Doğunun ticari 'Karıncaları'

Söz konusu kişilerin adı “Karınca”. Güneydoğu’da yaşıyorlar. Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a günübirlik boş bavullarla gidip, içini sigara, şeker, kola gibi çeşitli ürünleriyle doldurarak akşam evlerine dönüyorlar. Mesaileri Diyarbakır’da başlayıp Erbil’de bitiyor. Karıncalar, bu aralar dertli. Sınır kapılarındaki bekleme süreleri saatleri aştı, günlerce bekledikleri oluyor.

Haberin Devamı

Konu, HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz tarafından TBMM Genel Kurulu’nda gündeme taşındığında, birçoğumuz “Karınca” adı verilen bir grup olduğunu yeni öğrendi. Geçmişte katırlar üzerinde “kaçağa gitmek” olarak adlandırılan faaliyet, artık otobüslerle sınır kapısından geçilerek yapılıyor ve bölge insanına ekonomik katkı sağladığı için de “sınır ticareti” olarak adlandırılıyor.

Kaçmaz’ın aktardığına göre, zaten çaresizlik nedeniyle yapılan bu iş, son günlerde iyice zorlaştı. Kaçmaz, “Habur Gümrük Kapısı’ndan günübirlik sınır ticareti yapan ve bölgede kendilerine ‘karınca’ denilen on binlerce insanı ilgilendiren bir sorunla karşı karşıyayız. Bu kişiler, karınca misali yazın çalışmazsa kışın aç kalacak ve hayatını idame ettiremeyecek, toplumun en yoksul, sosyoekonomik anlamdaki en alt tabakadakiler. Günübirlik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sınır ticareti yapmaya çalışıyorlar. Ancak son dönemlerde pes ettirilmek için beş gün gümrükte toz toprak içinde insani olmayan şartlarda bekletiliyorlar” diyor.

Bu sesi duyan var mı?

Haberin Devamı

BU DA BAKANLIK EKONOMİSİ!

TBMM’nin tatile girmeden önce yasalaştırdığı ek bütçeye, farklı bir açıdan bakan siyasetçiler oldu. Kamunun ek gelire ihtiyaç duymasını “boş depoyu doldurmak” olarak niteleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın bir hesap yaptı.

Akın’a göre, özellikle akaryakıta yapılan zam, aile bütçelerinde olduğu gibi bakanlıkların bütçelerinde de gedik açtı. Akın, ek bütçe cetvellerini inceledi ve “tüketime yönelik mal ve malzeme alım giderleri” olarak tanımlanan “akaryakıt, elektrik ve yakacak alımları” için 6.3 milyar liraya ihtiyaç duyulduğunu gördü. Akın’ın hesaplamasına göre, Milli Eğitim Bakanlığı’na 2.4 milyar, Adalet Bakanlığı’na 1.7 milyar, Sağlık Bakanlığı’na 667 milyon, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na 513, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 364, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıı’na 337, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 190, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 29, Dışişleri Bakanlığı’na da 10 milyon lira gerekiyor.

CHP yöneticisi, 1 Ocak 2022 tarihinden bugüne kadar elektrikteki zam oranının düşük kademede yüzde 65, yüksek kademede yüzde 151, doğalgazda konutlarda yüzde 120, akaryakıt ürünlerinde ise yüzde 210, motorinde yüzde 234 oranında olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Akın, ek bütçe yasasına, ev ekonomisi gibi bakanlık ekonomisinden bakan tek siyasetçi oldu.

Yazarın Tüm Yazıları