Fransız Rivierası, 70’ler ve parlak renkler

Güney Fransa’nın seçkin otel ve restoranlarında eserlerine rastlanan bir sanatçı Franck Lebraly.

Haberin Devamı

Nitekim çizimlerini şöyle tanımlıyor Franck:

“Güney Fransa’daki yaşam tarzı gibi basit ve parlak!”

Gerçekten de onun çizimlerini görünce pozitif bir enerjiye kapılmamak elde değil.

Franck en son Momo Bodrum’un duvarına nefis bir iş yaptı.

Çizimini yaptığı sırada ilham kaynaklarını ve tabii Fransız Rivierası’nı konuştuk.

Fransız Rivierası, 70’ler ve parlak renkler

PICASSO, KLEIN, MATISSE VE DİĞERLERİ

 Çizimlerinde 70’ler Güney Fransa’sını anımsatan referanslar var...

- Sanırım bilinçsizce, yadsınamaz bir iz bu: Picasso, Klein, Matisse ya da Leger gibi ustalarla birlikte çocukluğumdan beri içimde büyümeye devam eden Fransız Rivierası’nın tüm görüntüleri ve 70’lerde ortaya çıkan yaratıcılık... Ama her şeyden önce Fransa’nın güneyindeki yaşam tarzı. Çizimlerim gibi basit ve parlak! Paris ile Fransa’nın güneyi arasında yaşıyorum, bu yüzden ikisini karşılaştırabilirim. Eğer doğayı, dışarı çıkmayı, sıcağı hissetmeyi ve yüzünüze vuran ışığın tadını çıkarmayı seviyorsanız, güneyde hayat daha kolay.

Haberin Devamı

 Çizimlerin Klein ve Cocteau’nun dünyasıyla ruh akrabası gibi. Ne dersin?

- Klein ile bariz bir bağlantı var. Onun çalışmaları bana hep ilham verdi. Tek renkle sadeliğin gücünü yansıtabildiği için. Ama Cocteau ile aynı çizgide değilim. İnsanlar eskiden beni onunla karşılaştırıyordu. Elbette bu tatmin edici ve beni gülümsetiyor. Ama kendimi daha çok Matisse ya da Marco del Re’ye yakın hissediyorum.

Fransız Rivierası, 70’ler ve parlak renkler

DENİZ VE DAĞLARA YAKIN OLDUĞUM İÇİN ŞANSLIYDIM

 Güney Fransa’nın hangi bölgesinde doğup büyüdün? Çocukluğun nasıldı?

- Cannes’da doğup büyüdüm. Çok mutlu bir çocukluktu. Denize ve dağlara yakın olduğum için şanslıydım. Hafta sonları etraftaki tüm köyleri, Provence’ı ve İtalya’yı keşfe çıkardık. Babam sanat objeleri restoratörü olduğu için restore ettiği birçok başyapıtı bize gösteriyordu. Mesela Picasso gibi. Amcam da ressamdı ve resimlerini bit pazarında satıyordu.

Haberin Devamı

FRANCK’IN FAVORİ NOKTALARI

 Yaza dair sevdiğin şeyler neler?

- Yaz, tüm yıl boyunca beklediğim dönem! Öncelikle günün ilk ışıklarını yakalamak için sabah erken saatlerde deniz kıyısında yürümek ilham verici. Birçok sanatçının eserlerini yeniden keşfedebilmek için yaz boyunca pek çok müzede sergiler yapılıyor, bu da şahane. Böyle güzel bir havayla her şey kolay, zamanınızın çoğunu dışarıda geçirebilirsiniz! Ayrıca Provence, İtalya ve Akdeniz’in bir arada olduğu bir kültür içinde olmak zaten ödül gibi. En üzücü kısmı ise yazın sona erdiği zaman.

 Güney Fransa’da favori yerlerin neresi?

- Otel olarak Juan Les Pins’teki Hotel le Sud, Nice’deki Hotel Amour ve St Paul de Vence’deki La Colombe d’Or. Restoranlarda favorim ise Antibes’teki Baba Restaurant, Cannes’daki Le Mouré Rouge ve Monako’daki Maison Fonfon. Ayrıca sanat müzesi The Maeght Foundation.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları