Ders çalışmak istemeyen çocuklara 5 öneri

Okul döneminde ebeveynlerin en çok zorlandıkları konuların başında çocukların ders çalışmak istememesi geliyor. Üstelik anne babalar bazen çocuğun yerine ödev bile yapabiliyor. Uzmanlar ise “Ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. Onun dersine siz çalışmayın, onu yönlendirin” diyor. Çocuk gelişimi uzmanı Bayram Deleş’in ders çalışmak istemeyen çocuklar için 5 önerisi var.

Haberin Devamı

1. Mükemmeliyetçi olmayın: Çocuklardan zaman zaman ödevlerinin tamamını doğru yapmalarını bekleyebiliriz. Ancak ödev, öğrencilerin hata yaparak öğrenmesi için yaptıkları bir çalışma ve öğrenme aracıdır. Çocuğa hatalarından ders çıkarma fırsatı vermek, beklentileri yükseltmeden onu desteklemek, ödev yapma sorumluluğunu daha kolay kazanmasına yardımcı olacaktır. Unutulmamalıdır ki, çocuklardan mükemmel ödevler yapmalarını ve mükemmel öğrenciler olmalarını bekleyen ebeveynlerle yaşamak, tüm çocuklar için çok zorlayıcı ve motivasyon kırıcıdır.

2. Çabalarını takdir edin ve onu yüreklendirin: Çocuğun, ödevini doğru mu yoksa yanlış mı yaptığı konusunda yorum yapması gereken öğretmenidir. Bu sebeple anne baba ödevin doğruluğuna yanlışlığına değil, çocuğun çabasına vurgu yapmalıdır. “Bugün ödevini yapmak için çok çalıştın. Senin adına çok sevindim, çünkü bu kadar emek verdin” gibi cümlelerle çocuğun çabasını gördüğünüzü ifade edebilirsiniz. Bu sayede ödevin doğru ya da yanlış olmasından ziyade sürece odaklanan ödüllendirici cümleler kurmak uzun vadede çocuğu daha da yüreklendirecektir.

3. Onun için sessiz bir alan yaratın: Çocuğunuzun ödevlerini yapması için sessiz bir yer seçmesine izin verin. Televizyonun, müziğin ve diğer teknolojik araçların kullanılmadığı bir ortam oluşturun. Okul çağında birden fazla çocuğunuz varsa, onların ayrı ortamlarda ödev yapmasını sağlayarak dikkat dağıtıcı unsurların en alt seviyede tutulmasına yardımcı olun.

4. Ödevlerini yapan değil, ona rehberlik eden ebeveyn olun: Ev ödevlerinin bazen zorlayıcı olması gerekir. Çocuğunuz “Yapamam” diyorsa derin bir nefes almasını, düşüncelerini toplamasını ve kendi başına çözebilecek özgüveni bulmasına yardımcı olun. Çocuğun ödevini yapmak anne babanın görevi değildir. Bu yüzden zorlandığı bir ödevde ona sadece rehber olun. Eğer onun ödevini yapar ve okula götürmesine izin verirseniz, sorumluluk duygusunun gelişmesini de büyük oranda engellersiniz. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki insanlar, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Çocuklara kitap hediye edilmesinde ise Türkiye 180 ülke arasında 140’ıncı sırada. Bu nedenle ev ödevlerinin sorumluluğunu kazandırabilmek için öncelikle kitap okuma ve eğitimin önemi konusunda çocuğunuza rol model olun.

5. Ödev zamanı belirleyin: Ödev süresini belirlerken çocuğun yaş ve gelişim seviyesine uygun süreler olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü uzun süren ödevler çocukları bıktırabilir. Bu yüzden 1. ve 2. sınıflar için günde 10-20 dakika, 3. ve 4. sınıflar için 20-45 dakika, 5. ve 6. sınıflar için 45-60 dakika, 7. ve 9. sınıflar için 60-90 dakika, 10. ve 11. sınıflar için 90-120 dakika olacak şekilde belirleyebilirsiniz. Ödev erken bitse bile sürenin kalanı tekrarla ve çalışmakla geçirilmelidir. Bu yaklaşım sayesinde özensiz ve acele yapılan ödevlerin önüne geçilebilir. Çocukla birlikte ödev için uygun zaman belirlenmelidir. Örneğin, “Ödev saatin 18:00’da mı yoksa 18:30’da mı olsun?” veya “Ödev saatini ben mi hatırlatayım yoksa alarm mı kuralım?” gibi seçeneklerden irine çocuğun karar vermesine imkân tanıyın. Ve ödev için belirlenen zamanla ilgili kararlı olun.

Hadi gidelim

Haberin Devamı

Ders çalışmak istemeyen çocuklara 5 öneri

Haberin Devamı

Kelimeler Adası
“Türkçe Benim Evim” arkadaşlığın, umudun, hayal kurmanın ifade ve doğru iletişimin önemini kelimelerle pekiştiren bir oyun.
Yer: İstanbul-BKM Mutfak Uniq
Tarih: 2 Aralık Cumartesi
Saat: 12:00
Yaş: 4+
İletişim: (0501) 347 70 00
Fiyatı: 175 lira

Haftanın kitabı

Müzikli bir hikâye kitabı olan “Ormandaki Sesler Nereden Geliyor?” hayvanların seslerinden yola çıkılarak yazılmış. Çocuklar bayılacak.
Yayınevi: Yeti Kitap
Yazan: Çiler Çelikler
Resimleyen: Sevda Can Kaya
Tür: Resimli Öykü
Yaş: 3+
Sayfa: 32
Fiyatı: 78 lira

Yazarın Tüm Yazıları