Kısa çalışmada ücret farklı hesaplanıyor

Soru: Pandemi öncesi iki ayrı işte çalışıyordum, ikisinden de sigortalıydım. Kısa çalışma ödeneği olarak 1.725 lira bağlandı. Bana göre eksik bağlandı. Başvurduğumda geliri gün sayıma bölmüşler yani bir yılı 567 gün olarak görmüşler. Emeklilik hesabında bu fazla günler sayılmıyor. Ne yapmam lazım? Binnur Ş.

Haberin Devamı

Cevap: Kısa çalışma ödeneği ile emeklilik hesabının bir ilgisi bulunmuyor. İşyerinizin ‘tamamen mi kapandığına, kısmen mi çalıyor’ durumuna göre ücret değişiyor. Kısa çalışma ödeneğinde çalışanın son aldığı ücret değil, son 12 aylık prime esas kazancı dikkat alınarak, hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın yüzde 60’ı ödeniyor. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150’sini geçmiyor. Ödenekten de binde 7.59 oranında damga vergisi kesiliyor.

PRİME GÖRE EMEKLİ MAAŞI DÜŞER

Soru: 1992 yılında çalışmaya başladım, 49 yaşımı mayıs ayında doldurup emekliliğe hak kazanacağım. Şu anda çalışmıyorum ama iş görüşmelerim oluyor. Eğer çalışmaya başlarsam emekli maaşımdan ne kadar düşüş yaşarım? Aslı A.

Cevap: Emekli olmayıp, çalışmaya başladığınızda maaşınıza bağlı olarak yüksek prim öderseniz emekli aylığınız o oranda yüksek olur. Asgari ücret ve biraz üzerinde maaşla çalışanlar emekli olmayıp çalıştıklarında emekli maaşları maaşa ve hesaplamalara göre aylık 1 lira ile 3 lira arasında düşer. Sigorta primini tavandan yatırırsanız emekliliğiniz gelse de çalışmaya devam edebilirsiniz, emekli maaşınız düşmez, artar.

Haberin Devamı

ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİRSİNİZ

Soru: Babamın 4/A kapsamında 4.040 günü var, 1970 doğumlu. İşe 10.6.1984 girişli. Şu an vergi mükellefi olduğu için bu aydan itibaren Bağ-Kurlu olacak. 48 yaşında emeklilik hakkını dolduruyor ancak 5.225 gün olması gerekiyor ve boşlukları var. Erken emekli olabilir miyiz? Ece D.

Cevap: Babanız 50 yaşında. Emeklilik yaşı dolsa bile prim gün sayısı emekli olmaya yetmiyor. Ayrıca prim ödemede son 7 yıldan fazla prim ödenen kurum hangisiyse ona göre emekli olunuyor. Ne kadar prim boşluğu olduğunu belirtmemişsiniz. Eğer 7 yıldan fazla prim ödemek durumunda kalınacaksa Bağ-Kur üzerinden emekli olunacak demektir. Erken emeklilik için babanız askerlik borçlanması yapabilir.

YAŞI BEKLEYECEKSİNİZ

Soru: 1977 doğumluyum. İşe başlangıç tarihim 1.9.1992. Toplamda ödemiş olduğum prim, 9.408 gün ve asgari ücretten ödendi. 53 yaşını beklemem gerekir mi ya da 53 yaşıma kadar prim ödemeli miyim? Mehtap P.

Haberin Devamı

Cevap: İşe giriş tarihinize göre 25 yıl çalışıp, 5.600 prim gününü tamamladığınızda, 53 yaşında emekli olabiliyorsunuz. Yaşınız 43. Prim gün sayınız emeklilik için yeterli ancak yaştan dolayı emekli olamazsınız. Yaşı beklemek durumundasınız. Prim ödeyip, ödememe tercihi size ait.

ÇİFT MAAŞ ALABİLİRSİNİZ

Soru: Babam 7 ay önce vefat etti, SSK’dan emekliydi. Anneme ve kız kardeşime maaş bağlandı. Annemin babası 1999 yılında vefat etti, Bağ-Kurdan emekliydi. Annem babasından da emekli maaşı alabilir mi? Cem U.

Cevap: Babanız 2008 sonrası vefat ettiği ve dedeniz de 2008 öncesinde vefat ettiği için, eğer geçmişten kalan bir prim borcu yoksa annenizin her iki aylığı alma hakkı bulunuyor.

Haberin Devamı

İSTEDİĞİNİZ ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: Belediyede 30 yıllık işçi çalışanım. Belediye Başkanı bu yıl temmuz ayına kadar süre verdi, zoraki emekli edecek. Emekli maaşımın daha yüksek çıkması için, hangi ayda emekli olamam gerekir. Adnan K.

Cevap: Yaş ve prim gün sayısı açısından sorun yoksa istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz. Emekli maaşınızı belirleyen unsur çalışırken ki aldığınız ücret. Eğer asgari ücret alıyorsanız biran önce emekli olmanızda fayda var. Temmuzda emekli olmanızla bugün emekli olmanız arasındaki tek fark kıdem tazminatı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları