Çocuğunuzu eve kilitlemeyin

Anne babalar, çocuklarını emanet edecek kimse bulamadıkları zamanlarda onları eve kilitleyip dışarı çıkabiliyorlar. Bu davranış çoğunlukla “Ya dışarı çıkarsa, kötü bir şeyle karşılaşırsa” düşüncesinden ileri gelse de uzmanlar bambaşka tehlikelerin altını çiziyor.

Haberin Devamı

 Ebeveynlerin çocuklarını eve kilitleme psikolojisi neden ileri geliyor?

Bayram Deleş (Çocuk Gelişimi Uzmanı): Çocuklarını evde yalnız bırakarak kapıyı kilitleyen anne babaların bu davranışı sergileme nedeni, potansiyel riskin sadece ev dışında olduğunu düşünmelerinden kaynaklanabilir. Oysa ev içinde de riskler vardır ve eğer ebeveyn, çocuğun gelişim özelliklerinin farkında değilse bu yanlışa düşebilir

Çocuğunuzu eve kilitlemeyin

 Eve kilitlenen çocuklar ne hisseder peki?

Bayram Deleş: Bu durum çocuğun mizaç özelliğine, yaşına, anne babanın evden ayrıldığı süreye göre değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklar daha dayanıklı ve sorumluluk sahibidir. Evdeki günlük yaşamlarında kendilerine daha çok yeterler. Bazı çocuklar ise huzursuz ve endişeli olabilir, 12 yaşından sonra bile yalnız bırakılmaya henüz hazır olmayabilir.

Haberin Devamı

Göksu Telmaç (Uzman Klinik Psikolog): Çocuğun üzerine kapıyı kilitleyerek evden ayrılmak ya da çocuğu odaya kilitlemek travma yaratıcı etkilere sahip bir yanlıştır. Çocuğun güvenlik alanını yok eder ve kendini tüm tehlikelere karşı savunmasız bulur. Çocuklarda yangın, hırsız, deprem, terk edilme, oracıkta ölme gibi pek çok fikir gelişebilir.

Bu karşı konulması çok güç kaygı, bilinç dışına kadar etki eder. Kendini, varlığını kontrol edemeyeceği bu duygu karşısında savunamayan zihin, o anki çaresizliği kayıt altına alır. Nedeni unutulsa da duygu ve sıkışma unutulmaz.  Nadiren çocuklukta, sıklıkla yetişkinlik döneminde ortaya çıkacak olan panik atak, klostrofobi (kapalı alan korkusu) kilitli kalmanın etkisiyle gelişecektir.

 Eve kilitlendiğinde ne olabilir?

Bayram Deleş: Eve kilitlenen çocuklarda pencereden veya balkondan düşme, sıcak su, sıcak yemek dökülmesine bağlı yanma, ocaklardan veya sobadan çıkan gazlara bağlı ya da ilaç ve kimyasal madde içmeye bağlı zehirlenme, kolye, bozuk para, boncuk, kuru fasulye, nohut gibi taneli maddeleri yutmaya bağlı boğulma, kesici-delici alet yaralanmaları, televizyon ya da dolap düşmesine bağlı yaralanmalar ve elektrik çarpmaları görülebilir.

Haberin Devamı

 Anne babalara önerileriniz nelerdir? Neler yapılmalı?

Bayram Deleş: Öncelikle çocuğu ihmal etmenin hem bir suç hem de çocuğun üstün yararını göz ardı eden bir davranış olduğunu unutmayın. Bu nedenle çocuğu eve kilitlemek yerine alternatif yöntemleri kullanmalısınız. Örneğin, etüt merkezlerinden, kreşlerden veya aile yakınlarından destek alabilirsiniz. Bu tür imkânlar mevcut değilse çocuğunuzun sizinle her zaman iletişim kurabilmesi için telefon numarasını bildiğinden emin olun. Çocuğunuza açık bir şekilde güvenlik talimatları verin. Örneğin, kapıları kilitlemelerini ve birisi kapı zilini çaldığında açmamalarını hatırlatın. Acil bir durumda (Yangın, yaralanma vb.) ne yapacaklarını bildiklerinden emin olun. Telefona cevap verirken veya internetteki mesajlara cevap verirken asla yalnız olduklarını söylememeleri gerektiğini bilmelerini sağlayın. 

Haberin Devamı

Potansiyel olarak tehlikeli tüm ürünleri (Alkol, kibrit, zehirli kimyasallar, ilaçlar vb.) çocuğunuzun ulaşamayacağı güvenli bir yerde saklayın. Çocuğunuzla birlikte temel bir ilk yardım çantası ve elektrik kesintisi durumunda kullanılmak üzere bir acil durum çantası hazırlayın (El feneri ve ev aletleri için yedek piller) ve kolay erişilebilir bir yere koyun. Onları meşgul edecek görevlerin veya aktivitelerin bir listesini bırakın. Pencerelere ve balkona açılan kapılara güvenlik kilidi takın.

Göksu Telmaç: Ebeveyn çocuğun rehberidir, onu tehlikelerden korur. Evde, arabada, onu kilitli tutarak hiçbir yere ayrılmamalıdır. Bu bir çocuk ihmal ve istismarıdır. Bunu yapan ebeveynler sosyal hizmetlere şikâyet edilmelidir.

Haberin Devamı

HADİ GİDELİM ANNE

Kitap ve çocuk festivali
Birbirinden güzel atölye çalışmaları, yazarlarla buluşma etkinlikleri, ailece yarışabileceğiniz eğlenceli yarışmalar, tiyatro gösterileri, konser, uzay ve bilim gösterileri ve daha birçok faaliyet bu festivalde sizi bekliyor.

Çocuğunuzu eve kilitlemeyin

Yer: Eskişehir-Tepebaşı
Tarih: 17-18 Haziran
Saat: 12.00
Yaş: Her yaşa uygun
İletişim: (0222) 211 40 00
Fiyatı: 90.50 lira

Haftanın kitabı

Dede Korkut’tan Öyküler” usta edebiyatçı Adnan Binyazar’ın kaleminden, edebiyatımızın yazıya geçirilen ilk destansı hikâyelerini içeriyor.

Çocuğunuzu eve kilitlemeyin

Yayınevi: Can Çocuk
Yazan: Adnan Binyazar
Tür: Öykü
Yaş: 12+
Sayfa: 268
Fiyatı: 75 TL.

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları