Fotoğrafı köy okulunda sevdi

Sevgili Hürriyet okurları... Başkanı olduğum Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) ‘Türkiye Güzellikleri’ sergisi 12 ülkenin ardından Türkiye’de ilk kez açılıyor. Ülkemizin nadide noktalarında çekilen birbirinden renkli 40 fotoğraf, 16-24 Eylül’de Çanakkale’deki ‘Troya Kültür Yolu Festivali’nde, sonrasında ise 1-24 Ekim’de Ankara’da ‘Başkent Kültür Yolu Festivali’nde sergilenecek.

Haberin Devamı

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

Türkiye Güzellikleri’nde bu yıl Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde çektiği kare ile Ahmet Aslan birinci oldu. Mesleği öğretmenlik olan Aslan, fotoğrafa köy okuluna atanınca merak sardığını anlattı. Cep telefonu ile fotoğraf çekerken, önce bir fotoğraf makinesi alıp ardından fotoğraf eğitimleriyle kendisini geliştirmeye çabalayan; üzerine Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü bitiren Ahmet Aslan, “Fotoğraf gözümün gelişmesi için çok pratik yaptım, elimden makineyi bırakmadan sürekli fotoğraf çekerek geziyorum” dedi.

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

Haberin Devamı

Gaziantep’teki Rum Kale’yi fotoğraflarken Ahmet Aslan’la sohbet ettik.‘Türkiye Güzellikleri’nde birinci seçilen fotoğrafın hikâyesini ise şöyle anlattı:“Şanlıurfa ve Harran’da hava çok sıcaktır. Çok nadir kar yağar. Eşim Şanlıurfa’da çalışırken günü birlik gidip geliyordum. Kar yağdığını görünce hemen Harran’a gittim. Çünkü Harran’da kar görmek çok nadirdir. Sabahın ilk ışıklarıydı. Sisli puslu bir hava vardı. Drone ile çekimler yaptım ve doğru kadrajı buldum. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin prestijli yarışmasında bu ödülü almak benim için fotoğraf dünyasında seviye atlamak gibi. Ödül, bundan sonraki çalışmalarım adına beni teşvik ediyor.”

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

FOTOĞRAFI CEP TELEFONU SEVDİRDİ

Sosyal Bilgiler öğretmeni Ahmet Aslan’ın fotoğrafla tanışma ve bir tutku haline gelme hikâyesi ise şöyle:“Fotoğraf hikâyeleri, genelde çocuk yaşta büyüklerin elinden alınan makinelerle başlar. Benim hikâyem böyle olmadı. Üniversitede sosyal bilgiler öğretmenliğinden mezun olduktan sonra 2012 yılında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde Çiğdemtepe köy okuluna atandım. 10 yıldır burada görev yapıyorum. Manzarası, doğası, insanları çok güzel. Fotoğraf, benim hayatıma işte bu köy okuluna atanmamla başladı. Fotoğrafı bana cep telefonu sevdirdi. Elimdeki telefonla karşılaştığım güzellikleri fotoğraflamaya başladım. Fakat bu fotoğraflar beni mutlu ettikçe telefon yetersiz kalmaya başladı. 2015 yılında fotoğraf makinesi aldım.”

Haberin Devamı

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

FOTOĞRAFLA YAŞIYORUM

Fotoğraf makinesi aldıktan sonra hem yüz yüze hem online birçok eğitim aldım. Kitaplar, kurslar, söyleşiler derken 2017’de Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü de bitirdim. Elbette bunlar yalnızca diploma ve sertifika. Fotoğraf, kitaplarla ve eğitimlerle gelişmiyor. Elinde makine sahada gezerek gelişiyorsun. Deklanşöre dokunmadan, vizörden bakmadan kitaptan okuyarak öğrenilecek yapılacak bir iş değil. Sadakatle yılmadan çalışmanızı istiyor. Ben de gelişimi ülkemizi gezip, uygulamalar yaparak kaydettim. Gözümün gelişmesi için çok pratik yaptım. Fotoğrafla yaşıyorum. Fotoğrafı yaşıyorum. Bu işi aşkla yapıyorum. Çok yorulsam da yılmadan çabalamaya aşkla devam ediyorum. Kısa zamanda çok gelişmemin sebebi bu.”

