Denetimleri kazdıkça AKRABA çıkıyor

GERİDE bıraktığımız iki gün Soma’daki madenin denetimindeki çarpıklıkları yazdık.

Haberin Devamı

Önce madeni bakanlık adına denetleyen Emin Gümüş’ün Soma Madencilik’te Proje ve Etüd Müdürü olarak görev yapan Hayri Kebapçılar’ın eniştesi olduğunu gündeme taşıdık. Ardından kazadan sonra yine bakanlık adına madeni denetleyen Aysel Ertürk’ün savcılık tarafından madene bilirkişi olarak atanan Alparslan Ertürk’ün eşi olduğunu.
Soma’da 301 madenci öldü. Binlerce madenci halen yer altında kömür çıkarmaya çalışıyor. Bu yüzden Soma kazasındaki hataları gün ışığına çıkarmak sadece kazanın sorumlularını tespitle kalmayacak. Belki de gelecekte benzer kazaların yaşanmasını ve can kayıplarını da engelleyecek.
Bu yüzden hiç olmazsa kazadan sonra olayın doğru araştırılması, kamuoyunun dikkatinin bu kadar yoğunlaştığı bir olayın şüphe kalmayacak şekilde aydınlatılması gerekiyor. İki gündür denetimlerle ilgili haberlerimize onlarca tepki aldım. Bir çoğu Hürriyet’in olayı takibinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Birkaçı ise akrabalık bağlarının denetimleri etkilemediği gerekçesiyle haberleri eleştirdi ve ‘suç mu’ diye sordu.
Şüphesiz suç değil. Ama etik de değil. Düşünün kayınbirader çalıştığı madenle ilgili durumu eniştesine sunuyor, o da her şeyi kurallara uygun bulup olumlu bir rapor veriyor. Velev ki o denetimler kitabına uygun yapıldı. Şimdi içimize düşen o şüpheyi nasıl gidereceğiz?
Yine düşünün. Kaza olmuş bakanlık eski denetçilere el çektirmiş, madendeki durumu incelemek kazayı araştırmak üzere yenilerini tayin etmiş. Savcılık da boş durmamış, bakanlığın süreci dahil her şeyi incelemek için bilirkişi atamış. Ve ilahi tesadüf. Yeni denetçilerden biriyle bilirkişilerden biri karı-koca. Velev ki dürüstler. Yapacakları işlerde hiç birbirlerini etkilemeyecekler, bu konuyla ilgili konuşmayacaklar bile. Biz yine içimize düşen bu şüpheyi de nasıl gidereceğiz?
Dün bir uzmanın konuyla ilgili söylediklerini aktarmıştım, tekrarlayayım: ‘Türkiye’de bu işi araştıracak uzman mı kalmadı?’
Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bizimle aynı fikirde değil. Dün Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı Hürriyet’e bir açıklama yaptı ve özetle her iki olayda da anormal bir durum olmadığını söyledi. Aysel Hanım’ın konuyla ilgili görevlendirilmesinde bir gariplik olmadığını Alparslan Bey’in neden bilirkişi olarak atandığını savcıya sormamızı öğütledi. Aynı yetkili, imza yetkilerinden bahsederek enişte-kayınbirader ilişkisinin de denetimleri etkilemeyeceğini iddia etti. Kayınbiraderin müdür olduğunu hatırlatmamız üzerine de ‘100 tane müdür vardır’ cevabını verdi.
Son söyleyeceğim, bu olayları daha ciddiye almamız gerekiyor. Hele ortada bu kadar cana mal olmuş bir kaza varken.
Hürriyet, Soma olayının her aşamasını takibe söz vermişti. Takipteyiz...

Yazarın Tüm Yazıları