Onları nasıl mutlu edeceğiz

Geçen hafta haberini vermiş ve üzülmüştük.

Haberin Devamı

Bu hafta çözüm için arayışa gireceğiz. Konumuz şu: Pandemi nedeniyle evde daha çok vakit geçiren kişiler, aynı evi paylaştıkları kedilerini mutsuz etmişler. Çünkü onlar bu kadar içli dışlı olmaktan dolayı keyifli değilmiş.

Bu durumu Veticana Veteriner Kliniği’nden veteriner hekim Volkan Alaşlı’ya sordum. 1 yıla yaklaşan pandemi ve buna bağlı karantina nedeniyle evcil hayvanlarda yaşanan değişimi kliniklerine gelen kişilerden duyuyorlarmış. Gelen şikâyetler şöyleymiş: “Kedim benden kaçıyor, benden saklanıyor, tuvalet kabı dışına çiş-kaka yapıyor. Göz teması kurmuyor. Kedim bana tıslıyor, iştahsız, kusuyor, mamasını yemiyor, bana pati atıyor... Tüm bunlar stres kaynaklı. Unutmayalım, stres, bağışıklık sistemini ciddi oranda düşürebilir.”

“Tüm bu davranışlar, rutindeki değişikliklere ve bunun sonucunda ortaya çıkan strese bağlanabilir. Artı, insanlar endişeli oldukları için bu kaygı evcil hayvanları tarafından da sünger gibi emiliyor. Aslında evcil hayvanlarımız da bizler gibi yeni bir normalle yaşamaya zorlanıyorlar. Bu normal, günde sekiz saat veya daha fazla yalnız bırakılmadıkları bir normal” diyen Alaşlı’ya, “Peki bu durumu nasıl çözeriz” diye sordum.

Onları nasıl mutlu edeceğiz


KEDİLERİ PANDEMİDE MEMNUN ETME YÖNTEMLERİ

VETERİNER hekimi Volkan Alaşlı’nın tavsiyelerini iletiyorum.

Haberin Devamı

- Uzaklaşıp biraz huzur ve sessizliğin tadını çıkarmaları için bir alan yaratabiliriz. Çünkü kedilerin bölgelerini önemsediğini, o bölgenin ona ait olduğunu ve lider özelliklerini unutmamalıyız.

- Kediler çok fazla rutin odaklıdır ve rutinlerinde herhangi bir değişiklik onlar için zordur. Bir rutin oluşturun ve ona bağlı kalın. Günlük bir rutinde ne kadar tutarlı olursak, bu değişim döneminde kedinizi neler bekleyebileceği konusunda o kadar net oluruz.

- Kediniz için düzenli yemek saatlerine bağlı kalın. Oyun zamanı ve sarılma gibi sosyal etkileşim fırsatlarını programlayın.

- Kedinizin hem sessiz sakin bir zamana hem de sınırlara ihtiyacı vardır. Bütün gün insanların yanında olmak özellikle kediler için alışılagelmiş bir rutin değildir.

Haberin Devamı

- Kedinize bir mola vermek için kaçabilecekleri yerler ayarlayın. İster bir puf yatak, ister açık bir kutu, kanepenin bir köşesi veya kediniz için bir oyun tüneli ya da sandalye arkası olsun, en sevdikleri yeri kimsenin onları rahatsız etmesine izin verilmeyen bir yer olarak belirleyin. Kediniz oradayken, kimsenin onları almasına, hareket ettirmesine, sevmesine, mıncırmasına veya beslemesine izin vermeyin. Bu, kedinizin stresle başa çıkma becerisini geliştirmesine yardımcı olacaktır.

TAKİP ÖNERİSİ
SOKAK HAYVANLARINI KAHRAMANI OLUN

2013’te kurulan Sokak Hayvanları Portalı kirikkuyruk.com herhangi bir geliri olmayan, gönüllü bir proje. “Amacı sokak hayvanlarına yardım eden iyi kalpli insanları bir araya getirip, sokak hayvanları için aradıkları her türlü yardıma ulaşabilmelerini sağlamaktır. Portalın kullanımı tamamen ücretsizdir” diye tanıtıyorlar kendilerini. Dünyanın en güzel insanlarının çabaları göz yaşartıcı. Takip etmenizi öneririm.

Haberin Devamı

SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE ONA TATSIZ SÜRPRİZLER YAPIN

SEVGİLİLER Günü’ne şunun şurasında sekiz gün kaldı. Mutlu çiftlerin içi kıpır kıpır, mazisinde kötü anılar olanların ruh haliyse karanlık. O nedenle fotoğrafın tatlılığına aldanmayın. Kötü bir şeyden bahsedeceğim. ABD’deki SFAHS isimli barınak, kendilerine 5-30 dolar arası bağış yapan kişilerin, eski sevgililerine ‘tatsız’ bir mesaj yollamasına aracı olacak. Barınak, bağış yapanların eski sevgililerinin adını, kedi kumunun konulduğu kabın altına yazabileceklerini açıkladı. Elde edilecek gelir, barınağın ihtiyaçları için kullanılacakmış. Eski sevgiliye nefreti, iyilik hareketine dönüştürmeyi başaran barınağı kutluyorum. 

OKUR FOTOSU
PAMUK’LA TANIŞIN

Onları nasıl mutlu edeceğiz


OKURUMUZ Sefa Karahasan, kedisi Pamuk’un fotoğrafını şu notla paylaştı: “Bizim kedimizin adı Pamuk. Eşim Lola Hanım’ın biricik yavrusu. Onu çok seviyoruz. Hayatımızda olmazsa nasıl bir duygu yaşarız, düşünmek dahi istemiyoruz.” Okurlarımızdan gelen fotoğraflara iliştirilmiş en yaygın yorum bu: “O olmasaydı ne yapardık bilmiyoruz.” Gerçekten öyle. Sefa Bey’e teşekkür ediyor, sizden de fotoğraflarınızı bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları