Ceyl'an Ertem bildiği yoldan gidiyor

Salgın dönemini üreterek geçiren Ceyl’an Ertem’in yeni teklisi ‘Çaresiz’ sanatçının hayranı olmayanların da gönlünü çalacak nitelikte...

Haberin Devamı

Ceylan Ertem bildiği yoldan gidiyor
Salgının ilk yılında dört tekli yayımlayıp geçen ay da Ahmet Kaya’nın ‘Dardayım’ şarkısını okuyan Ceyl’an Ertem, aradan henüz bir ay kadar geçmişti ki bu kez Cem Adrian’ın hediye ettiği ‘Çaresiz’ adlı sıfır şarkıyla çıkageldi. Önce -her zaman olduğu gibi- şarkı üzerinde çalışıp bir Ceyl’an Ertem şarkısı haline getirdi, sonra düzenleme için Adem Gülşen’e yolladı şarkıyı. Gülşen, şarkıya Ertem’in çizgisi doğrultusunda dokunduktan sonra Nedim Ruacan’ın önemli katkıları oldu. İstanbul Strings ekibinin yaylıları, Orhan Deniz’in basgitarları çalması ve Cenk Erdoğan’ın kaydı sonrası bir tek Ceyl’an Ertem ve Duygu Soylu’nun geri vokal kayıtları kalmıştı geriye. Onlar da bitti ve geçen hafta şarkıya kavuştuk.
Ceylan Ertem bildiği yoldan gidiyor
“Hep bir ağızdan tek nefesle söylüyorlar; çare yok / Durduğum yer, sustuğum şey, bildiğim başka yol yok” diyen ‘Çaresiz’de Sezen Aksu vokal üslubunun ve 90’ların etkisi olduğu gibi Cem Adrian’ın alametifarikası olan izler de mevcut. Yaylılar ve synthesizer’la karakterize olan düzenleme için ‘muhafazakâr olmadan gelenekçi’ bir çabanın ürünü denebilir. ‘Çaresiz’, sanatçının hayranı olmayanların da gönlünü çelecek. 

Haberin Devamı

BİR KATARSİS HİKÂYESİ 

Bizzat Demi Lovato’nun kendisinden dinlediğimiz bir belgesel yayımlandı YouTube’da. Kokain, eroin gibi maddelerle nasıl tanıştığını, çocukken Disney Channel’daki rol arkadaşının tecavüzü sonrası ikincisini de yakın geçmişte bir uyuşturucu satıcısının gerçekleştirmiş olmasını anlatıyor. Yakın geçmişte, uyuşturucudan yana ‘temiz’ görünen hayatının ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek üzere üstlendiği rolün Demi Lovato markasının parçası haline gelip para kazandırması konuşuluyor. Ayrıca 2018’de kazayla girdiği uyuşturucu komasıyla yaşadığı üç inme ve bir kalp krizi sonrası ölümden kalıcı beyin hasarıyla dönüşünü, arka planda gizlice ve hep devam eden bağımlılığını Lovato’dan dinliyoruz. Ailesi ve arkadaşları da Demi Lovato’nun ne kadar usta bir yalancı olduğunu ve kendilerini bağımlılığın boyutuyla ilgili nasıl kandırdığını dile getiriyorlar. Bana sorarsanız tüm bu felaketlerin arkasında sadece Demi Lovato gibi çocuk yaşta sektöre giren yıldızları para makinesi olarak konumlayan acımasız müzik endüstrisi çarkları ve aileler var. Belgeseli ‘YouTube Originals’ olarak premium üyelik kapsamında izleyebilirsiniz. Amacı Lovato’nun insan yanını öne çıkarmaksa yönetmen Michael D. Ratner, ‘Dancing With The Devil’da bunu başarmış. Tavsiye ederim.
Ceylan Ertem bildiği yoldan gidiyor
Aynı adlı yeni albümü bağlamından kopuk değerlendirmek ne kadar doğru bilmiyorum. Bir belgesel soundtrack’i gibi görünse de dijital kurallara kafa tutacak kadar uzun ve bağımsız bir albüm. Öte yandan sözleri itibariyle belgeselin ruhunu, kronolojisini takip ediyor. Diğer bir deyişle belgeseli izleyen ve izlemeyenlerin algısı tamamen farklı olacaktır. Sadece albüme bakacak olursak: Bolca piyano baladı, zaman zaman nostaljik rock esintisi; modern kadın pop vokallere yakın, enerjik ama karanlık bir üslup; kısacası sırtındaki travmatik yükleri atmış Demi Lovato’nun özgürleşme hikâyesi...  Bu da ‘ağır ve yüzleşmesi zor mevzulara ‘geride bırakmış edasıyla’ dokunan bir pop starın müzikli katarsisi olsun’ dileyelim.
Ceylan Ertem bildiği yoldan gidiyor
‘BAŞKA POP’UN KIDEMLİSİ 

Haberin Devamı

Başka pop’ ya da alternatif pop rock’ın en iyi gruplarından biri olduğunu düşündüğüm Son Feci Bisiklet (SFB)kıdemi itibariyle epeyce pişti. Başından beri Arda Kemirgent’in özgün vokali, gruba has düzenleme matematiği ve sudan şeylerden bahseder gibi yapan derin sözleriyle fark yaratmayı bilen grubun 2020 albümü ‘Sistemik’i de bol bol dinlemiştim.

COVID-19 meselesi ortaya çıkmadan kısa bir süre önce yayımlanan albümün en büyük şanssızlığı sürüp giden salgın yasakları oldu. Albümden, hafif depresif ama çok iyi bir şarkı olan ‘Uyku’ öne çıktı. Albümün zamana yayılan bir ivmeyle -her iki anlamda da-dinleneceğine inanıyorum. 
Ceylan Ertem bildiği yoldan gidiyor
‘Bilirim’, tam da ihtiyacımız olduğu üzere temposu ve nakaratıyla umut aşılayan, SFB sound’unun tertemiz örneği, iyi bir şarkı. Şarkıların önem kazandığı dijital müzik çağında, ‘albüm grubu’ olmanın önemine inanan SFB için ‘Sistemik’in yaşadığı konser şanssızlığı moral bozsa da bana birçok soruya yanıt bulmuşlar gibi geldi. Söz, müzikten miks ve mastering’e kadar Arda Kemirgent imzası olan şarkının Derya Karadaş, Haki Biçici gibi oyuncuların yer aldığı şahane bir videosu da mevcut.

Yazarın Tüm Yazıları