İstanbul Modern’den sıfır kilometre spoiler’lar

Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında Karaköy’de kurulan İstanbul Modern, uzun ve ertelemeli bir aradan sonra tekrar açıldı. Çarşamba günü müzenin ‘öngösterimi’ olarak adlandırdıkları davete katıldım, müzeyi gezerken görecekleriniz hakkında birkaç spoiler yani ‘sürprizbozan’ hazırladım.

Haberin Devamı

İstanbul Modern’den  sıfır kilometre  spoiler’lar

İstanbul Modern’den  sıfır kilometre  spoiler’lar
İstanbul Modern salı-cumartesi 10.00-18.00, pazarları 11-00-18.00 arası açık. Pazartesileri kapalı, perşembeleri ücretsiz. (0212)
334 73 00

İstanbul Modern’den  sıfır kilometre  spoiler’lar

◊ 4 Mayıs’ta tekrar ziyaretçileriyle buluşan bina, Paris’teki Pompidou Merkezi, New York’taki Whitney Müzesi gibi pek çok sanat kurumunu tasarlayan, Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano imzalı.
◊ Dışarıdan bakarken en büyük fark zemin katta. Gezmesi ücretsiz olan bu kat daha çok ziyaretçi için genişletilmiş ve her tarafı cam olduğundan hem ferahlamış hem deniz ve şehirle daha iç içe.
◊ Bu katta kütüphane, bilgilendirme noktaları, eğitim atölyeleri, sinema salonu, kafe ve mağaza var. Zemin katın etrafınıysa sergiledikleri dış mekân heykelleriyle çevirmişler.
◊ 10 bin 500 metrekare kullanım alanı olan 5 katlı bina; büyük sergi salonları, çok amaçlı mekânlar, ofisler, eğitim ve farklı kültürel etkinlikler için alanlar, restoran ve kafeler barındırıyor.
◊ 1’inci katta fotoğraf galerisi, kısa süreli sergi salonu, eğitim ve etkinlik odaları var. İstanbul Modern’in Antrepo binasında olduğu gibi Boğaz manzaralı teras restoran da yine bu katta.
◊ Müzenin koleksiyon ve süreli sergi salonlarıysa 2’nci katta. Binanın asıl bombasıysa teras. Kocaman bir sonsuzluk havuzunun üzerinden Marmara’ya, Haliç’e ve arkalarından Kadıköy, Adalar ve Tarihi Yarımada’ya bakıyor.

Haberin Devamı

Neler göreceksiniz?

◊ Dış etkinlik alanında Adrián Villar Rojas, Richard Deacon, Anselm Reyle, Yılmaz Zenger, Tony Cragg, Richard Wentworth gibi Türk ve yabancı heykeltıraşların eserlerini...
◊ Yeni müze için davet edilen İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Ólafur Elíasson’un yaptığı, merdiven boşluğundan katlara yayılan ‘Senin Beklenmedik Seyahatin’ adlı enstalasyonu...
◊ Güncel sergilerden bir diğeri 114 sanatçının katıldığı ‘Yüzen Adalar’. Bu başlık hem sanatçıların yerelliklerine hem de fikir ve üretimleriyle sınırlarötesi etkilerine vurgu yapıyor.
◊ Refik Anadol’un ‘Sonsuz-
luk Odası: İstanbul Boğazı’ adlı, İstanbul Boğazı’ndaki anlık
meteorolojik verileri aynalı bir odaya dijital olarak yansıttığı çalışmasını...
◊ ‘Hep Buradayız’ adlı sergiyse Türkiye sanat tarihinde önemli yere sahip farklı kuşaklardan kadın sanatçıların beden politikaları, bellek ve tarihyazımı üzerine eserlerini içeriyor.

Haberin Devamı

İçlerinde en yalnızı, en güzeli
İstanbul Modern’i kafesi, restoranı açıldığında ağız tadıyla gezmenin keyfi ayrı tabii ama hem geciken açılışın uyandırdığı merak hem de Nuri Bilge Ceylan’ın sergisini gezme isteği vardı. ‘Başka Bir Yerde’, Altın Palmiye ödüllü Türk yönetmenin Çin, Hindistan, Rusya ve Fas gibi yerlere seyahatlerinde çektiği portrelerden oluşuyor. Ödülünü törende ülkesine ithaf ediş biçimi gibi, çoğu ‘yalnız’. Ama fotoğrafçının objektifinden bakıldığında kadın-erkek, genç-yaşlı, sağlıklı ya da zayıf ama hepsi çok ‘güzel’ insanlar.

Yazarın Tüm Yazıları