Bu tatil çok farklı olacak

Salgının hızı düşünce çocukların ebeveynleriyle birlikte dışarı çıkmasına izin verildi. Çocukla seyahat ederken nelere dikkat edilmeli? Uzmanlar, “Havuz ve denizde sosyal mesafeye dikkat etmek zor olduğu için bulaşma riski mevcut” diyor.

Haberin Devamı

Bu tatil çok farklı olacak

Şu an çocukla tatil için doğru bir zaman mı?

PROF. DR. HASAN TEZER: Normalleşme sürecine girdik evet ama hâlâ riskli bir dönemdeyiz. Özellikle tatil için gidilecek yerlerde fiziki mesafenin sağlanmasının çok zor olacağı açık. Çocuklarla gidilecek olan bir tatilde, küçük çocukların anlatılan önlemleri uygulaması da zor olacaktır. Eğer seyahate özel araçla gidiliyorsa, arabada 4 kişiden fazlası olmamasına özen gösterilmeli. Yolculuk esnasında aracın içi sık sık olarak havalandırılmalı. Araçtaki kişiler ev halkından ise ve Covid-19 şüphesi veya tanısı olan bir kişi yok ise araç içinde maske takılmasına gerek yok. Ancak mola verilmesi ve kalabalık bir ortama girilmesi durumunda maske takılmalı, su ve sabunla el hijyeninin sağlanamadığı durumlarda el dezenfektanı kullanılmalı. Dezenfektan ellerin üzeri ve parmak araları dahil olmak üzere elin tamamına uygulanmalı.

Haberin Devamı

Özel aracımız yoksa...

DR. ELİF PINAR ÇAKIR: “Normalleşme süreci” deyimiyle birlikte eski hayatımıza tamamen dönüldüğüne dair bir algı var ama yanılgıya düşmeyelim. Tehlike devam ediyor. Fiziki mesafeyi korumaya devam etmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca uçak, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanmamakta yarar var. Seyahate çıkmadan önce çocukla, onun anlayabileceği bir dilde konuşmak, bu seyahatin diğerlerinden farklı olacağını anlatmak gerekiyor. Çocuklarımız da artık ‘yeni normal’e alışmalı, maske ve dezenfektan kullanımının hayatın bir parçası olduğunu bilmeli. Virüsün bulaşma ihtimalini en aza indirmek için de kendi yiyecek ve suyumuzu da mutlaka yanımıza almalıyız.

Çocuklara neler söylenmeli peki?

PROF. DR. HASAN TEZER: Öksürürken veya hapşırırken peçete veya havlu ile ağız ve burnun kapatılmasının ve ellerin sık yıkanmasının gerekliliği çocuklara öğretilmelidir. Toplu yerlere giderken çocuğa da maske takılmalı ve ortak kullanılan alanlara temasla kirlenmiş ellerin yüz, ağız ve göze götürülmemesi gerektiği anlatılmalıdır. Küçük yaştaki çocukların anlatılan önlemleri uygulaması zor olabileceğinden ebeveynlerin yanlarında bir el dezenfektanı, kullanıp atabilecekleri ıslak mendil taşımaları uygun olabilir. Hapşırma, öksürme gibi hastalık belirtileri olan kişilerden uzak durmaları, arkadaşlarıyla aralarında 1-2 metre mesafe bırakmaları gerektiği de öğretilmeli. Ebeveynlerin çocuklara bu konuda örnek olması önemli. Elbette çocukların ellerini maskeye götürmeyecek olgunlukta olması da gerekiyor. Çocukların maske takarken mutlaka denetimli olarak takip edilmesi, asla maskeli olarak uyumaması büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Bu yaz tatilinde denize ya da havuza girebilecek miyiz?

PROF. DR. HASAN TEZER: Virüs dış ortamlarda dayanıksız. Temas olmadan, oyun oynamadan, fiziki mesafeye dikkat edilerek denize veya havuza girilebilir. Ancak havuzların Sağlık Bakanlığı’nın önerisi doğrultusunda kontrollerinin yapılmış ve klorlanmış olması gerekiyor.

DR. ELİF PINAR ÇAKIR: Virüsün denizde veya havuzlarda yayılabileceğine dair elimizde bir kanıt yok. Hatta klor ve antiseptiklerin virüsü etkisiz hale getirdiğini biliyoruz. Ancak gene de havuzda veya denizde fiziki mesafeye dikkat etmek zor olduğu için Covid-19 riski mevcut.

SİBER ZORBALIK

Siber zorbalık son yılların en büyük sorunlarından biri. İnsanlar internet ortamında siber zorbalığa maruz kalıyor veya zorbalığı yapan taraf olabiliyor. Hangi davranışlar zorbalık olarak değerlendiriliyor? Ailelere düşen görevler neler? Ömür Kurt, TikTok uygulaması ve sosyal medya özelinde Doç. Dr. Yavuz Samur’a sordu.

Haberin Devamı


Haberin Devamı

HAFTANIN KİTABI

‘Balığım Burnumu Öptü’ çok eğlenceli... Çocuğunuzla özgürce okuyacağınız bir kitap.

Yayınevi: Çınar Yayınları
Yazar: Nalan Alaca
Tür: Boyama
Sayfa: 40
Fiyatı: 16 lira.

Bu tatil çok farklı olacak

#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ

Hayvan sevgisi aşılıyor

Android cihazlara uyumlu AniWorld adlı oyun çocuklara hayvanları tanıtıyor ve hayvan sevgisini aşılıyor. Üstelik eğlence de vâdediyor. 

 

Bu tatil çok farklı olacak

 

Yazarın Tüm Yazıları