geçirdi. İlginç olan ise bu planlarla ilgili kamuoyunun ve Bandırmalıların en ufak bir bilgisi olmaması...

Haberin Devamı

Eski ordu donatı alanın bugünkü halinden kurtarılarak Bandırma’ya bir yeşil alan olarak kazandırılması konusunda herkes hemfikir. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu alanda 60 dönüm üzerine konut, ticari alanlar, otel gibi yapılar planlıyor. Kısacası içinde her şeyi barındıran bir uydu kent. Yani şunu sormak lazım; madem konut yapacaktınız niye bu alanı TOKİ’den aldınız. En azından TOKİ’de kalmış olsaydı da dar gelirli insanların denize nazır bir dairesi olurdu.

BANDIRMA’YA ZARAR VERİR

Bandırma’nın tek merkezli bir kent olmasının trafik sıkışıklığına neden olduğunu zaman zaman dile getirsek de aslında bu tek merkezli kent olma özelliği bazı artıları da içinde barındırıyor. Şöyle ki, Bandırma’da hangi gelir seviyesine sahip olursa olsun meydan ve çevresi bir buluşma, işini halletme ve zaman geçirme alanı. Dolayısıyla farklı gelir grubu ya da etnik yapıya sahip olan insanlar bu alanları birlikte kullanıyor, birbirlerine yabancılaşmıyor, nefretle bakmıyor.
Yücel Başkan, Meclis toplantısında meseleye sosyolojik olarak bakalım dediği için yazıyorum bunları. Şimdi Büyükşehir uydu kent kurma projesi Bandırma’nın sosyolojik yapısına da zarar verecek. Nasıl mı?
Bu bölgede yaşayan ki, bu insanların hepsi zengin olacak. Meydana inmek yerine kendilerini o korunaklı uydu kentin duvarlarının arkasına gizleyecek. Bu alanda sağlık, okul, kafe, restoran, otel, yeşil alan, çarşı gibi ihtiyaç duydukları her şeye sahip olacaklar. Buradaki yeşil alana gelen insanlar da kendini buraya ait hissedemeyecek. Bir süre sonra bu alan burada evi olan insanların olacak. Bu uydu kent projesi bir ilk olacak ve toplumun yüksek gelir seviyesinde bulunan insanlardan yenilerinin yapılması için talep gelecek. Korunaklı, güvenlikli yaşam alanları olan yeni uydu kentler Bandırma’da yükselmeye başlayacak.
Bir süre sonra da farklı gelir seviyesindeki bu insanlar birbirlerine kıskançlık ve nefretle bakacak. Bandırma’nın sahip olduğu toplumsal barış, belki de ortadan kalkacak. Sınıflar ve etnik kimlikler birbiriyle hiç karşılaşmayacak.

Haberin Devamı

TOSUN’DAN TARİHİ TEKLİF

Haberin Devamı

Son Büyükşehir toplantısı tartışmalarla geçse de Tolga Tosun, Yücel Yılmaz’a çok önemli bir teklifte bulundu. “Burayı bize ver, yeşil alan yapalım ben size 200 dönüm yer vereceğim orayı planla.”
Evet bu teklif çok açık Tolga Tosun, eski ordu donatıyı yeşil alan yapalım diyor ve 200 dönüm arsa verelim, Büyükşehir de oraya konutlarını yapsın. Aslında bu teklif Bandırma’nın da önünü açacak bir teklif. Büyükşehir Bandırma’da geçmişte tıpkı Levent Mahallesi’nin yapıldığı gibi uygun fiyatla konutlar üretip yeni yerleşim alanları ve mahalle oluşturabilir. Bu yaptığı konutlar da en azından Bandırma’nın yüzde hatta binde 1’inin değil de daha fazla insanın alabileceği fiyatlarda olur.

Yazarın Tüm Yazıları