Erkeklik öldü mü

Eğer başlıktaki soruyu “tıbbi açıdan” yanıtlayacak olursak cevabımız net bir “Evet!” olmasa da en azından “Durum biraz vahim” diyebiliriz.

Haberin Devamı

Zira farklı ülkelerde, farklı merkezlerde yapılan yüzlerce araştırmada tekrar tekrar gösterildi ki erkeklerin durumu hormonal ve sayısal rakamlara bakılırsa hiç de iyi görünmüyor. Araştırmalara göre, “testosteron seviyeleri” -eskiye oranla- giderek ve hızla düşüyor. Mesele sadece testosteron kaybıyla da sınırlı değil. Erkeklerin “sperm sayıları ve sperm kalitelerinde” de bazı ciddi sorunlar var. Uzmanlar son yıllarda erkeklerde testosteron seviyelerindeki azalma ile birlikte sperm sayılarının da düştüğünü, mevcut spermlerin ise yeteneklerinin önemli ölçüde bozulduğunu ve azaldığını söylüyor. Peki, neden? Anlaşılan o ki tek bir neden yok, nedenler var? Beslenme yanlışları bunlardan biri, muhtemelen de en önemlisi. Aşırı şeker tüketimi, yüksek kalorili beslenme ve oluşturduğu obezite meselesi, besin maddelerinin içine yerleşen/yerleştirilen(!) yapay katkılar, kimyasallar, koku ve renk verici maddeler, hormonlar, antibiyotikler de testosteron üretimini ve sperm kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Alkol ve sigara kullanımındaki artışı da bu listeye eklemek şart. Ve yine bu listede stres yönetimi bozukluğunun, uykusuzluk probleminin, bilinçsiz kullanılan takviyelerin, gereksiz yutulan ilaçların, hareketsiz, tembel, uyuşuk, egzersiz yoksunu hayat tarzının da yer alması gerekiyor.

Erkeklik öldü mü

HATIRLATMA
TESTOSTERON AZALINCA BAKIN NELER OLUYOR

İLK 5

Haberin Devamı

1. Cinsel performans düşüyor.

2. İnsülin direnci tetikleniyor, kilolar artıyor.

3. Uyku bozuklukları devreye giriyor.

4. Kas ve kemikler eriyor.

5. Yorgunluk, isteksizlik, keyifsizlik başlıyor.

İKİNCİ 5

1. Odaklanma zorlanıyor.

2. Unutkanlık devreye giriyor.

3.  Kolay sinirlenme ve öfke patlamaları yaşanıyor.

4. Kalp ve damar sağlığı bozulmaya başlıyor.

5.  Depresyon işaretleri ortaya çıkıyor.

YENİ BİLGİ
COVID-19’UN BELİRTİLERİ DE Mİ DEĞİŞTİ

ANLAŞILAN o ki yeni varyantlar çıktıkça COVID-19’un klinik işaretleri de yavaş yavaş değişiyor. Bu bilgi İngiltere’de yapılan yeni bir değerlendirme ile de doğrulandı. 17 bin 500 kişiden gelen verilerin analiz edildiği bu önemli çalışmada, BA.5 ve BA.4 varyantlarıyla oluşan son dalgada bir numaralı işaretin “BOĞAZ AĞRISI” olduğu anlaşıldı. Daha önceki varyantlarla hastalananlarda çok sık görülen ateş, koku kaybı, kas ağrısı, yorgunluk ve benzeri işaretlerin ise oldukça geri planlarda kaldığı görüldü. Örneğin, salgının başlangıcında neredeyse olguların yüzde 90’ında görülen ateş oranı, bu yeni varyantlarda yüzde 13’e, koku kaybı yüzde 10’a, terleme-titreme yüzde 12’ye, kas ağrıları yüzde 25’e düşüyor. COVID-19’un son zamanlarda daha sık görünen işaretlerini ve oranlarını yandaki kutuda bulabilirsiniz.

BİR TABLO
COVID-19’DA HANGİ İŞARETLER ÖNDE

* Boğaz ağrısı: Yüzde 58

Haberin Devamı

* Baş ağrısı: Yüzde 49

* Burun tıkanıklığı: Yüzde 40

* Kuru öksürük: Yüzde 40

* Burun akıntısı: Yüzde 40

* Balgamlı öksürük: Yüzde 37

* Ses kısılması: Yüzde 35

* Hapşırma: Yüzde 32

* Yorgunluk: Yüzde 27

* Kas ağrıları: Yüzde 25

Erkeklik öldü mü

KISA BİLGİ 1

YORGUNLUK NEDENLERİNDE İLK 10

İLK 5

BİR: Kansızlık (Özellikle demir ve B12 eksikliği)

İKİ: Depresyon

ÜÇ: Tiroid bezi tembelliği

DÖRT: Uyku bozuklukları

BEŞ: Kötü beslenme

İKİNCİ 5

BİR: İlaçlar

İKİ: Vitamin ve mineral noksanlığı

ÜÇ: Enfeksiyonlar

DÖRT: Kanserler

BEŞ: Kronik ağrılı hastalıklar

KISA BİLGİ 2
YORGUNLUK YAPAN İLAÇLARDA İLK 5

BİR: Alerji ilaçları

İKİ: Tansiyon hapları

ÜÇ: Antidepresanlar

DÖRT: İdrar söktürücüler

Haberin Devamı

BEŞ: Kabızlık ilaçları

OKUR SORUSU
LAHMACUN SAĞLIKLI MI

BODRUM lokanta ve beach’lerindeki şaşırtıcı lahmacun faturaları bu yaz da lahmacunu “yaz gündeminin bir numaralı besini” haline getiriverdi. “Lahmacun-fiyat ilişkisi” benim değil, ekonomi ve magazin bölümündeki arkadaşların meselesi. “Lahmacun-lezzet ilişkisi” ise Vedat Milor abimizin konusu. Lahmacunun bizi ilgilendiren yanı, sağlıklı bir besin olup olmadığı. Ben şahsen lahmacunun “sağlıklı bir besin” olduğu kanaatindeyim ve bunda da ısrarlıyım. Eğer hamuru iyi mayalanıp ince tutulursa, sebzeleri biraz daha iyi seçilip miktarca abartılırsa, içindeki tuz miktarı akıllıca dengelenip yağ oranı biraz daha azaltılırsa, hele bir de kaliteli etten yapılmış kıyma kullanılırsa lahmacunu “mükemmel besinler” listesine bile koyabiliriz.

 

Yazarın Tüm Yazıları