Çeşme Turizm Projesi

28 Ocak 2021’deki İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy davetliydi.Konu; Çeşme Turizm Projesi’ydi.

Haberin Devamı

 

Bakan Ersoy, yaklaşık 100 dakika boyunca Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon (İEKK) üyelerini bilgilendirdi.
Projeyi kısaca hatırlayacak olursak;
Devlet, Yarımada’da 97 hektar (97 milyon m2) yeri öncelikli proje alanı ilan etmişti.
Burada, tüm Yarımada’nın makûs talihini değiştirecek dev bir turistik proje planlanıyordu.
Bu alanın sadece %6’sı özel mülkiyete ait.
Sayın Bakan, tüm dünya örneklerini incelediklerini ve proje sonunda Cannes gibi bir yeri gerçekleştirmeyi hayal ettiklerini söyleyerek şunları aktardı.
Proje tamamlandığında 100 bin nitelikli yatak kapasitesine ulaşacağını, bunun da 100 bin nitelikli istihdam anlamına geleceğini belirtti.
Projede yatay mimari öngörüldüğünü, zemin (+) 2 katın geçilmeyeceğini, “doğa dostu” bir turizm hedeflendiğini, proje kamu arazilerine planlandığı için tamamının dünyada bir ilk olarak “çevre sertifikası”na sahip olacağını ifade etti.
Kullanılacak malzemelerin çevre dokusuna uygun olacağını, sübvansiye ettikleri esnaf ve zanaatkârlar marifetiyle, sadece gelir üzerinden pay alma esaslı, ticari alanlar oluşturulacağını belirtti.
Bölgenin yatırımcılara 49 yıllık ihale yöntemiyle tahsis edileceğini, bu yolla 1 milyar dolar kadar gelir elde edileceğini ve bunun alt yapı yatırımlarına harcanacağını ifade ettikten sonra, artan kısmın Kemeraltı, Agora gibi yerlerin kalkınmasına sarf edileceğini açıkladı.
Projede “sesli” ve “sessiz” sahaların separe edileceğini, projenin su ihtiyacının ters ozmos ve denizden arıtma yöntemiyle elde edileceğini, tahsis gelirleri ile bu yatırımların sabit maliyetlerinin karşılanmasının mümkün olduğunu, işletme giderlerinin sabit yatırım sonrasında zaten ucuz olduğunu ifade etti.
Bölgede 21 adet golf sahası planlandığını, yine bölgede büyük bir müze, kültür-sanat merkezleri, galeriler, konser salonları, sinema salonları ve benzeri aktivitelerin yer alacağını belirtti.
Golf üzerinde özellikle durarak, bunun “düşük sezon” sporu olduğunu, bu sayede 12 ay turizm planlandığını, yanı sıra, e-formula gibi motor sporlarının gerçekleşeceğini aktardı.
12 aylık turizmin en fazla İzmir’e yarayacağını, bu proje ile yerliden ziyade yabancı turiste hitap edileceğini, bu yüzden illa cuma-pazar turizmi yerine hafta içinde başlayan bir turist profili oluşturulacağını, hava limanının da bu esasa göre uçuş programları hazırlayacağını belirtti.
Bakan Ersoy, bu aşamaya gelinceye kadar İzmir Ticaret Odası, Çeşme Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir grup oluşturduklarını, Ekim 2020 tarihinde başlayan çalışmaların birkaç ay içinde tamamlanacağını ifade etti.
Ayrıca, Yüksek Teknoloji, Sakarya, Mersin ve ODTÜ üniversitelerinden akademik katkı aldıklarını, yanı sıra ilgili diğer tüm devlet kuruluşlarından ÇESTOP’a kadar çeşitli görüş ve önerilerle beslendiklerini belirtmiştir.
Ulaşım etüt, ekolojik araştırma, stratejik etki değerleme, jeolojik etki, ters ozmos gibi konularda akademik raporlar hazırlatılarak çalışma grubuna ulaştırıldığını, yer altı suları için de rapor hazırlattıklarını ifade etmiştir.
Bölgede çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planları ve konsept projelerin hazırlandığını, bunların Çalışma Grubu’nun değerlendirmesine sunulacağını ve tüm bu çalışmaların 2021 yılında tamamlanmasının ve projenin 2023 yılında hayata geçirilmesinin hedeflendiğini belirtmiştir.
Bu aşamalar esnasında başta İngiltere ve Hollanda olmak üzere tüm ülkelerde kapsamlı tanıtımlar yapılacağını (Road Show), mümkün olduğu ölçüde pazar çeşitlemesine gidileceğini, sadece Alman, Rus, Arap turiste dayanılmayacağını, böylece her türden (siyasi) krizden en az etkilenmenin sağlanacağını ifade etmiştir.
Sayın Bakan, kıyılarda balık çiftliklerine olumlu bakmadığını, projede Yarımada’nın bir “sanat adası”na dönüştürüleceğini, günün sonunda bu yatırımlarla yıllık 4-5 milyar dolar gelir hedeflendiğini ve ülke turizm gelirinin %7-8’inin sadece bu bölgeden karşılanacağını, daha da önemlisi bu projenin her türden yatırımları tetikleyeceğini, iki mega-yat marinası ve bir nostaljik balıkçı barınağı planladıklarını ifade etti.
İEKK üyeleri Sayın Bakan’a pek çok soru yöneltti.
Sayın Bakan konusuna son derece hakimdi.
Sorulan her soruya tatmin edici cevaplar verdi.
Bu arada Bakan Bey, Tunç Soyer’in hatırlatması üzerine “elektrik fabrikası” ihalesinin Büyükşehir’e kazandırılması hususunda destek vereceğini taahhüt etti.

Yazarın Tüm Yazıları