Ankaralı sergisi

Cermodern’de bugün açılışı yapılacak “Ankara’da; fotoğraf, fotoğrafçılar-II” adlı karma sergi birbirinden farklı disiplinlerde çekilen kareleri bir araya getiriyor.

Haberin Devamı

Fotoğrafçılar Mehmet Arslan Güven, Uğur Kavas, Yaşar Tıpırdamaz ve Osman Merttopçuoğlu’nun karelerinden oluşan 90 fotoğraflık sergi 20 Aralık’a kadar Cermodern’de gezilebilecek.
Seçimlerini Mehmet Arslan Güven’in yaptığı sergide Uğur Kavas’ın başlıklı adlı 30 kızıl ötesi fotoğrafı, Yaşar Tıpırdamaz’ın “Peyzajlar” başlıklı 10 panoramik doğa fotoğrafı, Osman Merttopçuoğlu’nun “Yemen’den” başlıklı 30 özgün fotoğrafı, Güven’in “Aphotic-Işıksızlar” başlıklı 20 manüplasyon çalışması yeralıyor.

HİÇ BİR AKIMA BAĞLI OLMAYAN ESERLER

“Ankara’da; fotoğraf, fotoğrafçılar” başlıklı serginin ilkini Adnan Veli Kuvanlık, Adnan Polat, Ufuk Özkan ve Çerkes Karadağ ile birlikte 2004 yılında Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlediklerini belirten serginin küratörü Mehmet Güven, “Uzun bir aranın ardından tekrarlanan bu sergideki fotoğraflarda hiçbir akıma, stile, renge, motife, objeye, nesneye karşı ön yargılı olamadan, bağlı kalmadan çalışan fotoğrafçıların emeklerini göreceksiniz” dedi.

IŞIKSIZLAR

Haberin Devamı

“Aphotic” – “Işıksızlar” başlığı altında sergilenen fotoğraflar, Mehmet Arslan Güven’in ilk siyah beyaz sunumu. Renkleri fotoğraf işleme yöntemleriyle yok ettiği fotoğraflar için Güven, “Göndermelere yol açmayan. Bütünleşmeye ve düşünmeye çağırmayan. Oluşturmayı tetiklemeyen. Ön bilgilendirmeye gerek duymayan. Kimilerine göre fotoğrafın özüne aykırı kareler” diye konuştu.

BİR BAŞKA ANKARA

Ankara’ya tutkun fotoğrafçılardan Uğur Kavas’ın “Görünmeyen ışıkta Ankara” başlıklı çalışmasında ise başkentin kızılötesi ışıkla çekilen kareleri yer alıyor. Kavas, gün ışığı yerine farklı bir teknikle çekilen kareler için bilimsel deneylerde ve havacılıkta kullanılan kızılötesi ışığı seçtiğini söyledi. Bu özel fotoğrafları başkentin bu alandaki usta ismi Ali Değer’in geliştirdiği fotoğraf makinesi sayesinde çektiğini belirten Kavas, “Ali Değer, bir digital bir fotoğraf makinesinde yaptığı geliştirmelerlerle kızılötesi ışığı yakalayan yeni bir fotoğraf makinesi ortaya çıkardı. Bu sayede, elektromanyetik spektrumda çıplak gözle görünmeyen ışıkları (dalgaboyu 700/1350 nm) görünür kıldık. Onlarca Ankara fotoğrafı arasından seçilmiş karelerle başkente içsel yaklaşım gerçekleştirdik” dedi.

YEMEN’DEN

Haberin Devamı

Osman Merttopçuoğlu’nun yaptığı seyahatlerde çektiği Yemen fotoğrafları da “Yemen’den” başlığı altında sergide sunuluyor. İnsanlık için önemli yerleri görmek amacıyla çıktığı seyahatler sırasında Yemen’i tanıdığını belirten Merttopçuoğllu, “Felsefe, tarih, bilim, sanat ve teknoloji gibi ilgimi çeken alanlarda merak, arayış ve keşif alışkanlıklarıyla yaptığım seyahatler sırasında özellikle renkli yapılara odaklanmayı tercih ediyorum. Son seyahatimi gerçekleştirdiğim Yemen’de klasik turizm fotoğraflarının sıradanlığından uzak özgün, renkli saptamalar yaptım” diye konuştu.

PEYZAJLAR

Bir başka Ankara gezgini fotoğrafçı Yaşar Tıpırdamaz’ın fotoğrafları ise sergide “Peyzajlar” başlığı altında görücüye çıkıyor. Sürekli çıktığı gezilerde, doğayla iç içe yaşadığını ifade eden Tıpırdamaz ise “Yeni yürüyüş parkurlarında, milli parklarda, mevsimlerin coşkulu renklerine yolculuklarda fotoğraf makinesini elimden düşürmüyorum. Tanıdık manzaralar yerine farklı bir anlayışla, çizgi ve renklerle doğayı bütün olarak belgeleme kaygısından uzak, Işık-gölge, renk, şekil, form, çizgi ve doku gibi öğelere ağırlık vererek fotoğraflarımı kişiselleştiriyorum” sözleriyle karelerini anlattı.

Yazarın Tüm Yazıları