Çocuğunuzun kilo sorunu var mı?

Eğer fazla kilolu bir çocuğunuz varsa önünüzde mükemmel bir fırsat var: Yaz tatili! Eğer biraz dikkatli olabilir, konuya azıcık zaman ayırıp yeteri kadar odaklanırsanız bu yaz tatilini kilolu çocuğunuz için “sağlıklı beslenme ve kilo yönetimi bayramı” haline getirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Emin olun ki hem yaz daha mükemmel ve eğlenceli geçecek, hem de çocuğunuz eylülde okuluna daha fit ve zinde biri olarak dönecek. “Bayram” sözcüğünü bilerek, özellikle ve vurgulayarak kullanıyorum, amacım sık yapılan bir hatadan sizi de uzak tutmak.
Bu hata çocukları “diyetlerle zayıflatma yanlışlığı” olarak özetlenebilir.
Oysa çocuklar diyetleri asla sevmezler ama bayramlara bayılırlar. Ayrıca onların beden ve ruh sağlığı bakımından diyet yapmaları da asla tavsiye edilmez. Büyüyecekler, gelişecekler. Bunun için de doğal olarak yiyip içecekler. Yapmanız gereken şeylere gelince...
Aşağıdaki kutuda işinize yarayabilecek bazı bilgiler var, lütfen dikkatle okuyun...

 

UNUTMAYIN

Çocuklarda kilo sorununu çözmenin yol haritası

Haberin Devamı

1. Eğer çocuğunuzun ciddi ölçüde bir kilo sorunu olduğunu düşünüyorsanız yola çıkmadan önce mutlaka bir çocuk endokrinolojisi uzmanından yardım isteyin.
Zira bu tür sürekli ve ciddi kilo kazanımlarının arka planında mühim bir hormonal veya metabolik bozukluk bulunabilir.
Bu bozukluk anlaşılıp çözümlenmeden ne fazla kilolar verilebilir, ne de verilenlerin geri gelmesi engellenebilir.
2. Prensip olarak çocuklara diyet yaptırılmaz. Hele hele basmakalıp diyet uygulamalarının çocuklarda kilo sorununun çözümünde yeri olmaz, olamaz.
Çocuklar sürekli büyüme halindedirler. Büyümeleri için de diyete değil, besine ama sağlıklı yiyecek ve içeceklere ihtiyaçları vardır.
Yapılması gereken onları sağlıksız besinlerden uzak tutup ihtiyaçları kadar yemeye alıştırmaktır.
3. Sorunun beslenme hataları kadar aktivite azlığından da kaynaklanabileceğini unutmayın.
Yaz boyunca onları daha çok hareketli olabilecekleri ortamlara yönlendirin.
Severek arkadaşlarıyla birlikte yapabilecekleri toplu spor çalışmalarına özendirin.
Mesela tenise başlasınlar, voleybol takımlarına yazılsınlar, basketbolu denesinler, yüzme yarışmalarına hazırlansınlar ama dikkat edin hangisini daha çok seviyorlarsa onu yapsınlar.
4. Oturarak geçirdikleri saatleri de azaltmanın bir yolunu bulun.
Özellikle bilgisayar ve televizyon başında geçirdikleri süreyi minimuma indirin.
5. Besinleri asla ceza ve ödül olarak kullanmayın.
6. Atıştırmalarını sakın yasaklamayın. Tabaklarındaki yemeği mutlaka bitirmelerinde de ısrarcı olmayın. Çocuklar sık sık ama az az yerler, unutmayın.
7. Etraflarında sabotajcı yiyecekler (börekler, kurabiyeler, meyve suları, şekerlemeler) bulundurmayın. Bu tür besinleri evinizden bile uzaklaştırın.
8. Prensip olarak sofraya onlarla birlikte oturun, onlara doğru rol modeller olun.
Yavaş yemenin, küçük porsiyonlar halinde beslenmenin, lokmaları iyi ve güzel çiğnemenin faydalarını yemek masasında öğretin. Ama ders verir gibi değil, iyi bir örnek olarak...
9. Onlara asla fazla kilolu olduklarını söylemeyin.
“Senin az yemen, kilo vermen gerekiyor” gibi cümleleri tamamen unutun.
10. Yüksek kalorili, içeriği fakir, faydası az, zararı çok yiyecek ve içecekler hakkında onları üzmeden, bunaltmadan ama ısrarla bilgilendirin.