Haberin Devamı

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

81 İL 81 FOTOĞRAF

Fotoğrafa olan ilgim arttıkça gözümü geliştirmek adına daha çok gezmeye başladım. Ama çevremde çok fotoğrafla ilgilenen kimse olmayınca bocaladım. Fotoğraf gezileri sayesinde fotoğraf camiasından birçok insanla tanıştım. Biri Mehmet Aslan mesela, çok yardımcı oldu bana. Fotoğraf tutkunu insanlarla tanıştıkça farklı kapılar açılmaya başladı. O kadar çok fotoğraf için yoğun şekilde gezdim ki dört yıl önce ‘81 il 81 fotoğraf’ adında bir fotoğraf projesi yapmaya karar verdim. Proje kapsamında sergi ve fotoğraf kitabı planlıyorum. Sergi ve kitapta her ilden bir fotoğraf olacak. Bu fotoğraf o şehri anlatan ama az bilinen bir nadide nokta olacak. Her şehirden bir simge fotoğrafla projeyi toplamak istiyorum. Şu ana kadar 70 ili fotoğrafladım. Aslında 81 ili çok daha önce bitirebilirdim. Ama projede birçok şehre birden çok gittim. Doğru noktayı, doğru ışığı, doğru mevsimi yakalayabilmek için tekrar tekrar gitmek gerekiyor. Açıkça bence her şehrin bir mevsimi vardır. Ben o mevsimde ışığın en güzel olduğu anda en güzel görünen o anı yakalamaya çabalıyorum.”

Haberin Devamı

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

Öğretmen Ahmet Aslan, “Fotoğrafa olan ilgim derslerde çocuklara da büyük katkı sunuyor. Bir dersi çektiğim fotoğraflarla desteklediğimde çok etkili oluyor” diyor.

KİMDİR?

1989 yılında Hatay’da doğan Ahmet Aslan, ilk ve ortaöğrenimini burada tamamladı. Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü mezunu Aslan, 2012 yılında Kahramanmaraş’a atandı. Halen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki bir köy okulunda görevini sürdürüyor. Aslan’ın fotoğraf merakı 2015 yılında başladı. 2017 yılında Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık bölümünü de bitirdi. Katıldığı yarışmalarda 80’in üzerinde sergileme kazanan Aslan’ın 30’a yakın fotoğraf ödülü var.

Haberin Devamı

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

12 ÜLKE GEZDİ ŞİMDİ TÜRKİYE’DE

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD), 1985 yılından bu yana aralıksız düzenlediği ‘Yılın Basın Fotoğrafları’ yarışmasında 2018’den beri ‘Türkiye Güzellikleri’ni de ödüllendiriyor. Yarışma içerisinde bir kategori olarak başlayan 3 yıldır ise amatör/profesyonel katılıma açık ayrı bir yarışma olarak düzenlenen ‘Türkiye Güzellikleri’ için her yıl 5 binden fazla fotoğraf ödül için mücadele ediyor. ‘Türkiye Güzelikleri’ sergisi bugüne kadar Dışişleri Bakanlığı organizasyonu ile Almanya, Hollanda, Rusya, Güney Afrika, Fransa, Belçika, Madagaskar, Afganistan, Kuveyt, Katar, Gürcistan ve Zambiya’da sergilendi. Yıl sonuna kadar ABD, Avusturya, Hindistan, Özbekistan, Arjantin, Nahçıvan’da da sergilenecek. Fotoğraflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı organizasyonu ile Türkiye’de ilk kez Çanakkale ve Ankara’da görücüye çıkacak.

Fotoğrafı köy okulunda sevdi

 

Yazarın Tüm Yazıları