Şimdi moda vertigo

Bazı sağlık sorunları zaman zaman beklenenden daha sık gündeme gelir.

Haberin Devamı

Gündemdeki yeri belirginleştikçe de sorun, olması gerekenden daha sık hissedilir. Vertigo da bunlardan biridir. Başı dönen dönene! Sanırsınız memlekette “vertigo salgını” var... Peki, nedir bu işin aslı? Hızla büyüyen bu “vertigo hareketi”nin sebebi ne? Buyurun…

Denge zor iştir

Hayatın her alanı gibi bedeni de dengede tutmak zor iştir. Öncelikle sağlam bir beyinle beyinciğimizin olması ve ikisinin de görevlerini aslanlar gibi yapması lazım.
Bu arada kulaklarımızın da mühim –hatta en mühim- denge ayarlayıcısı oldukları unutulmamalı. Dengede süreklilik için iç kulaktaki denge organının da işini tıkır tıkır yapması gerekiyor.
Bitmedi! Gözlerimizin de sağlıklı olması şart. Arkasından da kas, kemik ve tendonlardan gelen pozisyon uyarılarının beyinde doğru yorumlanması mecburiyeti var.
Son bir ilave daha: Denge süreçlerinin kusursuz işlemesi için kan basıncınızın da düzgün olması lazım. Tansiyondaki ani düşüş ve çıkışlar da dengenizi anında etkiliyor.
Netice şu: Denge durumumuzu yöneten kocaman bir orkestraya sahibiz. Orkestranın uyum içinde çalışması, notaları birlikte yorumlayıp birlikte hayata geçirmesi çok mühim ve bir o kadar da zor bir iş.

Neden bozulur

Haberin Devamı

Önce iyi bir haberle başlayalım: Dengemiz çoğu zaman önemsiz, sıradan şeylerle bozulur. Bir gece önce uykusuz mu kaldınız? Ertesi gün birkaç baş dönmesi atağı yaşamanız beklenebilir bir şeydir.
İşinizde patronunuz, evinizde eşinizle mi tartıştınız? Bu durumda da denge sorunu yaşamanız her an mümkün olabilir. Bir gece önce dozu kaçırılan alkol, miktarı abartılan kahve, çay, şeker, tuz, gereksiz yere yutulan uyku ilaçları, alerji hapları da sabıkalı birer denge bozucudur.
Ayrıca bazılarımızın son derece hassas bir barometrik yapısı var. Hava şartlarındaki minik değişimler, örneğin hafif bir lodos bile dengeyi bozabiliyor. Doktorlar bu durumlarda “vertigo” yerine “yalancı vertigo” tanımını kullanmayı tercih ediyor.
Kısa bir bilgi daha: KBB uzmanları kendilerine vertigo yakınmasıyla gelenlerin önemli bir bölümünde depresyon ve benzeri ruhsal sorunlar olduğunu söylüyor, aklınızda olsun.

Haberin Devamı

Vertigo neden korkutucudur

Ciddi bir vertigonuz varsa korkmanız normaldir. Normaldir zira “dünya etrafınızda dönüyor” veya “siz dünyanın etrafında dolanıp duruyor” gibi hissedersiniz.
Bazıları durumlarını “yer sanki ayağımın altından kayıyor gibi oluyor” veya “başımı oynattığım anda gözlerim kararıyor, içim bulanıyor” şeklinde anlatmaya çalışır. Bu duyguların tamamı sinir bozucudur, ürkütücü ve endişe vericidir.
Doktorlar vertigo sözcüğünü genelde daha ciddi ve dramatik baş dönmesi durumunu ifade ederken kullanırlar. Baş dönmesine kulak çınlaması, bulantı, kusma, ateş gibi işaretler de eşlik ediyorsa emin olun sizden daha çok korkarlar.
Böyle bir durumda işi uzatmadan bir kulak-
burun-boğaz (KBB) uzmanı ile temasa geçmenizde fayda var.
Zira ciddi ve rahatsız edici vertigo ataklarının yüzde 80’inden fazlası kulakla ilgili sorunlardan kaynaklanıyor. Hastalık adı verip kafanızı karıştırmak istemiyorum ama en sık görülenini bir kenara not edin: Kristallerin oynaması!