 

Haberin Devamı

DİKKAT

Hipotiroidi olanlar bu destekleri kullanmasın

Eğer tiroit tembelliği sorununuz varsa A vitamini, tiamin, betakaroten gibi vitaminlerden uzak durunuz. Alfa lipoik asit gibi antioksidanlardan da faydalanmadan önce doktorunuzdan izin alınız. İçinde iyot bulunan multivitamin haplarından faydalanmadan önce hipotiroidinizin olup olmadığını öğreniniz.
Haşimato hastalığına bağlı hipotiroidiniz varsa iyot içeren destekleri kullanmayınız.

 

AKLINIZDA OLSUN

Kabızlığa doğal bir çözüm önerisi

Kabızlık yaygın bir sorun. Biz doğal gıdalardan uzaklaşıp posası azaltılmış besinlere yöneldikçe ve hareketsiz hayat tarzımızda ısrar ettikçe daha da yaygınlaşacak. Çözüm için pek çok yol yöntem var.
En önemlisi posa zengini besinleri yani sebze, meyve ve tahıl tüketimini artırmak. Özellikle sebze tüketimi önemli bir kabızlık önleyici tedbir.
Hareketli bir hayat tarzı egzersizi yoğun bir yaşam biçimi de en az beslenme kadar önemsenmeli ama bu arada alabileceğiniz basit başka bazı önlemler de var. Mesela çok su içmek...
Su bağırsağı hareketlenmeye iten önemli yardımcılardan biri. Mesela probiyotiklerden zengin beslenmek.
Bağırsağınızdaki probiyotik güç artıkça kabız olma ihtimaliniz de azalacaktır.
Doğal bir besin desteği olarak psilyum desteklerinden yani karnıyarık otu tohumunun kabuklarıyla hazırlanmış toz, kapsül ya da tabletlerden de yararlanabilirsiniz.
Psilyum desteği son yıllarda popülaritesi giderek artan bir besin takviyesi.

 

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

Zencefil çayını denediniz mi

Zencefil şifalı bitkilerden biri. Özellikle bulantı ve kusmaya karşı mükemmel bir doğal çözüm. Ayrıca güvenilir bir mide dostu. Eğer mide sorununuz varsa, gazdan, şişkinlikten, bulantıdan yakınıyorsanız zencefil çayından yararlanabilirsiniz:
Bir kupaya bir poşet zencefil koyup üzerine kaynamış su ekleyin. 4-5 dakika demlenmesini bekledikten sonra afiyetle için.

 

DİKKAT

Sigara tiroidi de hasta ediyor

Sigaranın sayılamayacak kadar çok sağlık zararı var. Bunlardan biri de tiroit bezinde oluşturduğu hasarlar. Sigara içenlerde guatr ve tiroit nodüllerine beklenenden daha fazla rastlanıyor. Ayrıca tiroit tembelliği, Haşimato hastalığı ile bağlantılı tiroit tembelliği ile sigara tiryakiliği arasında bir bağlantı olduğu anlaşılıyor.
Haşimato hastalarında sigara içmek tiroit tembelliğinin gelişmesi ihtimalini artırıyor.

 

Haberin Devamı

AMAN DİKKAT

Erkek kısırlığı yaygınlaşıyor

Erkeklerde sperm sayısındaki azalma ve sperm kalitesindeki bozukluğun önemli bir problem haline geldiği anlaşılıyor. Üroloji uzmanlarına göre rakamlar gerçekten endişe verici.
Onlara göre önümüzdeki yıllarda kısır erkeklerin sayısı hızla artacak gibi görünüyor. Uzmanlar bu kötü gidişin nedenlerinin sigara, alkol kullanımı, gereksiz yere yutulan ilaçlar ve laptop’lar olduğunu belirtiyorlar.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları