Dikey bahçelerle doğayı evinize taşıyın

Şehir hayatında doğadan uzak kalıyoruz ama bahçelerimizin ya da evlerimizin belli bir kısmına yapabileceğimiz dikey bahçelerle ya da yaşayan duvarlarla kendimize küçük bir cennet köşe yaratabilmemiz mümkün.

Haberin Devamı

Sonbaharla birlikte havalar da yavaş yavaş serinlemeye başladı. Önümüzdeki günlerde soğuklar da kendini iyice gösterecek ve yeniden kapalı alanlarda vakit geçirmeye başlayacağız. Kışın kasvetli günlerinde doğaya daha da hasret kalacağımız kesin. Eğer siz de benim gibi doğayla iç içe bir evde yaşamayı sevenlerdenseniz, size şehir hayatında yükselen bir trend haline gelen dikey bahçeleri hatırlatmak istiyorum. Çünkü tropikal yağmur ormanlarını anımsatan bu dikey bahçeler, dostlarınız geldiğinde keyifli sohbetler edebileceğiniz bir alan yaratırken, yalnız kaldığınızda da size huzurlu bir ortam sunabiliyor. Özellikle bahçe ve teraslarda kullanılan yaşayan duvarlar, hoş görünmeyen beton görüntüsünü ortadan kaldırarak, evinizi çok daha ferah bir hale getirebiliyor. Birçok kişi, dikey bahçelerin ve yaşayan duvarların kurulumunun ya da bakımının zor olduğunu düşünür. Ancak pratik yöntemlerle de kendi dikey bahçenizi yaratmanız mümkün.

Haberin Devamı

Dikey bahçelerle doğayı evinize taşıyın

BAKIMI KOLAY BİTKİLER SEÇİN

Dikey bahçeler hem iç hem de dış alanlarda rahatlıkla oluşturulabilir. Eğer bahçenizde böyle bir alan yaratmak istiyorsanız, öncelikle oturduğunuzda görebileceğiniz bir duvar alanını tercih etmenizi öneririm. Böylece her mevsim baharı evinizde yaşayabilirsiniz. Bahçenizde, terasınızda ya da balkonunuzda dikey bahçe oluşturacaksanız, seçtiğiniz çiçeklerin ve bitkilerin bakımının kolay olmasına özen göstermenizi öneririm. Mesela sukulent, sarmaşık, çim veya yenilebilir yeşillikler, bu tip bahçeler için ideal bitkilerdir. Ayrıca dış alanlarda sulama yöntemi olarak yağmur suyundan da faydalanma şansınız olduğunu unutmayın.

Dikey bahçelerle doğayı evinize taşıyın

SAKSI DİKEY BAHÇELER

Genellikle teraslarda ve balkonlarda tercih edilen saksı dikey bahçeleri, son yıllarda oldukça fazla görüyoruz. Dar açık alanlar için ideal olan saksı bahçelerin maliyetleri düşük olduğu için aynı zamanda bütçe dostu olduklarını da hatırlatmak isterim. Dilerseniz renk renk dilerseniz de tek renk saksıları duvara asarak, bu tip bir dikey bahçe oluşturmanız mümkün. Ayrıca yaratıcılığınızı kullanarak ahşap kasalardan, paletlerden ve konserve kutularından da dikey bir bahçe yapabilirsiniz. Ahşap bir merdivenin üzerine sabitleyeceğiniz saksılarla da basit ama görsel anlamda estetik bir dikey duvar yaratmak mümkündür. Farklı renkteki bitkiler ile oluşturulan aranjmanlar, bahçenizde ağırlayacağınız misafirlerinizi de büyüleyecektir.

Haberin Devamı

Dikey bahçelerle doğayı evinize taşıyın

EVİNİZİN İÇİNDEKİ DOĞAL MANZARA

Dış mekânlarda olduğu gibi evinizin ya da ofisinizin içinde de dikey bahçeler kurabilirsiniz. Kapalı alanlarda dikkat etmeniz gereken tek şey, bitkilerinizi güneş ve ışık alma ölçütlerine göre seçmenizdir. Farklı bitkilerin kolajlanmasıyla oluşturulan dikey bahçeler, evinizin içinde de size doğal bir manzara kazandıracaktır. Tabii iç mekânlarda uzun ömürlü ancak su ihtiyacı az olan bitkileri tercih etmeniz, çok daha pratik bir dikey bahçe yaratmanıza yardımcı olur.

DİKEY BAHÇELERİN VAZGEÇİLMEZİ: SUKULENTLER

Hem iç hem dış alanlarda kurulan dikey bahçelerde en sık kullanılan bitkinin sukulentler olduğunu siz de fark etmişsinizdir. Bunun çok önemli bir nedeni var elbette. Sukulentlerin gövdeleri ve yaprakları etlidir. Bu özellikleri bitkinin su depolamasını sağlayarak, kuraklığa karşı dayanıklı olmasına yardımcı olur. Düzenli sulama ve bakıma da ihtiyaçları yoktur. Bu nedenle dikey bahçelerde çok rahatlıkla kullanılırlar ve uzun bir süre de bahçenin canlı kalmasını sağlarlar. Farklı şekilleri ve zengin renk seçeneği ile sukulentler, yaşayan duvarlarda muhteşem bir görsel şölen sunarlar.

Haberin Devamı

Dikey bahçelerle doğayı evinize taşıyın

DİKEY BAHÇELERİN FAYDALARI

Dikey bahçelerin ve yaşayan duvarların görsel anlamda bizlere güzel bir manzara sunmalarının yanı sıra başka faydaları da bulunmaktadır. Bunlar arasında şunları sıralayabiliriz:
-Özellikle balkon ve teraslarda betonun o soğuk görüntüsünü kapatarak, ortama doğal bir güzellik sağlarlar.
-Çevre dostu bir yaşam sunarlar.
-Dikey bahçelerde sebze, meyve ve yenebilecek otlar yetiştirebilirsiniz.
-Yer kaplamadan güzel bir atmosfer yaratmanızı sağlarlar.
-Alanınız yetersiz ve küçük olsa bile her yere bu bahçelerden kurabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları