Bağırdığınızda hiç de iyi şeyler olmuyor

Tamam, belki bazen gereğinden fazla yaramazlık yapıyor.

Haberin Devamı

Diyelim bir dünya para verdiğiniz elektronik eşyanın kablosunu kemiriyor, alabilmek için indirime girmesini beklediğiniz o harika ayakkabınıza zarar veriyor veya çok heyecanlandığı bir sırada altına kaçırıyor ve koltuğunuzu mahvediyor. Hiçbiri esasında köpeğinize bağırmanız için bahane değil. Ben söylemiyorum, hakemli bilimsel dergi PLOS ONE’da yayımlanan araştırma söylüyor.

SALYA TESTİ YAPILDI

Araştırmanın sonucuna göre, bizim dünya güzellerinin, uygulanan olumlu ceza ve olumsuz pekiştirme yöntemleri nedeniyle uzun dönemde akıl sağlığı kötü etkileniyormuş. Daha önce benzer bir araştırmayla caydırıcı metotların olumsuz etkileri ortaya konmuştu. Ancak bu çalışma sadece polis köpekleri ve laboratuvar deneylerindeki köpekler üzerinde yapıldığından kapsamı sınırlıydı.

Bağırdığınızda hiç de iyi şeyler olmuyor

Haberin Devamı

Yeni araştırmada bir grup köpek, ödüllendirme yoluyla (ödül maması ve oyun gibi) eğitilirken, diğer gruba bağırma ve fiziki manipülasyon gibi caydırıcı unsurlar uygulanmış. Köpekler eğitim sırasında kayda alınmış ve stres hormonlarının kontrol edilebilmesi için düzenli olarak salyaları alınarak teste tabi tutulmuş.

STRES DAVRANIŞLARI

Buna göre bağırma gibi olumsuz davranışlara maruz kalan köpeklerin esneme, dudak yalama, havlama gibi stres, travma davranışları sergilediği görülmüş. Aynı zamanda bu köpeklerin salyalarındaki kortizol seviyesinde ciddi bir artış olduğu tespit edilmiş. Ödüllendirmeyle eğitilen köpeklerde ise bunun aksine stres belirtilerinin çok az olduğu ve kortizol seviyesinin normal düzeyde olduğu görülmüş.

Ezcümle, bağırmayın, köpekleri üzmeyin.

DİKKAT
KÖPEĞİNİZLE AYNI KADERİ PAYLAŞABİLİRSİNİZ

BRITISH Medical Journal’a veriyorum sözü şimdi de. Diyorlar ki Tip 2 Diyabet olan köpeklerin sahiplerinde aynı hastalığın bulunma riski yüzde 38 fazla.


Bağırdığınızda hiç de iyi şeyler olmuyor

“Köpekler sahiplerine benzer” lafı hep söylenir, üstelik bu benzerlik diyabet riski söz konusu olduğunda da geçerli. Bu, 208 bin köpek ve sahibi ile 123 bin kedi ve sahibinden alınan verilere dayanıyor. İnsanlarda da hayvanlarda da beslenme alışkanlıkları ve obezite, Tip 2 diyabete neden olabiliyor. Köpekler ve sahiplerinin benzer beslenme alışkanlıklarına sahip olma yatkınlıkları ve birlikte yaptıkları yürüyüş egzersizlerinin aynı hastalığa yakalanma riskini ortaya çıkardığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Kediler ise her konuda sahiplerinden bağımsız davranma eğilimi gösterdiği için benzerlik bulunmuyor.

COVID’İ KOKLAYARAK TEŞHİS EDİYORLAR

COVID-19’un yavaş yavaş hayatımızdan çıkacağına dair ümitvar gelişmeleri görsek de hâlâ tehlikedeyiz. O nedenle bu beladan korunmanın en iyi yolu, ona yakalanmamak. Araştırmacılar, hastalığın tespitinde köpeklerden yararlanarak kritik veriler elde ettiler. 177 kişiden alınan ter örnekleriyle yapılan araştırmada köpeklerin yüzde 76-100 aralığında pozitif vakaları tespit edebildikleri görülmüş. Ayrıca köpekler negatif olanları da yüzde 92-99 oranında belirleyebiliyor.

Bağırdığınızda hiç de iyi şeyler olmuyor

Bir köpeğin koronavirüsü tespit edebilmek için 3-8 hafta eğitilmesi gerekiyor. Köpeğin daha önce koku eğitimi almış olması bu süreyi etkileyen bir faktör. Paris ve Beyrut’ta yürütülen araştırmada kullanılan köpeklerin üçü patlayıcı madde, biri arama-kurtarma ve ikisi kolon kanseri tespiti için eğitilmiş köpeklerdi.

Haberin Devamı

Köpekleri bu amaçla kullanmanın en avantajlı tarafı testin çok hızlı olması. Eğitimli köpeklerin COVID-19’u tespit etmesi saniyenin onda biri kadar sürüyor.

Bu arada bir not: Birleşik Arap Emirlikleri, COVID-19’u tespit edebilen eğitimli köpekleri havalimanlarına kullanan ilk ülke oldu.

OKUR FOTOĞRAFI
SOLE’YLE TANIŞIN

Bağırdığınızda hiç de iyi şeyler olmuyor


OKURUMUZ Cem Cemci, kedisi Sole’nin fotoğrafını, “Annesi onu ev arkadaşımın bir hastasının kapısının önünde iki kardeşiyle birlikte doğurdu. Yaklaşık 2.5 yıldır evimizin güzeli, huysuz kızı. Sevilmekten hoşlanmasa da arada fırsatını bulup sıkıştırıyoruz onu. Bir de Golden Retriever ablası var Sole’nin, Luna. Sole, Luna’yı çok seviyor, arada gidip ona sataşıyor” notuyla paylaştı. Sizden de bekliyoruz.

Haberin Devamı

 NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dünyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları