Onları ev kazalarından korumanın yolları

Pandemi sürecinde evde yoğun zaman geçiren çocukların ev kazası yaşama riski de artıyor. Düşme, yanık, kesikler, çizikler ve zehirlenmeler sıklıkla evde gerçekleşiyor. Önlem almak ve çocukları bilgilendirmek için neler yapılmalı, çocuk doktoru Şirin Seçkin’e sorduk.

Haberin Devamı

Onları ev kazalarından korumanın yolları

* Emekliyorsa sert cisimleri ortadan kaldırın: Emeklemeyi ve yürümeyi düşmeden öğrenmek imkânsızdır ama çocuğun düşerken çarpmaması için sivri köşeli eşyaların kaldırılması veya sivri köşelerinin kapatılması gerek.

* Mutfakta dikkat: Yemek pişirirken bebek ve küçük çocuklar mutfaktan uzak tutulmalı. Eğer mutfakta olacaksa da sevdiği oyuncaklarla kendine ait bir köşede olması sağlanmalı.

* Kesici, elektrikli, yanıcı aletler: Bıçak, çatal, makas gibi keskin delici aletler kilitli bir çekmecede tutulmalı. Elektrikli aletler kullanılmadığında fişten çekilmeli. Kabloları da bebeğin uzanıp çekemeyeceği yerlerde olmalı. Ocak üzerinde duran tencere, tava ya da cezveler bebeğin uzanamaması için sapları içerde olacak şekilde yerleştirilmeli. Kibrit ve çakmaklar da çocukların erişemeyeceği yerlerde durmalı.

Haberin Devamı

* Temizlik maddeleri: Bulaşık deterjanları dahil tüm temizlik malzemeleri çocuğun göremeyeceği ve erişemeyeceği üst dolaplara yerleştirilmeli. Eğer bu malzemeleri lavabo altındaki dolapta tutmak zorundaysanız mutlaka ‘çocuk kilidi’ takılmalı. Çamaşır suyu gibi tehlikeli kimyasal maddeler içeren temizlik ürünleri kendi orijinal ambalajlarında saklanmalı. Bunların yiyecek ve içecek kaplarına konması, plastik su şişelerine doldurulması, çocuklar tarafından yanlışlıkla içilmesine sebep olabilir.

* Ütüyü fişten çekin: Fırın kapağı asla açık bırakılmamalı. Çocuğun elini yakmaması için kaloriferlerin yüzeylerinin sıcaklıkları kontrol edilmeli. Yangın en çok mutfakta çıktığından bir yangın söndürücü burada yer almalı. Ütüler fişte bırakılmamalı, ütü esnasında çocuk odada bulunmamalı. Evde yangın dedektörü sistemi kurulmalı.

Düğme, pil, boncuk ve madeni paralar

* Küçük cisimler: Bebekler küçük cisimleri ağzına çok sık götürür. Yutabileceği küçüklükteki eşyalar (hap, kuruyemiş kabukları, düğme veya saat pili, boncuk, iğne, madeni para vb.) ortalıktan kaldırılmalı.

* Elektrik prizleri: Tüm elektrik prizleri bebek ve küçük çocuklar için güvenli olan üstü kapaklı olanlarla değiştirilmeli veya deliklerine bir şey sokmamaları için üzerleri bantla kapatılmalı.

Haberin Devamı

* Kıyafetler: Kıyafetlerdeki pullar kesici olabilir, ipli giysiler ipin boynuna dolanmasına sebep olabilir. Bebeklik çağındaki çocukların boynuna takılan kolye gibi cisimler boyunlarına dolanarak boğulmaya neden olabilir. Ayrıca yürümeye başlayan çocuğun içine düşebileceği dar ve derin oyuncak sepetleri, kafasına geçirebileceği plastik poşetler, boynuna dolanarak boğulma riski yaratan ip, kablo gibi cisimler ortalıkta bırakılmamalı.

* Çöpler: Bozulmuş yiyecekler, tıraş bıçağı, pil gibi maddeler çocuklar için potansiyel tehlikedir. Dikkatinizin dağıldığı bir anda çöp kovalarının meraklı çocuklar tarafından karıştırılabileceğini unutmayın. Bu nedenle sık sık çöpleri boşaltın.

Haberin Devamı

* Sıcak su: Çocuklar suyla oynamaktan hoşlanırlar. Ciddi yanıkları engellemek için termosifonun ısısı 48 dereceyi geçmemeli. Banyoda su dolu küvet, kova ya da leğen olmamalı. Ne olursa olsun çocuk hiçbir şekilde banyoda yalnız kalmamalı.

* İlaçlar: İlaçlar hiçbir şekilde ortalıkta bırakılmamalı, çocukların ulaşamayacağı bir yerde tutulmalı. Anne-baba vermeden kendi kendine kesinlikle ilaçların tadına bakmaması, ağzına atmaması tembih edilmeli. Burun damlası, pomatlar, pudra kutuları ve kremler ortalıkta durmamalı, çocukların bunları yememesi sıkıca tembihlenmeli. Evdeki bitki ve saksıdaki toprağın tehlikeli olacağı ve yenmemesi gerektiği de çocuğa anlatılmalı.

Haberin Devamı

BASİT İLKYARDIM KURALLARI

* Yanık kazaları: Yanan bölgeyi soğuk suyun altına tutun, sonra temiz bir bezle sarıp en yakın hastaneye başvurun.

* Solunum yolunun tıkanması: Genellikle yiyeceklerin solunum yoluna kaçmasıyla olur. Dört-beş kez iki kürekkemiğinin arasına sertçe vurulur. Çıkmazsa ‘Heimlich manevrası (kişinin arkasına geçip iki elle karnının üstünde birleştirip baskı yapmak)’ uygulanmalı.

* Kanamalar: Temiz bir bezle kanayan bölgenin üstüne tampon yapılmalı. 

* Burkulma veya çıkıklar: Nabız, deri rengi ve ısı kontrol edilmeli. Burkulan yer sabitlenip sağlık kuruluşuna haber verilmeli. Türk Kızılayı’nın hazırladığı ilkyardım videolarına www.ilkyardim.org.tr sitesinden erişilebilir.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM

Charlie’nin Çikolata Fabrikası

Pedagog onaylı çocuk oyunu ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ COVID-19 önlemleri alınarak sınırlı sayıda izleyiciyle sahnelenecek.

Yer: İstanbul, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi
Tarih: Yarın
Saat: 13.00/15.00
Fiyat: 45 lira
Telefon: (0216) 336 12 00

Onları ev kazalarından korumanın yolları

HAFTANIN KİTABI

‘Uyu Gubi’ minik bir tavşanla küçük bir kızın eğlenceli hikâyesini anlatıyor. Okul öncesi dönem çocukları için hem eğlenceli hem de öğretici bir kitap.

Yayınevi: Hep Kitap
Yazar: Dilber Koç
Resimleyen: Zeynep Dağgüden
Tür: Öykü
Sayfa: 20
Fiyatı: 14 lira

Onları ev kazalarından korumanın yolları

 

Yazarın Tüm Yazıları