Meme kanserinde eş zamanlı meme estetik cerrahisi

Sevgili Hürriyet okurları... Ekim ayı dünya genelinde, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak kabul ediliyor. Ve bu ay boyunca “meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması” amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Ben de bu hafta siz okurlarımıza, çok sık yapılan ancak hastalar/vatandaşlar tarafından pek de bilinmeyen bir ameliyat yönteminden bahsedeceğim: “Meme kanserinde eş zamanlı meme estetik cerrahisi.”

Meme kanserinde eş zamanlı meme estetik cerrahisi

Günümüzde meme kanseri, 8’de 1 gibi ciddi oranla ve sık karşımıza çıkıyor. Tedavisi ise çoğunlukla cerrahi operasyon gerektiriyor. Kansere yakalanan bir kadın için memesinin alınması, ikinci bir yıkım oluyor. Oysaki kanserli doku alındıktan sonra, geriye kalan meme dokusunun bazı yöntemlerle(flep-doku kaydırma veya meme protezi) yeniden meme oluşturulması mümkün. Bu da kadın için meme kaybetme psikolojisinin bir nebze de olsa önüne geçiyor.

Haberin Devamı

Meme kanserinde eş zamanlı meme estetik cerrahisi

Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanının çok önemli isimlerinden Prof. Dr. Savaş Serel’den, bu haftaki konumuzla ilgili bazı bilgiler aldım. Anlattıklarını ise şöyle özetledim:

KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİ ALMASINA ENGEL DEĞİLDİR

“Meme kanseri tanısı ve memenin alınması, bir kadının hayatı boyunca yaşayabileceği en önemli travmalardan biridir. Günümüzde her sekiz kadından birinde görülmektedir. Meme onarımı eş zamanlı yapılabileceği gibi daha sonra da yapılabilir. Meme kanseri ameliyatı sırasında eş zamanlı meme rekonstrüksiyonu yapılması, hasta açısından her yönden en avantajlı yaklaşımdır. Meme onarımı yapılması, hastanın ameliyat sonrası kemoterapi ve radyoterapi almasına ya da meme kanseri için takibine engel değildir. Kendi dokularıyla meme rekonstrüksiyonu lenf bezleri alınan hastalara eş zamanlı olarak lenf bezi transferi imkânı da vermekte ve kolda gelişecek lenfödem riskini belirgin olarak azaltmaktadır.”

Yazarın Tüm Yazıları