iPhone 12 serisi ile birlikte 5G'yi daha çok konuşacağız

Apple, uzun zamandır beklenen etkinliğini geçtiğimiz günlerde nihayet gerçekleştirdi, iPhone 12 serisi telefonlarını görücüye çıkardı. Bir ay kadar gecikmeli olarak karşımıza çıksa da beklediğimize değecek ürünlerle karşılaştık.

Haberin Devamı

Apple'ın gerçekleştirdiği etkinlikleri meslek hayatıma başladığımdan bu yana yakından takip ediyorum. WWDC yani dünyanın en büyük yazılım geliştirici konferansına da birkaç kez katılma şansı buldum. Ancak pandemi sürecine girmemizle birlikte geçen ay gerçekleştirilen Apple Watch ve yeni iPad etkinliği ile iPhone 12 serisinin duyurulduğu etkinlik internet üzerinden yapıldı.

Etkinliğe olan ilgiyi anlamak için Apple'ın YouTube kanalına girmek ve canlı yayını takip etmek yeterli oldu. Anlık neredeyse 2.5 milyon kullanıcının etkinliği sadece YouTube üzerinden izliyor olması, iPhone 12'lerin merakla beklendiğini de gözler önüne serdi.

Hurriyet.com.tr'de de canlı olarak takip ettiğimiz bu etkinlikte Apple; iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max adında dört yeni telefonunu tanıttı. Etkinlik öncesi sızan bilgilerin pek çoğu da doğru çıktı; tasarım anlamında büyük bir değişim söz konusu değil; ancak teknik özelliklere baktığımızda Apple'ın epey yol kat ettiğini görebiliyoruz.
iPhone 12 serisi ile birlikte 5Gyi daha çok konuşacağız
Ancak bu yıl etkinliğin asıl gündem maddesi 5G teknolojisi oldu. Bugüne dek pek çok teknoloji şirketi, 5G destekli telefonunu satışa sundu. Ancak Apple, pazarın olgunlaşmasını bekleyen ve 'zamanında' sahneye çıkmayı seven bir marka. Dolayısıyla 5G'li telefonlar konusunda acele etmeyip, bugünü bekledi. Kaldı ki, 5G teknolojisi halen dünya genelinde pek çok ülkede aktif olarak kullanılmıyor. Ancak gelecek sene 5G'yi çok daha fazla konuşacağız; zira Türkiye dahil pek çok ülkede bu teknoloji kullanıcıların hayatına girmeye başlayacak.

Haberin Devamı

Çin pazarı Apple için oldukça önemli ve 5G teknolojisini telefonlarına getirmesi de bu kapsamda değerlendirilebilir. Zira 5G, Çin'de aktif bir şekilde kullanılıyor ve bu noktada 5G'li iPhone ihtiyacı ortaya çıkıyor. iPhone satışları söz konusu olduğunda Çin'de çok önemli bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.
iPhone 12 serisi ile birlikte 5Gyi daha çok konuşacağız
Apple'ın Eylül ayı yerine Ekim ayında iPhone'larını duyurması aslında tesadüf değil. Etkinlikte Verizon da sahne aldı. Şirket, 200 milyon kişiye ulaşacağını söylediği 5G ağını kullanıma sunduğunu dünyayla paylaştı. Daha önce Verizon 5G, yalnızca çok hızlı olabilen ancak sınırlı kapsama alanına sahip olan mmWave teknolojisini kullanıyordu. Verizon'un ABD çapında 5G'si, operatörün hem LTE'yi hem de 5G'yi yan yana çalıştırmasına olanak tanıyan dinamik spektrum paylaşımı (DSS) teknolojisinden yararlanacak.

Haberin Devamı

iPhone 12 ne zaman Türkiye'ye gelir?

Apple.com.tr sayfasına girdiğimizde 'Yakında sizlerle' ibaresiyle karşılaşıyoruz. Yani henüz Türkiye ile ilgili ne fiyat, ne de çıkış tarihi bilgisi paylaşılmış değil. Ancak yeni ürünlerin en geç Kasım ayında Türkiye pazarına girmesi kuvvetle muhtemel görünüyor.
iPhone 12 serisi ile birlikte 5Gyi daha çok konuşacağız
Yeni iPhone modelleri, hitap ettiği kullanıcı kitleleriyle de birbirinden ayrılıyor. Daha uygun bir fiyatla gelmesi beklenen iPhone 12 mini ve iPhone 12, satış hacmi bakımından da yüksek bir potansiyele sahip. Örneğin bu yılın ilk çeyreğinde dünyanın en çok satan telefonunun iPhone 11 olduğunu düşündüğümüzde iPhone 12 serisinin potansiyeli daha net bir şekilde anlaşılabilir.

Haberin Devamı

iPhone 12 Pro serisi ise kamera tarafında oldukça iddialı görünüyor. Beklendiği gibi Pro serisine, bir sahnenin ışık mesafesini ölçme ve piksel derinliği bilgilerini kullanma özelliğini sağlayan LiDAR Tarayıcısı geliyor.
iPhone 12 serisi ile birlikte 5Gyi daha çok konuşacağız
Bu teknoloji daha hızlı ve daha gerçekçi AR (artırılmış gerçeklik) deneyimleri sağlıyor ve loş ışıklı sahnelerde fotoğraflar ve videolarda daha yüksek doğruluk ve daha düşük çekim zamanı için otomatik odaklamayı 6 kat iyileştiriyor. Apple'ın yeni telefonlarına güç veren A14 Bionic’teki Neural Engine da işin içine girdiğinde Gece Modu'nda başarılı portre çekimleri mümkün hale geliyor.

Etkinlikte izlediğimiz kadarıyla durum böyle. Ancak yeni telefonlar Türkiye'ye geldiğinde de yakından inceleyeceğiz ve yine hurriyet.com.tr'den detayları sıcağı sıcağına sizlerle paylaşacağız.

Yazarın Tüm Yazıları