Beeple’ın Christie’s satışına Türk rakip: Pak

Kripto art üreticisi Beeple’ın “Everydays: The First 5000 Days” eserinin 69.3 milyon dolarlık Christie’s satışı gerçekten de başlangıçmış.

Haberin Devamı

Önceki gün bir başka ünlü müzayede evi olan Sotheby’s devreye girdi ve “kripto art” üreticisi Pak ile işbirliği yapacağını duyurdu.

Sotheby’s açık artırmanın ne zaman yapılacağı konusunda henüz detay vermedi ama bu kadarı bile yeni bir heyecan dalgası yaratmaya yetti.

Bizim tarafımızda ise başka bir heyecan söz konusu. Çünkü Pak, Türk bir “kripto art” üreticisi.

NFT pazarlarından biri olan SuperRare’den uzun süredir takip ettiğim, Twitter’daki kullanıcı adı Murat Pak olan ama yaptığı çalışmalar için kendine kısaca “Pak” diyen dijital sanatçının ürettiklerinin değeri aralık ayında 1 milyon doları aşmıştı.

Beeple’ın Christie’s satışına Türk rakip: Pak

Haberin Devamı

GİZEMLİ VARLIK

Pak, 1 hafta önce “Foundation.app”e bir röportaj vermişti. Orada “gizemli bir varlık” olarak tanımlanmıştı:

“Bir sanatçı, kolektif ya da bir yapay zeka olabilir. Bu belirsizlik, itirazın bir parçası da olabilir. Pak, 25 yıldır dijital sanat yaratıyor. NFT pazarındaki son patlamaya kadar Pak, Ethereum üzerinde en başarılı sanatçıydı.”

Evet, Pak gizemli olmayı seviyor. Sadece bir kişi ya da bir oluşum da olabilir.

Kadın ya da erkek de... Hatta gizli kimliği nedeniyle Pak’ı “kripto sanatının Satoshi’si” olarak gören de var.

Malum, Satoshi Nakamoto ‘Bitcoin’in yaratıcısı olarak bilinen kişi ya da grupların kullandığı isimdi. Tek bildiğim şu: Önümüzdeki günlerde, özellikle de nisan ayında Pak’ı daha çok konuşacağız.

“Fikirlere anında değer verilebilir”

Pak, Foundation’daki röportajında şuna da dikkat çekiyor: “Kendini sanatçı olarak tanımlamayan bir yaratıcı olarak, kripto dünyasını sadece tasarım sahnesiyle karşılaştırabilirim.
Niyet, amaç ve değer dağılımında birçok farklılık var.
Bir tasarım ürününe genellikle, çalışmanın ne kadar zamanda yaratıldığına bağlı olarak değer biçilir. Yaratıcının vizyonuna, başarı geçmişine, portfolyosuna da bakılır. Ama kripto alanı, özellikle de ‘kripto art’ alanında fikirlere neredeyse anında değer verilebilir. Kısacası bu sahne bazı şeyleri anında var eder.”

Haberin Devamı

Sotheby’s ne diyor?

Bu arada Sotheby’s yaptığı açıklamada şöyle diyor:
“Pak ile ortaklık kurmak istedik, çünkü dijital sanatla yepyeni bir dünyaya giriyoruz ve uzun yıllardır aktif olan bir sanatçıyla çalışmanın önemli olduğunu hissediyoruz. İşbirliğinin tüm ayrıntılarını henüz açıklayamasak da, kripto paranın demokratik ruhuna sadık kalmak istiyoruz.” Pak ile Sotheby’s işbirliğine dair ilk sinyal ocak ayında atılmıştı aslında.
Pak bir eserini Twitter’da paylaşarak “Küresel müzayede evleri.
Bu sizin için” demişti. Sotheby’s yanıt olarak şu tweet’i atmıştı:
“İlgi duyduk.”

Elon Musk takipte

Pak’ın yetenekleri bu kadarla sınırlı değil.
Kendisi aynı zamanda Elon Musk’ın da takipçisi olduğu “Archillect” adlı platformun kurucusu.
“Yaşayan bir ilham arşivi” olarak tanımlanan Archillect, bir yapay zeka programıyla çalışıyor.
Archillect, anahtar kelime listesiyle beslenen bir algoritmaya sahip. Arama sonuçlarını doğrudan yayınlamak yerine sayfalar ve gönderiler arasında gezinti yapıyor. Çeşitli öğelerle ilgili verileri topluyor.
Her şeyden olabildiğince fazla veri çıkararak bu öğelerin sosyal yapısını haritalandırıyor. Tüm verilerini de kendi sosyal medya kanallarından her gün yayınlıyor.
Unutmadan, Archillect’in cinsiyeti “kadın” olarak belirlenmiş.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları