Denek vekil... Yerli aşıya gönüllü oldu

Gözler yerli aşı denemelerine ve nasıl sonuçlanacağına çevrildi.

Haberin Devamı

Sonuca en yakın olan Erciyes Üniversitesi’nin faz-3 denemeleri merakla bekleniyor. Bu ay içerisinde başlayacak çalışmanın TBMM’den bir gönüllüsü var. AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, denek olmak için bekledi ve aşı olmadı.

Milletvekili ilgililerle temasa geçti ve kendisine aşı gönüllüsü olarak yazdırdı, şimdi çağrılmayı ve yerli aşının ilk siyasi deneği olmayı bekliyor.

Denek vekil... Yerli aşıya gönüllü oldu

Süreç nasıl işleyecek derseniz, şöyle: Erciyes Üniversitesi’nin aşı denemeleri artık devlet projesi. Aşıyla ilgili en önemli aşama olan faz-3 denemeleri öyle Kayseri’yle sınırlı kalmayacak. Sağlık Bakanlığı’nın gözetiminde, Türkiye genelinde şehir hastaneleri ve bazı merkezlerde gönüllülere yerli aşı yapılacak. Denekler, Türkiye genelinden seçilecek. Hatta, yurtdışı gönüllü denemeleri de yapılacak. Bunun için ülkeler belirleniyor.

Haberin Devamı

Faz-3 denemelerinin, gönüllülere “bir boş-bir dolu aşı” şeklinde değil, “bir yerli aşı-bir Sinovac” şeklinde yapılacağı da biliniyor. Yani, aynı tür iki aşı birbiriyle kıyaslanacak. Bunun hem aşı hem de ilaç denemelerinde aktif olarak kullanıldığı, daha önce çıkan ilaç veya aşı ile kıyaslamanın bir yöntem olduğunu da öğrendik.

Yerli aşının faz-2 çalışmaları geçen günlerde sonuçlanmıştı. Şimdi onun değerlendirmeleri yapılıyor. Yapılan hesaplara göre, faz-3 sonuçları başarılı olursa, üretim hemen planlanacak ve eylül-ekim ayında kullanım aşamasına geçilecek.

Bize de laboratuvarlarda sabahlayan bilim insanlarına teşekkür etmek düşecek.

PANDEMİYLE SINIRLI KALMAYACAK

Her
fırsatta içki satışlarına yasak getirilmesi, TEKEL bayilerinin açık kalma sürelerinin sınırlandırılması kamuoyunda tepkilere neden olurken, yeni bir tartışmanın daha kapıda olduğunu belirtelim.

Öğrendiğimize göre, İçişleri Bakanlığı içinde muhtarların özlük haklarının da olduğu yeni bir teklifi tartışmaya açtı. Teklif, bayramdan sonra TBMM’nin gündemine gelebilir. Öyle muhtarlara yeni süslü görevler veriyor gibi görünen teklif, bununla sınırlı değil. Teklifin sonuna içkili yerlerin ruhsat iptali veya cezaların uygulanmasında valiliklere yetki verilmesine ilişkin düzenleme yerleştirilmiş. Yani, belediyelerin bu alandaki yetkilerinin büyük bölümü devrediliyor.

Haberin Devamı

Şöyle ki; eğlence mekânlarına verilen idari para cezalarının, yetkili idarelerin hukuki sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, mahallin mülki amiri tarafından verilebilmesi planlanıyor. Ayrıca faaliyetten geçici olarak men edildiği halde süresinden önce açılan eğlence yerlerine uygulanacak ceza miktarının beş kat arttırılması da öngörülüyor. Bu cezanın uygulanmasında da valilikler yetkili kılınıyor.

Bu tür yerlere ruhsat vermek için kolluk kuvvetinin uygun görüşü alınmak zorunda olacak. İçkili işyerlerinin faaliyet gösterebileceği alanlar ile açılış-kapanış saatleri, merkez ilçede valinin görevlendireceği vali yardımcısının, ilçelerde kaymakamın başkanlığında toplanan “İçkili Yer Bölgesi Tespit Komisyonu” kararıyla belirlenecek.

Cezaların ayrıntılarıyla devam ediyor yasa teklifi. Tamamen içkili mekanlar ve belediyelerin yetkilerini sınırlandırma üzerine kaleme alınan bu maddelerin, TBMM’de yeni bir tartışma yaratması sürpriz değil.

Haberin Devamı

BAKLAVACI MÜHENDİSLER

Üniversite
mezunu işsizler, kalifiye işgücü gibi konular, son günlerde siyasetçilerin gündeminden düşmüyor. Pandeminin olumsuz etkisi, zaten kırılgan olan iş-işsizlik dengesini tamamen bozdu. Bu konuda yapılan araştırmalar da pek umut vermiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, genç işsizlerle ilgili bir çalışma yaptı. İstatistik verilerin yanı sıra, sokaktaki durumla ilgili bilgi içeren değerlendirmeler ilgimizi çekti. Bu çalışmaya göre, genç işsizliğinin oranı yüzde 40’a aştı. Baklavacılık yapan mühendis, tersanede boyacılık yapan yüksek lisans mezunu gençlerden örnekler verildi. Atanamayan Türkçe öğretmeninin, fırında ekmek sattığı, 12 saat çalışıp, 40 lira aldığına ilişkin veriler paylaşıldı.

Haberin Devamı

2020 verilerine göre, uzun yıllardır kronik bir sorun olan işsizlik, COVID-19 salgını ile birlikte tarihi seviyelere ulaştı. Son bir yılda istihdam piyasasından çekilen üniversiteli sayısı 565 bin artarken, üniversite mezunu olup da herhangi bir işte çalışmayanların sayısı 1 milyon 350 bine ulaşarak rekor kırdı.

Aynı dönemde, iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı ise 2.5 milyonu aştı.

Anlaşılan bu konu, pandemiden sonra da siyasetin önemli gündem maddesi olmaya devam edecek.

Yazarın Tüm Yazıları