Gürültücü komşuya karşı ne yapabilirsiniz?

Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay’ın kriterlerine göre apartmanda ‘huzur bozup uyku kaçıracak kadar çekilmez hal alan gürültü’ yasak. Gürültü kirliliğine giriyor, yaptırımı var. ‘Komşuyu rahatsız etmemek’ zaten yasal bir yükümlülük. Kiracı ve ev sahibi fark etmiyor ve aynı yasal yükümlülüklere tabiler.

Haberin Devamı

Gürültücü komşuya karşı ne yapabilirsiniz
Bu haftaki konu, apartman gürültüsü...

Pandemi yüzünden 7-24 çalışan doktor okurum S.D., yüksek sesle müzik ve televizyon dinleyen üst kat komşusu yüzünden nöbet yorgunluğuna rağmen uyuyup dinlenememekten şikâyetçi. “Ben kiracıyım. O daire sahibi. Kapısını çalıp uyarmaya çekiniyorum. Ne yapabilirim” diye soruyor.

Anne okurum E.A. ise ikizleri ses yaptığı iddiasıyla duvara vurarak rahatsız eden alt kat komşusundan yakınıyor.

Önce E.A.’nın sorusu:

“İkizlerim var. 1.5 yaşındalar. Fazla gürültü yapmadığımız halde alt komşu alttan duvara vurarak bize çok rahatsız edici bir ses gelmesine sebep oluyor. Ben de karşılık olarak yere vurarak tepki verdim. Çünkü daha önce de olduğu için sabrım taştı. Aramızda atışma da oldu. Evimde kamera var. Çocukların ne yaptığı tamamen izlenebilir.

Haberin Devamı

Evde bakıcı var. Bakıcı da sese çok dikkat ediyor. Kendi evimde diken üzerinde oturur oldum. Evimde duvara vurularak yaşam alanıma tecavüz olduğunu düşünüyorum. 1.5 yaşındaki çocuk ne gürültü yapabilir ki? Bu çocuklar biraz daha büyüyünce gerçekten ses yapacaklar. Biz dikkat etsek de.

Size neden yazıyorum? İnanın çaresiz kaldığım için. İç huzurum kalmadı. Hafif gürültü olduğunda ‘Şimdi laf edecekler’ diye aklımdan geçiyor. Bu da benim için hiç normal değil. Ben ne yapabilirim? Alt kat komşum beni şikâyet ederse ne gibi hakları var?”

KRİTER: ÇEKİLMEZ HAL ALAN GÜRÜLTÜ

Anne E.A. ve doktor okurum S.D.’nin sorularını, benzer çok sayıda soruya da yanıt olacak şekilde Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ve Yargıtay kriterleri ışığında yanıtlamak istiyorum.

KMK ve Yargıtay’a göre apartmanda, “huzur bozup uyku kaçıracak kadar çekilmez hal alan gürültü” yasak. Gürültü kirliliğine giriyor, idari ve hukuki yaptırımı var. “Komşuyu rahatsız etmemek” zaten yasal bir yükümlülük. Kiracı ve ev sahibi fark etmiyor ve aynı yasal yükümlülüklere tabiler.

YÖNETMELİKTE TANIMI VE SINIRI VAR

Apartman gürültüsünün tanımı, kriterleri, kaç desibel olacağı, alınması gereken önlemler tüm ayrıntıları ile yönetmelikle belirlenmiş durumda. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çıkardığı “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde” (Resmi Gazete Tarihi 04.06.2010-Sayısı:27601) “Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü” bakın şöyle tanımlanıyor:

Haberin Devamı

“Konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilatı.”

RAHATSIZ ETMEMEK YASAL YÜKÜMLÜLÜK

KMK’nın 18. maddesine göre apartmanda uyulması gereken “genel kural” ise şöyle:

“Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.”

Haberin Devamı

YÖNETİCİYE BAŞVURUN

Her iki okuruma ilk önerim komşularıyla konuşmayı denemeleri. “Komşuluk hukuku” çerçevesinde çözüm aramaları. En kestirme yöntem bu. Komşunuz kiracı ise ev sahibine durumu bildirin, arkasından apartman ya da site yöneticinize başvurun. Yönetim planını isteyin ve inceleyin.

Kat Malikleri Kurulu’nca önceden bu tip “duvara vurmayı, yüksek sesle televizyon, müzik dinlemeyi” yasaklayıp yaptırıma bağlayan bir karar alınmış olabilir. Artık tüm yapılarda bu tip kurallar uygulanıyor. Bu kararın girişe asılmasını ve “hassasiyet” gösterilmesi için tüm kat maliklerine gönderilmesini sağlayın.

ŞİKÂYET EDİN, PARA CEZASI KESİLSİN

Bu kadar uyarıya rağmen komşularınız sizi rahatsız etmeye ve gürültüye devam ederse, belediye zabıtasına şikâyet ederek idari para cezası kesilmesini sağlayın. Yapacağınız şikâyete göre gürültücü komşuya Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 190 lira, Çevre Kanunu uyarınca ise 1461 lira para cezası uygulanabilir.

Haberin Devamı

MAHKEME DESİBEL ÖLÇÜMÜ YAPTIRIR

Komşunuz idari para cezasına rağmen aynı şekilde davranırsa son çare mahkemeye gitmek. Bulunduğunuz yer sulh hukuk mahkemesine başvurup komşunuzun gürültü yapmasını yasaklatabilirsiniz. Mahkeme, desibel ölçümü de yaptırarak bu konuda tedbir kararı verebilir. Komşunuz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği değerlerin üzerinde gürültü yapıyorsa hâkim yasaklar, aksi halde tedbir talebiniz reddedilir. Aynı yöntemler anne okurumun alt kat komşusunun, ikiz çocuklarının ses çıkardıkları iddiasına karşı yapabileceklerini de özetliyor.

DAİREYİ SATIN ALMA FORMÜLÜ

Son olarak başvurabileceğiniz yöntem ise şu:

KMK’nın “kat mülkiyetinin devri mecburiyeti” başlıklı 25. maddesine göre şikâyetçi olunan bir komşu, diğerlerini rahatsız ediyor, haklarını ihlal ediyor ve bu davranışlar da “çekilmez bir durumda” ise şikâyetçi olan kat malikleri, o malikin mülkiyet haklarının kendilerine devredilmesini hâkimden isteyebilirler. Özeti, tüm komşular birleşerek “apartman yaşantısını çekilmez kılan” o komşunuzun dairesini satın alabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları