Uyku meselesi çok mühim

Uyku sorunu olanlar daha sık hastalanıyor. Bağışıklıkları daha güçsüz. Otoimmün hastalıklara daha yatkınlar. Depresyona, panik bozukluğa eğilimleri fazla.

Haberin Devamı

Uykusuzluk ve uyku bozuklukları yeni bin yılın en mühim sağlık sabotajcılarından. Konu en az beslenme hataları, aktivite eksikliği problemleri kadar önemli.
Önemli zira, şu bilgilerin teyide ihtiyacı yok: Uyku sorunu olanlar daha sık hastalanıyor.
Bağışıklıkları daha güçsüz. Otoimmün hastalıklara (Haşimato...) daha yatkınlar. Depresyona, panik bozukluğa eğilimleri fazla.
Bellekleri daha zayıf, Alzheimer veya diğer bellek bozukluklarından birinin tuzağına düşme ihtimalleri yüksek. Uykusuzlarda bazı kanserlere (meme), romatizmal hastalıklara (fibromiyalji), hipertansiyon ve şeker hastalığına (Tip 2) daha sık rastlandığı da biliniyor.
Kısacası uykusuzluk mühim bir sorun. Sadece yastık, yatak ve hatta oda değiştirmekle düzelebilecek, hap çöp yutmakla halledilebilecek bir problem değil.
Ona daha geniş bir perspektifle yaklaşmamız lazım. Nasıl mı? Buyurun, uykusuzlara “öneriler” bölümüne.

Haberin Devamı

Uykusuzlara öneriler

◊ Uyku ortamınızı sesten, ışıktan, aşırı sıcak ve soğuktan koruyun.
◊ Yatağa çok aç ve çok tok girmeyin.
◊ Yatmadan önce sakinleştirici ve huzur verici bir faaliyet yapın. Mesela dua edin, müzik dinleyin.
◊ Akşam alkolünü abartmaktan kaçının.
◊ Kafein ve benzeri uyarıcıları minimuma indirin. (İlaçlar, çay ve kahve)
◊ Her gün belirli bir saatte yatağa girmeye çalışın.
◊ Uykuyu kolaylaştırıcı bir ılık duş deneyin.
◊ Uykudan önce okumayı deneyin.
◊ Basit rahatlatıcılardan (magnezyum glisinat, melatonin, valeriyan, pasiflora) istifade etmeyi düşünün.
◊ Uyku apneniz varsa tedavi olun, horlamanız varsa yardım alın.

Deniz yosunu DHA’sı işe yarıyor mu?

DHA’nın beyin dostu bir omega-3 yağ asidi olduğu biliniyor. DHA takviyesinin beyin hücrelerini koruyup kolladığı, hücreler arası haberleşmede stratejik rol oynadığı, beyni iltihabi süreçlerden koruyup yaşa bağlı beyin küçülmelerini yavaşlatan, beyin besleyici faktör BDNF’nin üretimini artırdığı da gösterilmiş.
Kurin Yurko Maun ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada ise (2010/ Alzheimer’s and Dementia) hafıza sorunu olanlara deniz yosunundan elde edilen DHA verildiğinde öğrenme ve hafıza becerilerinde fark edilir bir artış saptanmış. Kısacası kaliteli ve yüksek dozda DHA takviyesi kullanmak gençlerde dikkat dağınıklığını önleme ve öğrenmeyi destekleme, yaşlılarda ise bellek kaybını hafifletmede olumlu etkiler yapabilir.

Haberin Devamı

Bellek desteklerinde ilk 3

1- DHA: Beyninizin üçte biri yağdan ibaret. Bunun dörtte birini de omega yağları oluşturuyor. EPA ve DHA’dan ibaret olan Omega-3 yağlarının beyindeki oranları ise çok düşündürücüdür. Beyindeki Omega-3 rezervinin yüzde 90’ı DHA, sadece yüzde 10’u EPA’dan oluşuyor. Kısacası beyin DHA’sız yapamıyor. Yine bir şaşırtıcı rakam: Beyin hücrelerimizin (nöronlar) plazma zararlarının yarısını da yine DHA oluşturuyor.
2- ZERDEÇAL: Kurkuminin içerdiği kurkumoid ve türmeranların antioksidan (pas önleyici), antienflamatuar (iltihap baskılayıcı) ve mitokondri kalkanı görevi yaparak belleğe muazzam bir destek sağladıkları biliniyor.
3- B12 VİTAMİNİ: Metil kobalaminin metil tetrahidrofolat ile birlikte muazzam bir metilasyon süreci yöneticisi oldukları, dengeli ve düzenli metilasyonun ise beyinde berraklık, güç ve yetenek sağladığını gösteren yüzlerce kanıt var. Özetle B12 aklın, DHA ise beynin sütüdür. 

Haberin Devamı

Mantar mevsimi açıldı

Cemrelerin su, hava ve toprakla buluşması ile filizlenen ilkbaharın bir başka özelliği de doğada mantar üretiminin maksimuma ulaştığı zaman olmasıdır.
Dikkatle, bilgiyle, zehirli olabileceklerinden korunmak şartıyla gelin siz de
doğadaki bu “mantar festivali” den istifade edin. Bunu sadece
lezzeti, doyuruculuğu ve protein gücü nedeniyle değil, ömür uzatan etkisi, en güçlü antioksidan sayılan ergotionein zenginliği sebebiyle de ihmal etmeyin. Peki nedir, neyin nesidir bu ergotionein denen mucize diyorsanız aşağıdaki kutuyu daha bir dikkatle inceleyin.

ErgotIoneIn: Antioksidan!

Ergotionein çok güçlü bir antioksidan. Antioksidan gücünü en fazla mitokondrilerde gösteriyor. Çok hassas ve kırılgan olan “mitokondri DNA”sını oksidan, paslandırıcı serbest radikal saldırılarından koruyor.
Ergotionein mitokondrinin zarını geçip içine girebilen, DNA’ya ulaşıp onu serbest radikal saldırılarından koruyan bir aminoasit. Ergotioneinin en güçlü besinsel kaynakları mantardır. Hemen her mantarda (kültür mantarları dahil) var. Fasulyede (özellikle siyah fasulyede), kırmızı et ve karaciğerde de mevcut. Isıya yani pişirmeye dayanıklı.
Uyarım hâlâ geçerli: Güvenli olduğundan eminseniz mantar tüketin, riske girmeyin. Ergotioneinden faydalanmak için mantarları taze veya pişirerek yiyebilirsiniz. Zira “ısıl işlem” mantardaki ergotioneini pek etkilemiyor.

Yazarın Tüm Yazıları