Diş tedavilerinde anestezi uygulamaları

Diş hekimi korkusu, ek hastalıklar ya da lokal anestezinin yetersiz kalması gibi nedenlerden ötürü cerrahi girişimlerin yapılamadığı durumlarda, “sedasyon” veya “genel anestezi” ile de diş tedavilerini aksatmadan yaptırmak mümkün. Peki tüm bu anestezi uygulamaları nedir ve nasıl uygulanır? Bu konuda merak edilenleri TOBB ETÜ Hastanesi’nin anestezi doktorlarından Uz. Dr. Merve Bayraktaroğlu’na sordum ve şu yanıtları aldım:

Haberin Devamı

Diş tedavilerinde anestezi uygulamaları

TEDAVİ SONRASINDA HATIRLAMAZ


“Sedasyon, sakinleştirici ilaçlar ile hastanın kendi solunumu ve tüm refleksleri korunarak bilinç düzeyinin kontrollü olarak baskılandığı bir uyku halidir. Kısa sürede tamamlanacak işlemler sedasyon uygulanarak güvenle yapılabilir. Sedasyon anestezisinde amaç; endişe, korku, ağrı ve mide bulantısını ortadan kaldırmaktır. Hasta işlem sırasında tamamen uyumaz, normal nefes almaya devam eder ve verilen komutları yerine getirir. Ancak tedavi sonrasında işlem sürecini hatırlamaz.

BİLİNCİ KAPALI TAM UYKU HALİ

Genel anestezi ise damar yolundan ilaçlar ve solunum yolundan gaz uygulaması sonucu bilincin kapandığı, ağrılı uyarana yanıt alınamadığı, solunum fonksiyonlarının önemli ölçüde baskılandığı veya durduğu tam uyku halidir. Hasta uyuduktan sonra nefes borusuna yerleştirilen bir tüp sayesinde solunum entübasyon ile sağlanır. Anestezi uzmanı; hastaların kalp hızı, kan basıncı, vücudun oksijen düzeyi gibi gerekli bütün yaşamsal fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ederek hasta güvenliğini sağlar. Her iki işlem de anestezi uzmanı tarafından ameliyathane ortamında yapılmalıdır.

ÇOCUKLAR İÇİN RAHATLATICI İLAÇ

Genel anestezi öncesinde çocuk hastalar sıklıkla rahatlatıcı bir ilaç içirildikten sonra işlem odasına alınır. Böylece çocukların korkmaları önlenmiş olur. Sonrasında damar yolundan anestezi ilaçları verilerek anestezi başlatılır. Diş tedavisinin genel anestezi altında yapılmasına karar verilmeden önce hasta, anestezi uzmanı tarafından muayene edilerek anestezi almasında herhangi bir sakınca olup olmadığı kontrol edilir.

Haberin Devamı

GENEL ANESTEZİ İLE DİŞ TEDAVİSİ HANGİ DURUMLARDA TERCİH EDİLİR?

- Diş hekimi korkusu ve kaygısı çok fazla olan hastalarda...
- Bebekler veya küçük çocuklarda...
- Zihinsel/fiziksel engeli olan veya özel gereksinimli hastalarda...
- Lokal anestezinin yeterli gelmeyeceği büyük ameliyatlarda(çene kırıkları, büyük kistler, çok sayıda dişe müdahale edilecek işlemler...)
- Lokal anestezik maddelere alerjisi olan hastalarda...
- Uzun sürecek tedavilerini tek seansta bitirmek isteyen hastaların olduğu durumlarda...

Haberin Devamı

ORTALAMA BİR-ÜÇ SAAT

Merve Bayraktaroğlu, genel anestezi altında yapılan diş tedavilerinin süresi ve sonrası hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Hastaya ve uygulanacak tedavi planına göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak bir-üç saat sürmektedir. Genel anestezi uygulanmış hasta, uyandıktan sonra birkaç saat gözetim altında tutulmaktadır. Hastanın kontrollerine düzenli olarak gelmesi ve diş hekiminin önerilerine dikkatle uyması, hastanın diş sağlığı açısından çok önemlidir. Ağız ve diş tedavinizin doğru yapılabilmesi için uzman ve tecrübeli hekimlere başvurmanız son derece önemlidir. Anestezi uygulamaları, çürük dişlerin tedavisi başta olmak üzere tüm işlemlerin hem hastayı hem de aileyi strese sokmadan güvenli ve konforlu bir şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Gerekli tıbbi donanım ve uzmanların bulunduğu, olası acil durumlarda müdahale edilebilecek imkânlara sahip sağlık kurumlarında diş tedavilerinizi genel anestezi altında güvenle yaptırabilirsiniz.”

Yazarın Tüm Yazıları