Zamanın eskitemediği bir film

Yıllar önce Mahmut Cevher’le Frankfurt Türk Filmleri Festivali’nde tanışmış ve röportaj yapmıştım.

Haberin Devamı

Geçenlerde oynadığı bir filmini tekrar izleme fırsatı buldum. Yaşar Kemal’in romanlarından sinemaya uyarlanan filmler arasında en çok “Yılanı Öldürseler”i beğendiğimi söylemek isterim.
Bu film, Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü Osmaniye’nin Hemite Köyü’ndeki Esme’nin hikâyesini anlatıyor.
Esme’yi Türkan Şoray görkemli bir şekilde oynuyordu.
Filmdeki Abbas karakterini de Mahmut Cevher canlandırıyordu. Filmi bitiminde hemen Mahmut Cevher’i aradım, sohbet ettik. Filmi de bu vesileyle tekrar hatırlatmak istedim. Yeni sakallı hali Cevher’e ayrı bir hava katmış ve ciddi de kilo vermiş.

Soluk soluğa bir polisiye

Melih Esen Cengiz, edebiyatımızın özel kalemlerinden biri.
“Bir Osmanlı Yazı”, “Terk Edilmiş Manalar Cenneti”, “Kudüs’ün Güvercinleri”, “Marlene’in Yetimi” ve “Paylaşılamayan Cinayet” kitaplarının yazarı Cengiz’den bu kez “Bir Kadın Bir Cinayet” geldi.
Altın Kitaplar etiketiyle çıkan kitap, 1977 Mayıs’ında, Sirkeci Garı’na son seferini gerçekleştiren Orient Express’in bir yolcusunun Gülhane Parkı’nda ölü bulunması ve trenin bir başka yolcusu olan Gisela isimli yaşlı, Alman bir kadının cinayet zanlısı olarak tutuklanmasını konu ediyor.
Gisela, masumiyetini haykırırken okur, komiser Attila’nın tereddütleri ile morg müdürü Taylan’ın pişmanlığına şahitlik ediyor.
Cengiz, “Bir Kadın Bir Cinayet”te zamanın dindiremediği, gerçeklerin üzerini örten bir hasretin sır perdesini aralıyor.

Haberin Devamı

Güçlü bir çıkış romanı geliyor

Edebiyat hakikatlerin hayallerle süslenmesidir” tezine yakın yazan kaç yazar kaldı ki?
Neyse ki bu kriterlere uyan bir yazarla tanışmanın mutluluğunu yaşıyorum...
Ece Gamze Atıcı. Son romanı “Sevdiğini Öldürmek Bizde Aile Geleneği” ile adından söz ettiren Atıcı’nın yeni romanının konusu belli oldu. Bu kez anlatıcı 8 yaşında bir çocuk. Annesinin aniden ortadan kaybolmasının gizemini çözmeye çalışıyoruz. Heyecanlı bir okuma bizi bekliyor.

Kim ne okuyor?

* Gazeteci yazar Önay Yılmaz, Michio Kaku’nun “İnsanlığın Geleceği” adlı eserini okuyor.
* Yazar Stella Acıman, Ayfer Tunç’un “Osman” adlı romanını okuyor.
* Gazeteci yazar Efnan Atmaca, Füruzan’ın “Parasız Yatılı” adlı kitabını okuyor.
* Gazeteci Saliha Sultan, Yıldız Ramazanoğlu’nun “Cam Kenarı” adlı romanını okuyor.

Haberin Devamı

Tanıklıklarla Leningrad Kuşatması

VakıfBank Kültür Yayınları, gazeteci yazar Anna Reid’in kaleme aldığı “Leningrad: Kuşatılmış Bir Şehrin Trajedisi 1941-1944” adlı kitabı yayımladı. Kitap, modern tarihin en uzun süreli, en yıkıcı kent kuşatmalarından birini çarpıcı belgelerle ortaya koyuyor.
Türkçe çevirisini Özgür Atılım Turan’ın yaptığı kitapta Reid, kuşatmadan sağ kurtulmayı başaranlarla yaptığı röportajlar, polis kayıtları, arşivlerden eriştiği belgeleri okuyucuya sunuyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları