‘Türk işi’ dünya albümü

Ezhel ve Murda’nın ortak albümü ‘Made In Turkey’ hem Türkiye hem Avrupa hem de Latin kökenli ülkelerde popüler olan bir sound’u bizden unsurlarla zenginleştiriyor.

Haberin Devamı

'Eh Baba’nın yarattığı ivmeyle hem Türkiye hem de Avrupa’dan dinlenmeye başlayan Murda’nın bu yıl yayımladığı albümü ‘Doğa’da; Ezhel’le ‘Pırlanta’, Zeynep Bastık ve Idaly’yle ‘Güneş’ şarkıları öne çıktı. Dijital dinleme rakamlarında da patlama yaşadı. Ezhel’le ortaklığı geçen yıl ‘Boynumdaki Chain’, ‘Aya’ gibi şarkılarla ses getirmişti.

‘Doğa’ albümü Murda markasını iyice parlattı. Yine Ezhel’le tekli olarak yayımladıkları ‘Bi Sonraki Hayatımda Gel’ ise noktayı koydu. Spotify listelerinin en çok dinlenen ikilisi unvanını sonuna kadar hak ettiler. Spotify rakamlarına göre bu şarkıyla 2020 yazının en çok dinlenen şarkıları arasında 2 numaraya oturan Ezhel ve Murda aynı listenin ilk 20’sinde ‘Aya’ ve ‘Made In Turkey’ adlı teklileriyle de yer aldılar.‘Türk işi’ dünya albümüAyrıca Murda, SFB eşliğiyle yaptığı ‘Napıyon Lan’ adlı şarkısıyla aynı listedeydi. Diğer bir deyişle Ezhel ve Murda’nın bir araya gelmesi Ezhel’in gücüne güç katarken Murda’ya Ezhel’siz ulaşmakta zorlanabileceği bir şöhretin kapısını araladı.

Haberin Devamı

Bir tarihte, ikamet ettiği Amsterdam’dan Ezhel’e mesaj atan Murda akabinde kendisiyle bir araya geldi ve birlikte çalışmaya başladılar. Yarattıkları farkın temelinde rap’in yükselen bir değer olmasının ötesinde hem Türkiye hem Avrupa hem de Latin kökenli ülkeler bazında popüler olan bir sound’u bizden unsurlarla zenginleştirmeleri yatıyor. Bu sound’a reggaetone ve trap’in Türk ezgileri ve Latin sosuyla yoğrulması diyebiliriz. Bunda Ezhel’in reggae ve Latin beat’lere yakınlığının, albümün prodüktörleri Bugy ve DJ Artz’ın, en önemlisi güçlü Ezhel-Murda etkileşiminin etkisi büyük.‘Türk işi’ dünya albümü

27 dakika bile sürmüyor

Ezhel ve Murda’nın bu sinerjiyi geliştirmek için atmaları gereken bir adım daha kalmıştı... Son tekli ‘Made In Turkey’ ile aynı adını taşıyan ortak albüm sonunda yayımlandı. Ezhel ve Murda dışında sadece bir parçada (Cümle Âlem) Kalibwoy eşliği mevcut.

Haberin Devamı

‘Anadolu Flex’e de dikkat edin. Albüm dört tanesini önceden tekli olarak dinlediğimiz dokuz parçadan oluşuyor ve toplamı 27 dakika bile sürmüyor. Ama bütünü sorarsanız ‘nokta atışı’ derim; Ezhel - Murda kuvvetlerinin dünyaya açılan kapısı bile olabilir ‘Made In Turkey’.

Mr. Besk tarafından yapılan kapak görselinde Türk halısı içinde grafitti ile kaplı bir Türkiye haritası var. Aynen Ezhel ve Murda’nın kesişim kümesi gibi...

Meraklısına Not: Yedi yıl kadar önce Murda (O zamanki adıyla Murda Turk) Ceza ile Hollanda turnesi sırasında bağlantı kurmuş, birlikte bir şarkı yapmışlardı. Trap’siz, Latin sossuz ve yarı Türkçe old school tadında rap olan ‘Be On De Kıjk’ adlı şarkıyı ısrarla tavsiye ederim; YouTube’da bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

DANSA DAVET!

Aslında mart ayında çıkan ikinci stüdyo albümü ‘Future Nostalgia’ya birkaç yeni parça ekleyerek ‘Deluxe’ versiyonu yayımlamak istiyordu Dua Lipa. Ancak pandemi nedeniyle turnesini iptal edip eve kapanınca hayranlarını dansa davet etmeyi uygun gördü.

Grammy ödüllü ünlü prodüktör/DJ Blessed Madonna (Eski adıyla Black Madonna) ile gizlice çalıştılar. Ve sonunda ‘Club Future Nostalgia’, bol konuklu olarak dijital varlığının yanı sıra LP formatında da yayımlandı.‘Türk işi’ dünya albümü
Damakta enfes bir tat kalıyor

Blessed Madonna’yı kendi yaptığı remiksler dışında albüme yön veren bir müzik direktörü gibi düşünebilirsiniz. 1990’ların house müziği günümüzün popuyla buluşurken 1980’lerin soul’una da göz kırpıyor ve albüm damakta enfes bir tat bırakıyor. Yani Dua Lipa ne yaptığını iyi biliyor, kariyeri için çok doğru adımlar atıyor. Bu işte hem Masters at Work, Mr. Fingers gibi duayen hem de Stuart Price, Mark Ronson gibi popüler DJ ve prodüktörlerin emeği var.

Haberin Devamı

Konuk sanatçılar arasında ‘esas’ Madonna ve Missy Elliott, ayrıca No Doubt’ın eski solisti Gwen Stefani, K-Pop’un en büyük isimlerinden BLACKPINK boy gösteriyor.

‘Dimitri From Paris’in edit’indeyse ‘Break My Heart’ ve Jamiroquai’ın ‘Cosmic Girl’ü bir araya geliyor. Albümde remiksleriyle yer alan ‘Love Is Religion’ ve ‘That Mind Of Woman’ın daha önce hiç yayımlanmamış şarkılar olduklarını da belirteyim.

Yazarın Tüm Yazıları