Malatya iftarı

Malatyalı hanımların ellerinde ortaya çıkan ve şekillenen Malatya mutfak kültürü, sıradan yemek yapmanın ötesinde sanki dantel örer gibi, iğne oyası yapar gibi el emeğine ruhunu katmasıyla ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Malatya iftarı

Bunca emek ve duygu dolu yemek elbette hem çevresini etkileyecek hem de kültürlerine etki edecektir. Malatya mutfağının en önemli özelliklerinden bir tanesi de fazla malzeme kullanmadan neredeyse aynı malzemelerle damaklara lezzet veren farklı farklı yemeklerin hazırlanabilmesidir. Ana malzemesi bulgur veya unlu bulgur çeşidi olan yarmadan kiraz, ayva, üzüm, fındık, menekşe, dut, fasulye, pazı, sarmaşık ve ıspanak yaprağından onlarca köfte yapılmaktadır. Malatya mutfağının büyük bölümü vejetaryen mutfağıdır. Bulgur, bitki yaprağı, soğan, tuz, su ve Malatya’ya özgü bir lezzet olan erik ekşisi ile yapılan sarmalar, dolmalar, köfteler enfestir.

Haberin Devamı

Malatya iftarı

MALATYA’NIN ETLİ KÖMBESİ

MALZEMELER
* 1 su bardağı süt
* 1 su bardağı ılık su
* ½ paket yaş maya
* 1 tatlı kaşığı tuz, toz şeker * 1 çay bardağı sıvı yağ
* Yaklaşık 4-5 su bardağı un
İç harcı için: * 1 kg kemiksiz kuzu kol eti (sinir ve yağları temizlenmiş olmalı) * 50 gr tereyağı * 200 gr tereyağı * 2 su bardağı un * 1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Ilık süt ve ılık suyu derin bir kaba koyun. Yaş mayayı parçalayarak ilave edin. Tuz ve şekeri ekleyip tel çırpıcıyla 1-2 dakika çırpın. Sıvı yağı da ilave edip karıştırın. Unu yavaş yavaş eklerken yoğurun ve koyu kıvamlı, akıcı bir hamur elde edin. (hamur elinizle çekebileceğiniz esneklikte olmalı) Üzerini mutfak peçetesiyle kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika bekletin. İç harcı için; kuzu etini neredeyse tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Geniş bir tencereye koyup orta ısıda, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 7-8 dakika kavurun. 50 gr tereyağını ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın. Başka bir geniş tencereye 200 gr yağı koyup orta ısıda eritin. Unu ekleyin ve karıştırarak 10 dakika, sararıncaya kadar kavurun. Hafif kahverengiye dönünce eti ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Tuzu katıp ocaktan alın. Kabaran hamuru ikiye bölün. En büyük boy borcamı ya da en az 38-40 santim çaplı bir fırın tepsisini fındık kadar tereyağıyla yağlayın. Hamur parçalarından birini merdane ya da oklavayla açıp tepsiye yerleştirin. Kenarlarını biraz çekip uzatın ki havuz gibi olsun. Üzerine soğuyan etli harcı yayıp açtığınız ikinci hamuru üzerine yayın. Alttaki hamurun kenarlarını üsttekiyle birleştirip yapıştırın. 1 yemek kaşığı yoğurt ve zeytinyağını çırpıp üzerine sürün. Hamurun hava alması için ortasında demir para büyüklüğünde delik açın. Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 45-55 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılınınca dilimleyerek servis yapın.

Yazarın Tüm Yazıları