Balık ölümlerinin nedeni sıcaklık

Büyükorhan’daki balık ölümlerini araştırmak için numune toplayan İlçe Tarım Müdürlüğü Ekipleri, ötrofikasyon tespit etti. Suda azot ve fosfor seviyesinin yüksek olduğunun anlaşıldığını söyleyen Doç. Dr. Efsun Dindar, “Su miktarının azalması ve sıcaklığının artması oksijen miktarının düşmesine sebep olduğu için balık ölümlerinin gerçekleştiği düşünülmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Balık ölümlerinin nedeni sıcaklık

Bursa’nın Büyükorhan Cuma Barajı’nda çok sayıda balık ölümü yaşandı. Olayın ardından İlçe Tarım Müdürlüğü balıklardan ve sudan numune aldı. Ekipler yaptığı incelemede suda ötrofikasyon tespit etti.

İKLİM KRİZİ TEHDİT EDİYOR

Balık ölümlerinin nedeni sıcaklık

Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirterek, beklenen yağışlarında olmaması ve kış aylarının kurak geçmesinin su kaynaklarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Suda yaşamın en önemli göstergesinin su içerisinde bulunan oksijen miktarı olduğunu hatırlatan Dindar, “Balık ve diğer canlıların yaşamına devam edebilmesi için su içerisinde bulunan oksijen miktarı önem taşımaktadır. Yaz aylarında sıcaklığın artması ile suda oksijen miktarı azalmaktadır. Eğer su kaynakları kirlilik baskısı altında ise bu durumda kirleticilerin parçalanması sırasında da oksijen tüketildiğinden sudaki oksijen miktarı kritik seviyelere düşmektedir. Suda oksijen kalmadığı durumlarda balıklar ve oksijene ihtiyaç duyan tüm canlılar ölmektedir. Bu nedenle yaz ayları iklim değişikliğinin de etkilerinin artması dolayısıyla su kaynakları için oldukça önem arz etmektedir. Su miktarının azalması, kirliliğe maruz kalma, azot ve fosfor gibi besin elementlerinin suda artarak ötrofikasyona sebep olması hem su kalitesini, hem canlı yaşamını tehdit etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

AZOT VE FOSFOR YÜKSEK

Balık ölümlerinin nedeni sıcaklık

Cuma Barajı’nın sulama amaçlı olarak kullanıldığını anımsatan Dindar, “Burada yaşanan balık ölümleri ile ilgili olarak İlçe Tarım Müdürlüğü’nün hem su, hem balıklardan numune alarak yaptığı analizler neticesinde suda ötrofikasyon olduğu tespit edildi. Yani suda azot ve fosfor seviyesinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Su miktarının da azalması ve sıcaklığının artması oksijen miktarının düşmesine sebep olduğu için balık ölümlerinin gerçekleştiği düşünülmektedir. Azot ve fosforun yüksek olmasının sebebi de tarımsal amaçlı gübre kullanımı sonucunda yıkanmalarla baraja ulaşması kaynaklı olabilmektedir” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları