Doğal olan her şey organik değildir

Kalabalık şehirlerde yaşıyor ama doğanın en saf haliyle ürettiği besinlere ulaşmak istiyoruz. Dünya nüfusu arttıkça besine olan ihtiyaç da artıyor ve bu da kimyasal tarımı artırıyor. Oysa kimyasal tarım toprağı öldürüyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi için ise geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş ürünlere ihtiyaç var. Uzun yıllardır organik tarım konusunda çalışmalar yürüten HiPP markasının üçüncü kuşak varislerinden Stefan Hipp “Bir ürünün organik olması için toprağın organik olması gerekir. Bu konuda bilinçlenmek için çocuklarınıza toprağı tanıtın, birlikte ürün yetiştirin” diyor.

Haberin Devamı

Doğal olan her şey organik değildir
Stefan Hipp

 Organik ile doğal arasında nasıl bir fark vardır?

Esas olan topraktır. Kimyasal tarımda bitki yukarıdan beslenir. Oysaki organik tarımda bitki değil toprak beslenir. Bitki de ihtiyacı olan besini topraktan alır. Bu durumda toprak da ve bitki de organik olur.

 Peki, çocuklara bunu nasıl öğreteceğiz?

Tarım yalnızca çekirdek aileler için değil, tüm toplum için çok önemli. Çocukları bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor. Tabii bunun için öncelikle anne babaların bilinçlenmesi gerek. Son 70 yıldır tarım alanlarına yapılan yollar, yerleşim alanları, sanayi atıkları ve kimyasal tarımdaki ilaçlama toprağa zarar veriyor. Toprak anayı, eskiden olduğu gibi sevmeyi ve ona saygı göstermeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için bazı önerilerim var:

Haberin Devamı

 Biz aslında toprağı sanayi atıklarının bozduğunu zannediyoruz ama bozulmanın asıl sebebi kimyasal tarımdaki ilaçlama. Bu sebeple çocuklarınızla balkonunuzda veya varsa bahçenizde organik tarım denemeleri yapın. Toprağı inceleyin. İlaçlama yapmadan da bir ürünün yetişebileceğini görmesini sağlayın.

 Unutmayın ki bir domates de fideden çıkmadan önce çocuktur, sonra gittikçe büyür, olgunlaşır. Hiçbirimiz bir çocuğun yapay bir şekilde büyümesini istemeyiz. Bu sebeple organik olanı anlamamız gerekir.

 Çocuklarınızla birlikte yetiştireceğiniz domates, salatalık veya maydanoz onların gelişimlerine de olumlu katkı yapacaktır. Bir ürünün ne kadar çok aşamadan geçerek olgunlaştığını gören çocuk doğaya ve toprağa daha fazla saygı duyacaktır.

 Toprağın devamlılığını sağlamak için toprak altı canlıları çok önemlidir. Örneğin solucanlar... Bu hayvanlar, toprak altında kanallar açarak havanın ve suyun toprak altındaki en derin noktalara kadar ilerlemesini sağlarlar. Çocuklarınızla toprak altı canlılarının işlevleri konusunda araştırmalar yaparak, bu hayvanlara karşı nazik olmalarını sağlayabilirsiniz.

Doğal olan her şey organik değildir

Haberin Devamı

 Erozyon, verimli toprakların kaybolmasına sebep olur. İnsanlığın geleceği için toprak kayıplarının önüne geçmek gerekiyor. Bu yüzden çocuklarınıza erozyon konusunda videolar izletebilir, birlikte kitap okuyabilirsiniz.

 Bir başka bilinçlenme konusu da yeraltı sularıdır. Su kaynakları tüm dünyada hızla azalıyor. Maalesef ki yeraltı suları da kayboluyor. Bunun temel sebeplerinden biri kimyasal tarımdır. Örneğin İspanya’da seracılık sebebiyle çok verimli topraklar kayboldu. Çünkü su kaynakları kıttı ve bunu gidermek için artezyen kutularından su çekmeye başladılar. Bu da yeraltı sularının tükenmesine sebep oldu. Yukarıdan da yeterli su kaynağı gelmeyince, yeraltı sularından boşalan kısımları deniz suları doldurmaya başladı ve toprak, tuzlu su yüzünden ölmeye başladı.

Haberin Devamı

 Çocuğunuzun mevsimine göre sebze meyve tüketmesi konusunda ona öncülük edin. Hangi ürünün hangi mevsimde yetiştiği konusunda araştırmalar yapın.

 Ailece ‘bilinçli tüketici’ olun. Tükettiğiniz ürünlerin ambalajlarında organik etiketi ve ilgili kurumların yasal logoları olup olmadığına dikkat edin.

HADİ GİDELİM

Şeker Portakalı sahnede

Doğal olan her şey organik değildir

Brezilyalı yazar Vansconcelos’un dünyaca ünlü romanı Şeker Portakalı, çocukların çok sevecekleri bir oyunla sahnede.
Yer: İstanbul-Duru Tiyatro
Tarih: 30 Temmuz Pazar
Saat: 13.00/15.00
Yaş: 3+
İletişim: (0216) 338 56 36
Fiyatı: 134,50 lira

HAFTANIN KİTABI

Üç Kedi Bir Minik birbirinden renkli resimleri ve eğlenceli maceralarıyla çocukların çok hoşuna gidecek.

Haberin Devamı

Doğal olan her şey organik değildir

Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Yazan: Sara Şahinkanat
Resimleyen: Ayşe İnan
Tür: Resimli Öykü
Yaş: 3+
Sayfa: 36
Fiyatı: 95 lira

Yarın okuyun
Yazar Elif Ebru Batı Wibrew’un “Ay Parçasının Güz Yaşları” kitabı geçmişle bugün arasında köprü kuruyor. Yazarla yaptığımız röportajı yarın hurriyet.com.tr’de okuyabilirsiniz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları