2022’nin ruhumuza dokunan rotaları

Seyahat etmeyi fiziksel bir yolculuktan öte, bizi kendimize getiren yeni bir macera olarak görüyorum. Hayat bitmeyecek bir keşif. Öğrendiğim, fark ettiğim, hayat heybeme kattığım yeni yeni duygular, insanlar, fikirler ve kararlar ruhumun bir parçası oldu bu yolların sonunda… Geçen hafta aklımda ve kalbimde en çok yer edinen otelleri yazmıştım. Bu hafta da 2022’de ruhuma en çok dokunan rotalardan bir liste hazırladım size. Tabii ki dünyanın en güzel şehirlerinden İstanbul’a özel bir yer ayırdım.

Haberin Devamı

En başarılı restorasyonlar2022’nin ruhumuza dokunan rotaları
Yerebatan Sarnıcı ve Arkeoloji Müzeleri, İstanbul

Ülkemizde kültür ve sanat hayatını renklendiren gelişmeler beni çok mutlu ediyor. Yerebatan Sarnıcı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin geçirdiği başarılı restorasyonlar sonrasında yeniden ziyarete açılması bu sene en heyecanlandığım gelişmeler oldu. Bir süredir İstanbul’da kara turu yapmıyordum ama bu özel mekânların yeniden canlanmasına katkı sağlamak için hem Yerebatan’da hem de Arkeoloji Müzesi’nde özel turlara başladım. Dileğim bu sene de şehrin değerini bildiğimiz ve tadını çıkardığımız bir yıl olsun.

Doğanın en güzel halleri
Norveç fiyortları

12 bin yıl önce buzulların erimesiyle oluşan doğa harikası körfezler, dünyanın en güzel rotalarını sayarken ilk sıralardaki yerini hiç kaptırmıyor. Karadan gezmesi çok büyüleyici, gemiyle keşfetmekse ayrı güzel.

Haberin Devamı

Özümüze en yakın yer
Kırgızistan

Programımın çekimleri için ilk gittiğimde beklentim düşüktü. Fakat kültürü ve doğasıyla beni kendine hayran bıraktı. Orta Asya’nın bozkırında, Türk geleneğinin izlerini destanlar eşliğinde keşfettim.

En iyi Noel pazarı
Köln, Almanya

Almanya’nın en büyük 4’üncü şehri olan Köln hem tarihi hem mimarisiyle etkileyici bir gezi rotası. Bu yılki Noel pazarları turumuzun da başlangıç noktası oldu. Almanya’da Berlin dahil birçok yerde Noel pazarları kuruluyor. Köln ise en güzel pazarların ev sahibi. Old Market (Eski Pazar) ve Hay Market (Saman Pazarı), Kuzey Avrupa’nın en büyük gotik kilisesinin etrafında kuruluyor.

Yürüyüşten en keyif aldığım yer2022’nin ruhumuza dokunan rotaları
Atatürk Kent Ormanı, İstanbul

Özellikle yoğun seyahat programlarımın ardından, İstanbul’da geçirdiğim günlerde yürüyüş yapmaya özen gösteririm. Biraz deniz havası almak istiyorsam bir fırsat yaratıp Boğaz’a inerim. Aradığım sakinlik ve huzursa, ilk tercihim açıldığı günden beri Atatürk Kent Ormanı olur. Hacıosman’da yıllardır gözlerden uzakta kalan bu alan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kapsamlı çalışmaları sonunda yeniden İstanbul’a kazandırıldı. Metroyla kolaylıkla ulaşılan orman, 12 km yürüyüş parkuru ve doğal göletiyle şehrin ortasında tam bir nefes alma mekânı.

Haberin Devamı

En tarih kokan...2022’nin ruhumuza dokunan rotaları
Ürdün

Her gittiğimde tarihi dokusuyla beni etkisi altına alan bir ülke Ürdün. Pembe ve kırmızının farklı tonlarına bürünen kayaları sebebiyle ‘Gül Şehri’ adıyla anılan Petra bir kanyonun ortasında konumlanmış. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Petra’da en etkileyici yapı El-Hazne yani Hazine. Amman’a yaklaşık 50 km mesafedeki Ceraş (Jerash) ise Petra’dan sonra ülkenin en büyük 2’nci turizm merkezi.

En müthiş doğal havuz2022’nin ruhumuza dokunan rotaları
Cenote-Yucatán, Meksika

Bu doğal havuzlar Maya hükümdarlarının hem dinlenmek hem de tören yapmak için kullandıkları kutsal alanlarmış. Cenote ismi Maya dilinde ‘taş erozyonu’ anlamındaki ‘sonot’ kelimesinden geliyor. Bu havuzlardan biri olan ‘Ik Kil’ müthiş bir manzaraya sahip. ‘Cenote Dos Ojos’ (İki Göz Sulu Obruğu) da yukarıdan iki havuzmuş gibi görünen ama aslında 400 metrelik bir geçitle birbirine bağlanan tek bir havuz.

Haberin Devamı

En masalsı adres2022’nin ruhumuza dokunan rotaları
Laponya, Finlandiya

Beni en büyüleyen yerlerden biri olan Laponya, Finlandiya’da 188 bin gölün oluşturduğu Göller Bölgesi’nde dağların üzerine kurulan bölgenin adı. Noel Baba her ne kadar bizim güney sahillerimizde, Patara’da doğmuş olsa da Kuzey Kutbu’ndaki Rovaniemi onun köyü olarak geçiyor. Buradaki postaneye Noel Baba adına her yıl yaklaşık 600 bin mektup ulaşıyor.

En çılgın gece hayatı
Tulum, Meksika

Tıpkı Antalya gibi zengin tarihinden çok sadece deniz, kum ve güneşiyle anılması Tulum’a yapılan büyük haksızlık. Şehirdeki butik oteller ve kulüpler az bir bütçeyle ne kadar orijinal işler çıkarılabileceğinin bir kanıtı gibi. Hareketli gece hayatıyla Tulum, Meksika’nın Ibiza’sı ya da Mikonos’u olmaya aday. Yerel kültürün canlılığını yansıtan bu tarihi kent aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Haberin Devamı

En jet-set adres
Marbella-Málaga, İspanya

1970’li yıllara kadar küçük bir kasabayken Marbella’nın talihi Puerto Banus’un yani marinanın yapılmasıyla değişiyor. Marbella’nın da içinde olduğu sahil şeridi Costa del Sol (Güneş Sahili) adıyla anılıyor. Şehirde her şey dışarıdan oldukça mütevazı görünüyor. Neredeyse bütün ünlü markaların mağazalarına ev sahipliği yapan marina şehrin hatta Avrupa’nın en lüks yerlerinden biri olsa da bizim Yalıkavak Marina buradan daha gösterişli görünüyor.

Afrika kıtasının en egzotiği
Marakeş, Fas

Uzun zaman sonra bu sene Fas’a yaptığım turla, eski bir dosta kavuşmuş gibi iyi hissettim kendimi. Bana İstanbul’un renkliliğini hatırlatan Marakeş’in otantik sokaklarını yeniden keşfetmek muhteşem bir deneyimdi. Osmanlıların Afrika’da ulaşamadıkları tek ülke olan Fas; Marakeş, Fez ve Meknes gibi dünyanın en iyi korunmuş ortaçağ şehirleriyle ziyaretçilerini hayal kırıklığına uğratmayan, egzotik bir diyar.

Yazarın Tüm Yazıları