2100’de Ege’nin dünyası

AİLEMİZE bir misafir geldi.

Haberin Devamı

 

Yeğenimin geçen ay bir bebeği oldu. İzmir hasreti çekip İstanbul’da çalışan pek çokları gibi en sevdiğinin adını ‘Ege’ koydu. Ege doğumundan sonra 40 gün bile beklemeden hemen İzmir’e geldi. Gözleri ancak karaltıları seçiyormuş, ama hep gülüyor, acıkınca da ağlıyor.
Ege’yi severken onu nasıl bir dünyanın beklediğini hayal etmeye çalıştım. Ortalama 80 yıl yaşaması sürpriz olmayacağından 2100’deki dünyayı düşündüm. Örneğin, bilimsel tahminlere göre 2070-2100 arasında dünyada ‘manyetizma çağı’ başlamış olacak. Yer çekiminden kurtulmayı sağlayacak süper iletkenler, şimdi olduğu gibi eksi 135 derece yerine artık oda sıcaklığında çok düşük maliyetlerle üretilebilir olacağından manyetizma çağı başlayacak. Havada durabilen, hiç yakıt kullanmadan birkaç yüz kilometre hız yapabilen manyetik arabalar kullandığınızı düşünün. Manyetizma üzerinde yüzen trenleri, otobüsleri, havada seyahat eden insanları hayal edin. Nasıl bundan 100 yıl önce elektrik çağı başlayıp, radyo, televizyon, bilgisayar, lazer, internet, akıllı telefonlar gibi yeni teknolojilerin önünü açtıysa, bundan 100 yıl sonra da bugün hayal bile edemediğimiz kim bilir neler olacak...

Haberin Devamı

2100’de Ege’nin dünyası

GÖKDELENLER ARASINDA UÇMAK
Acaba İzmir nasıl olacak 2100 yılında? Gelecek 80 yılda küresel ısınmaya çare bulunup İzmir’in kıyıları sular altında kalmazsa kim bilir neler değişmiş olacak İzmir’de. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Kemeraltı büyük olasılıkla yeni projelerle, İzmir’in ‘Eski-Şehir’i olarak 100 yıl sonra da canlı, bugünkünden daha güzel ve hayat dolu bir yer olmaya devam edecek. Bayraklı ve Liman Arkası ise sayıları 250’ye kadar çıkabilecek, belki de otomobillerin aralarından uçarak gittiği gökdelenleriyle yeni kent merkezi olacak. Ya da geçen hafta Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen Gültepe imar planında olduğu gibi geleceğin yüksek standarttaki yaşamının temelleri atılacak. İnsanlar artık gecekondudan bozma evler yerine, yeşillikler arasındaki modern konutlarda yaşamaya başlamış olacak.

Haberin Devamı

UZAY ASANSÖRÜNDEN BAKIŞ
80 yıl sonrasının İzmir’inde trafikte büyük olasılıkla sorun olmayacak. Toplu ulaşıma ağırlık veren ulaşım projeleri gelecek 30 yıl içinde teker teker devreye girmiş olacak. Bu ay ihaleye çıkacak Karşıyaka–Çiğli Tramvayı sadece otobüsleri değil, hızlı tren ve metro hatlarını da buluşturarak Ege’nin aktarma istasyonu haline gelecek yeni Otogar geleceğin altyapısını oluşturacak bu projelerden sadece birkaçı.
Ege bebek için en büyük hayalim ise 2100’de uzay asansörlerine binerek ışıklar içindeki dünyayı seyredebilecek teknolojiye sahip olabilecek insanların birbirleriyle savaşa değil, yeni gezegenlerin keşfi için kaynaklarını kullandıkları bir dünyada yaşamaya başlaması.

Yazarın Tüm Yazıları