Vajinismus tedavisinde online tedavi dönemi

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi; ekonomi, eğitim, sağlık gibi hayatımızın pek çok alanını etkisi altına alarak çeşitli değişiklikler yapmaya zorladı.

Haberin Devamı

Vajinismus tedavisinde online tedavi dönemi

Yaşantımızdaki önemli değişikliklerden biri de hizmet alım şeklimiz oldu. Online eğitim, alışveriş, uzaktan çalışma olduğu gibi sağlık hizmetinde de online danışmanlık, online tedavi, tele-danışmanlık gibi hizmetler hızla yaygınlaştı. Bu durum çok sayıda hastanın kendi sağlıkları ile ilgili desteği pek çok branştaki hekimden evlerinde almalarını sağladı. Online hizmet verilen sağlık konularından birisi de toplumun yeni evli kesimini etkileyen ve gizli saklı doktora gidilen vajinismus tedavisi. Vajinismus tedavisi ve online terapiyle ilgili Cinsel Terapist Op. Dr. Gülsüm Soytürk, şu bilgileri verdi:

Vajinismus tedavisinde online tedavi dönemi

İSTEMSİZ KASILMALARLA KENDİNİ GÖSTERİR

“Vajinismusu olan kadında, anatomik olarak kadın genital yapısı normaldir. Ne zaman cinsel birleşme deneseler o zaman istemsiz pelvik kaslarda kasılma olur ve giriş kapanır. Vajinismusta çoğu zaman jinekolojik muayene yapmak imkânsız, hatta anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle vajinismus hastasının muayenesi gözle yaptığımız 15-20 saniye süren kızlık zarı yapısı ve vajinal girişi kontrol ettiğimiz alet kullanılmadan yapılan bir muayene şeklidir. Bu muayene ile yüzde 0.1 olasılıkla cerrahi gerektirecek kalın kızlık zarı yapısı, septum, bazen de ilaçla düzelteceğimiz enfeksiyon hastalıkları tanısını koyabiliriz. Vajinismus hastaları internette ‘ilişkiye girememe, ilişkide zorlanma’ yazdıklarında karşılarına vajinismus hastalığı çıkar ve belirtileri okuduklarında kendilerinin vajinismus hastası olduğu tanısını bazı özel durumlar hariç koyabilir.

DAVRANIŞÇI BİLİŞSEL TERAPİ YÖNTEMİ

Vajinismus tedavisi için kliniklere başvuran hastaların çoğu muayeneden korktuğu gibi tedavide uygulanan egzersiz veya aparatlardan da çekinir. Çünkü vajinismusta problem sadece ilişki değil vajene girecek herhangi bir şeye karşı da benzer bir tepki kaygı ve endişenin beraberinde eşlik eden kasılmadır. Vajinismus tedavisinde amacımız cinsel birleşmeye engel olan bu kasılmayı ortadan kaldırmaktır. Bu sebeple son 50 yıldır yaygın kullanılan tedavi yöntemi davranışçı bilişsel terapi yöntemidir. Davranışçı terapide korkulara yönelik sistemik duyarsızlaştırma yöntemi kullanılarak mükemmel sonuç alınmaktadır.

Vajinismus tedavisinde online tedavi dönemi

TELEFON VEYA BİLGİSAYAR YETERLİ

Yüz yüze vajinismus tedavisinde nerdeyse birkaç saate düşen tedavi süreleri ile ve yüzde 100 başarıya ulaşan tedavi, online vajinismus tedavisinde de benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Online vajinismus tedavisi, pandemi öncesi bazı kliniklerde uygulanmaya başlanmış veya alt yapısı oluşturulmuş. Fakat pandemi öncesi vajinismusu olan hastanın tercihi birkaç saat içinde tedaviye ulaşan yüz yüze tedavi olmuştur. Pandemi ile değişen hayat şartları, kısıtlamalar, yurt dışı hastaları ve seyahat etmekten korkan hastalar için online vajinismus tedavisi mükemmel bir çözüm olmuştur. Online vajinismus tedavisi için sadece telefon ya da yanınızda bilgisayarın olması yeterlidir. Seans zamanı da tedaviyi uygulayan hekim tarafından hasta ile iletişim halinde daha esnek uygulanabilir.

YÜZ YÜZE TEDAVİYLE AYNI PRENSİP

Online vajinismus tedavisinde prensip yüz yüze tedaviden farklı ilerlemez. Burada dikkat edilmesi gereken ilk görüşmede hastanın verdiği hikâye ile vajinismus derecesi tespit edilerek tedavinin hastaya göre özelleştirilerek uygulanması sağlanır. Online vajinismus tedavisinde seans aralıkları ve seans sayısı hastaya göre değiştirilir. Bu tedavi yöntemi ile hasta 3-4 seansta cinsel birleşmeyi başaracak aşamaya getirilir. Online tedavide her zaman hastaya başarılı olamazsa, kendisi için uygun zamanda yüz yüze tedaviye geçileceği şeklinde açık kapı bırakmak hastanın daha rahat çalışmasını ve tedavi uyumunu arttırır. Online hizmet alımı tüm dünya da bir yıldır pandemi ile hızla yaygınlaşmıştır. Pandeminin ne kadar süreceği, nasıl ilerleyeceği, nasıl durdurulacağı ile ilgili belirsizliklerin devam ettiği bu günlerde online tedavi, online danışmanlık gibi uygulamaların artarak devam edeceği görülmektedir. Yurt dışında daha sık uygulanan bu yöntemler Türkiye’de tecrübenin artmasını ve beraberinde başarılı sonuçları getirecektir.”

Yazarın Tüm Yazıları