Çipurada geçit zamanı

GÖRMESEN inanmayacaktım. Urla İskele’deki balık mezatında çipura bolluğundan gözlerim kamaştı. Ege denizinin prensesi çipuralar bazıları 2.5 – 3 kiloya kadar çıkan büyüklüklerle mezat yerini doldurmuştu.

Haberin Devamı

Balıkçıların ‘Geçit zamanı’ dediği çipura göçü genellikle ekim sonu ile kasım başında İzmir çevresinde oluyor. Yumurta bırakmak için Kuzey Ege’den yola çıkan çipura sürüleri Ayvalık, Dikili, Urla, Mordoğan, Karaburun, Çeşme’den Didim’e ve bölgedeki derin sulara inerken tam bir balık şenliği yaşanıyor.

Çipura bol olunca fiyatlar da yarı yarıya hatta dörtte birine düşmüş. Genelde kilosu 50 - 60 liranın altına inmeyen, yaz aylarında 70 - 80 liranın üzerinde seyreden deniz çipuralarının kilosu mezatta 25 liraya kadar indi.

Çipurada geçit zamanı

Ne diyelim, son aylarda hemen her güne bir başka haberle uyanan, sağlı sollu yediği darbelerden şaşkına dönen Türkiye’ye sonunda doğa acımış olmalı. Etin kilosunun 60 - 70 TL’den düşmediği bir zamanda denizlerde son 10 - 15 yıldır görülmeyen bir bolluk var. Balıkçılar çipuranın ilk kez 25 TL’ye indiğini söylüyor. Palamut İzmir’de bile 10 TL’ye kadar indi. Lüfer ve sarıkanatta da büyük bir bolluk bekleniyor. BugünÇipurada geçit zamanı
lerin tadını çıkarın hiç olmazsa balıkla yüzünüz gülsün.

-----

 

Haberin Devamı

Fashion TV Karşıyaka’ya geliyor

İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil’le inşaat sektörü üzerine sohbet ederken, sürpriz bir haber çıktı karşıma. İZKA, moda haberlerinin ünlü kanalı, dünyada 400 milyonun üzerinde izleyicisi olan Fransa merkezli Fashion TV ile İzmir’de işbirliği çalışmalarında sona yaklaşmış.
Proje, İZKA’nın kuracağı spor kompleksiyle ilgili. İZKA Mavişehir Migros’un karşısında 16 dönümlük araziye 60 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük spor komplekslerinden birini yapmaya hazırlanıyor. İçinde buz pateni, bowling, yüzme havuzları, atletizm pistleri, sağlıklı yaşam merkezi, sağlıklı beslenme ve spor mağazaları gibi sporla ilgili her türlü fırsatın yaratılacağı ‘Arena’ adlı kompleksin projesini Fashion TV yöneticileri mart ayında Cannes’da yapılan dünyaca ünlü gayrimenkul fuarında görüp çok beğenmiş. Hemen İZKA yöneticileriyle temasa geçip işbirliği imkanlarını görüşmüş. Fashion TV, kurulacak kompleksin işletmesini üstlenip, isim hakkını vermek istiyormuş.
Fashion TV yöneticilerinin daha sonra Türkiye’ye geldiklerini ve İstanbul Zorlu Center’da toplantı yaptıklarını anlatan Azat Yeşil, “Her bölümü uzman gruplar tarafından ayrı ayrı hazırlanan proje tamamlandığında tekrar oturup görüşeceğiz. Eğer mutabakat sağlarsak işletme ve isim hakkının yanı sıra yılda dört kez ünlü Fashion TV defileleri Karşıyaka Arena Spor Kompleksi’nde yapılacak. Dünyanın en ünlü mankenleri buraya gelecek ve defile canlı olarak bütün dünyaya yayınlanacak. İzmir’in tanıtımına müthiş bir katkı sağlayacak” dedi.
Yeşil, proje çalışmalarının 1 - 2 ay içerisinde tamamlanacağını, Fashion TV ile anlaşmanın ise haziran ya da temmuzda sağlanabileceğini tahmin ediyor.

 

Haberin Devamı


İYİ GÜNLERE DE HAZIRLANMAK GEREK
Hep kötü haberler duymaktan geleceği düşünemez olduk. Ama işlerin hep böyle gitmeyeceğini, her kötü çıkışın bir de inişi olduğunu unutmamak gerek. Nitekim, bugünlerin en kötüleri olduğunu, sonunda bölgedeki savaşın sona erip, içeride barışın sağlanacağı yeni bir döneme hazırlanmak gerektiğini söyleyenler de var. İZKA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil bunlardan biri.
Yıkıma uğrayan Irak ve Suriye’nin yeniden inşasında Türkiye’ye büyük rol düşeceğini söyleyen Yeşil, “O ülkelerin konut ve alt yapıdan yiyecek, gıda, ilaca kadar her türlü ihtiyacı Türkiye’den karşılanacak. Türkiye ekonomisi çok hızlı bir büyüme dönemine hazırlıklı olmalı” diyor.
Saddam sonrası Irak’ın yeniden inşasını, son zamanlarda İran’la artan ticari ilişkileri düşününce, Yeşil pek haksız sayılmaz. Keşke daha fazla kan dökülmeden, yıkımlar olmadan barış ve huzur dolu günler gelebilse.

Yazarın Tüm Yazıları