Köpeğimize kazandırmamız gereken alışkanlıklar

Köpekler sürü hayvanlarıdır. Topluluk halinde yaşamayı tercih ederler. Sürü, hiyerarşik kuralların dinamiği ile yaşanılan birlikteliktir. Köpekler doğal yaşantılarında bu kuralları takip ederek uyumlanan canlılardır.

Haberin Devamı

Köpeğimize kazandırmamız gereken alışkanlıklar

Doğal döngüsünün dışında sürüsünden ayrı, vücut dilini ve tepkilerini öngöremediği insanla ortak yaşam, alışık olmadığı şehir hayatı, onlara bizlerin kılavuzluğunu zorunlu kılar. Köpeklerimize belli öğretileri kazandırmak onların ve bizim hayatımızı kolaylaştırır ve konforlu hale getirir. Dostlarımıza bizim yardımımız ve kılavuzluğumuzla edindirmemiz gereken öğretileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Köpeğimize kazandırmamız gereken alışkanlıklar

TUVALET ALIŞKANLIĞI

En başta tuvalet alışkanlığının bir eğitim modeli değil, yönlendirme olgusu olduğunu bilmemiz önemlidir. Basitçe tuvalet alışkanlığı kazandırmada, dostunuzu doğru zamanda doğru yere yönlendirmeye çalışmalısınız. Öğün saatlerini ayarlamak ve dostumuzun ihtiyacı olduğu zamanlarda evimizin ve insanlarla ortak kullandığımız alanların dışındaki yerlere yönelimini sağlamalıyız. Biraz sabırla, onların bu süreçte yapabileceği ufak tefek hataları toleransla karşılayarak kısa sürede tuvalet alışkanlıklarını doğru bölgelere kurgulayabiliriz. Toplum sağlığı ve çevre kirliliği açısından onların dışkılarını ortada bırakmayarak toplamamanın da bizim sorumluluğumuz olduğunu unutmamalıyız.

Köpeğimize kazandırmamız gereken alışkanlıklar

TASMA KAYIŞ VE AĞIZLIK

Köpeklerin yapmaktan en keyif aldığı aktivite, bizlerle uzun yürüyüşlere çıkmaktır. Bu gezintiler esnasında dostumuza, çevrenin güvenliği açısından tasma ve kayış alışkanlıklarını onlara kazandırmamız elzemdir. Köpek parkları ve çevrili güvenli alanlar dışında köpeğinizle serbest gezinti yapmanız tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Küçük yaşlardan itibaren ona kazandırdığınız bu alışkanlık şehir yaşantısında cadde, trafik ve insan kalabalıkları içerisinde birlikte rahat gezmenizi sağlayacaktır. Ayrıca pozitif yöntemlerle köpeğinize öğreteceğiniz ağızlık kullanımı bazı ağrılı veteriner muayenelerinde ve zorunlu kılınan yerlerde güvenlik oluşturacak, yerden bir şeyler toplamaya meyilli olan dostumuzun başına gelebilecek olan kazaları da engelleyecektir.

Köpeğimize kazandırmamız gereken alışkanlıklar

ATLAMAMAYI ÖĞRETMEK

Özellikle ev içerisinde yaşayan köpeklerin evin stratejik bir noktasında oluşturulacak olan bölgelerde konforlu bir şekilde beklemeyi öğrenmesi gerekir. Bu öğreti evin kapısı çaldığında ya da eve misafir kabul ettiğinizde kargaşayı önlemek ve dostunuzun güvenliği açısından oldukça önemlidir.
Köpekler sevindikleri ve coşkulu oldukları zamanlarda bu duygularını zıplayarak ve üstünüze atlamaya çalışarak göstermek isteyebilirler. Özellikle büyük ırk köpeklerin bu kontrolsüz olabilecek sıçramaları sizin ya da onun kazara sakatlanmanızla sonuçlanabilir. Bu sebeplerden ötürü dostunuza sakin karşılanmayı öğretmeniz her iki tarafın da güvenliği açısından olumlu olacaktır.

Köpeğimize kazandırmamız gereken alışkanlıklar

OTUR-BEKLE KOMUTLARI

Dostunuzun bu temel komutları öğrenmesi asansör kullanımı, yaya geçitlerinde geçiş bekleme esnası, bir kafede birlikte vakit geçirdiğiniz anlar gibi günlük yaşantı esnasında ihtiyaç duyulan komutlardır. Bu komutları öğrenmiş bir köpekle daha konforlu rutinler gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Birlikte yaşantınızda köpeğiniz ve sizin için hayatı kolaylaştıracak bu öğretileri ceza sistemlerinden kaçınarak, ödül kullanımıyla keyifli ve kolay hale getirilen pozitif yöntemleri organize etmeniz gerekli olduğunu kulak ardı etmeyin.

Yazarın Tüm Yazıları