Haberin Devamı

7 günlük hafifleme programı

4. gün

Kahvaltı
- 1 adet yumurta + 1 adet yumurta akı ile bol sebzeli menemen
- 1 ince dilim tam buğday ekmeği (25 gr.)
- 5-6 adet tuzsuz zeytin
- Çeyrek demet maydanoz (üzerine limon sıkın)
Ara öğün
- 100 gr. (1 orta boy) mandalina
- 2 bütün ceviz
Öğle yemeği
- Enginar salatası
- 200 gr. (1 su bardağı) yoğurt
Ara öğün
- 1 çay bardağı laktozsuz süt
- 5-6 adet badem
Akşam yemeği
- Yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı, sirke ve limon
serbest)
- 8 çorba kaşığı yeşil mercimek yemeği (üzerine kırmızı pul biber ve kimyon ilave ederek tüketin).
Ara öğün
- 1 kutu probiyotik yoğurt
* İçine yarım çay kaşığı karabiber + zerdeçal ve zeytinyağı ekleyin.

Haberin Devamı

Enginar salatası tarifi
2 orta boy enginarı az su ile yumuşayana kadar pişirin. Küp küp doğrayın. Üzerine yarım demet doğranmış dereotu, bol limon ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek tüketin. Hazırlanan porsiyon bir kişiliktir.

5.gün

Kahvaltı
- Yumurtalı ekmek (fırında)
- 1 adet yumurta, 1 çorba kaşığı lor peyniri, maydanoz ve kırmızı pul biberi karıştırın. Ekmek üzerine sürüp, fırınlayın.
- Çeyrek demet maydanoz (üzerine limon sıkın)
Ara öğün
- 1 çay bardağı nar (ayıklanmış)
- 2 bütün ceviz
Öğle yemeği
- Beyaz lahana salatası
- 200 gr. (1 su bardağı) yoğurt
Ara öğün
- 1 çay bardağı laktozsuz süt
- 5-6 adet fındık
Akşam yemeği
- 1 kepçe çorba (tarhana)
- 200 gr. (1 el büyüklüğü) ızgara balık
Ara öğün
- 1 kutu probiyotik yoğurt (sade)
* İçine yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyin.

Haberin Devamı

6. gün

Kahvaltı
- Yarım adet lavaşın içine 1 köfte kadar dil peyniri koyarak tost yapın.
- Çeyrek demet maydanoz (üzerine limon sıkın)
Ara öğün
- 2-3 adet kuru erik
- 5-6 adet badem
Öğle yemeği
- 1 kepçe çorba (kabak çorbası)
- 1 kutu probiyotik yoğurt
- 3 adet ızgara köfte
Ara öğün
- 2-3 adet kuru erik
- 5-6 adet badem
Akşam yemeği
- 1 kepçe çorba (kabak çorbası)
- 1 kutu probiyotik yoğurt
- 3 adet ızgara köfte
Ara öğün
- 2-3 adet kuru erik
- 5-6 adet badem

Kabak çorbası tarifi
3 orta boy kabak, 1 orta boy soğan, 2-3 diş sarımsak ve yarım demet dereotunu doğrayın, 4 su bardağı su ile iyice pişirin. Üzerine 1 tatlı kaşığı pulbiber ilave edin. Hazırlanan çorba iki öğünlüktür.

7.gün

Kahvaltı
- 60 gr. (2 köfte kadar) dil peyniri
- 1 ince dilim hindi füme
- 1 ince dilim tam buğday ekmeği (25 gr.)
- 5 adet tuzsuz yeşil zeytin (suda bekletebilirsiniz)
- Çeyrek demet maydanoz (üzerine limon sıkın)
Öğle yemeği
- Ispanak salatası
- 1 küçük kutu (80 gr.) ton balığı
Ara öğün
- 100 gr. (1 küçük boy) elma
- 5-6 adet fındık veya badem
Akşam yemeği
- 1 kepçe rengarenk çorba
- 120 gr. (4 köfte kadar) ızgara tavuk göğüs
Ara öğün
- 1 kutu probiyotik yoğurt
* İçine yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyin.

Rengarenk çorba
1 küçük boy pancar, 1 orta boy havuç, 2 kayık dilim bal kabağı, 3 küçük domates. Tüm malzemeyi küp küp doğrayın, haşlayın. Püre kıvamına getirin. Üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin. Pul biber ve karabiber ile tatlandırın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları