Tek kulak formülü

Bakanların bütçe performansları, bu yılki görüşmelerin en çok konuşulan konusu oldu.

Haberin Devamı

Bazı bakanların kişilikleri, bütçe görüşmelerine de yansıdı. Son derece sakin geçen toplantıların yanı sıra, tartışmalı ve gergin oturumlarını da izledik. Sanayi Bakanlığı bütçe görüşmesi de onlardan biriydi. Bakanın çalıştığı alan itibariyle pek gerginlik çıkması beklenmezdi, ama kendisi Cumhurbaşkanlığı danışmanlığı döneminden beri polemiği sevdiğini bir kez daha gösterdi. Ülkenin sanayi alanında atması planlanan adımlar yerine, daha çok genel siyasetin tartışmalı alanlarını tercih etti bakan. Selahattin Sönmez’in karelerine yansıdığı gibi, Sanayi Bakanlığı’nın bütçesinden tek gülümseten an, bakanın tek kulağında asılı kalan maskesi oldu. Genellikle çene altına ve kola takıldığı için oturumu yöneten başkanvekillerinin uyarılarına neden olurken, Varank farklı bir yorum getirdi. Sanayi Bakanı, 8-10 saat süren bütçe görüşmelerinde, “tek kulak” yöntemiyle arada bir nefeslendi.

Tek kulak formülü
Fotoğraf: Selahattin SÖNMEZ

Haberin Devamı

KARA PARA GURBETÇİYİ VURMASIN

KARA
para ile mücadele için imzalanan ve son derece önemli olan uluslararası anlaşmanın, hesaba katılmayan bazı olumsuz etkilerinin olabileceği ortaya çıktı. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bütçe görüşmeleri sırasında bu anlaşmanın, bankasında küçük hesapları olan gurbetçileri olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdiğinde, salondakilerin de ilgisini çekti.

Çakırözer, yurtdışındaki 6 milyon Türk vatandaşının, Türkiye’deki birikimlerine ilişkin finansal bilgilerin bulundukları ülkeler ile otomatik paylaşımını öngören uluslararası anlaşmanın uygulanmasının ertelenmesini istedi.

Çakırözer, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’a “Bu anlaşma karaparayla mücadele için çıktı ama geldiğimiz noktada Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde yaşayan milyonlarca kardeşimizi sıkıntıya sokacak. Vatandaşlarımız bu anlaşmanın ne getirdiğini, nasıl uygulanacağını, üzerine düşen sorumlulukları bilmiyor. Anlaşmayı yurttaşlarımızı bilgilendirene kadar ertelemeliyiz. Milyonlarca Avrupalı Türk’ün maddi kayıpları yaşamasını önlemeliyiz” diye seslendi.

Haberin Devamı

Doğuracağı sorunlar, komisyon üyelerinin de kafasını karıştırdı.

Muhalefeti dinlemeye çok istekli görünen Elvan, bakalım bu konuda ne yapacak?

TOMARZA TOMARZA OLALI BÖYLE ÇALKALANMADI

KAYSERİ
’nin Tomarza ilçesi, belki de Meclis kürsüsünde ilk kez gündem oldu. Ancak pek de övünülecek konularla değil.

Tomarza’nın belediye yönetimindeki yolsuzluk iddiaları ve ortaya çıkan naylon faturalar, Genel Kurul’da çok ilgi çekti. Şöyle söyleyelim; yol yapımı için kesilen faturalarda asfalt, çatı yapımı için kesilen faturalarda ise kiremit yok. Şimdi hikâyeyi, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın ağzından dinleyelim:

“Belediyenin 2017 yılının ocak ayından aralık ayına kadar, belediye başkan yardımcısına ait firmaya, tam 4 trilyon lira para ödeme yapılıyor. Bir yılda aynı firmaya tam 100 fatura kesilmiş ama hiçbiri 55 bin lirayı geçmemiş. Çünkü fatura 55 bin lirayı geçerse ihale gerekecek. İlçede, AK Parti’li başkan ve yönetimi iş başında. Bakın, ‘yol yapım’ faturası kesilmiş. Faturada çimento var, kireç var, yağlı boya var, dış cephe boyası var, ama yol yapımı için gerekli kum  ve asfalt yok sayın milletvekilleri.

Haberin Devamı

Yine bir diğer fatura, çatı onarımı için. Çatı yapıyor, fayans, petek, iç cephe boyası var. Faturada ne yok? Kiremit yok, arkadaşlar. Çünkü bunlar hayali faturalar. Bir de Belediye Meclis üyesine ait akaryakıt istasyonundan belediyenin LPG’li ve benzinli araçlar için fatura kesilmiş. Ama, belediyede LPG’li ve benzinli araç yok. Yani bunlar hayali faturalar. Kayseri’nin küçük bir ilçesinden örnek verdim. Artık gerisini siz düşünün. AKP’nin sayın grup başkan vekilleri, bir milletvekilinizi görevlendirin araştırsın, olmadı birlikte gidelim...” Söz Meclis’in...

Yazarın Tüm Yazıları