EYT’de izin hakkı şartlara bağlı

Soru: 22 Temmuz 2022 günü yeni işime başladım. 27 Mart 2023 günü EYT hakkımı kullanmak için işverenim işten çıkış giriş yaptı. 28 Mart 2023 işe girişim yapıldı. 22 Temmuz 2023’de bir yılımı tamamladığım için yıllık izin hakkım var mı? EYT’den dolayı giriş çıkış yaptığımdan izin hakkım sıfırlandı mı? Burak A.

Haberin Devamı

Cevap: Eğer işyerinden tüm haklarınızı alarak işe devam ediyorsanız, işveren ile yaptığınız yeni iş sözleşmesi kapsamında 28 Mart 2023’te ilk kez işe giriyormuş gibi olacak ve bir yılı doldurduktan sonra yani 28 Mart 2024’te izin hakkı elde edeceksiniz. Haklarınızı almadan emekli olup, çalışmaya devam ediyorsanız o zaman bir yılını tamamladığınız için izin hakkınızı da elde etmiş oluyorsunuz.

MEMURLAR DA EYT’DEN YARARLANABİLİR

Soru: 4.3.1977 doğumlu devlet memuruyum. 1997 yılında 4/A’lı olarak  çalışma hayatım başladı. 2011 yılından bu yana da emekli sandığına tabi olarak çalışıyorum. Şu anda prim gün toplamım 7643’tür. Bu bilgiler ışığında EYT kapsamına giriyor muyum? Murat E.

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı ya da Bağ-Kur’lu olarak çalışanlar, sonradan memur statüsünde çalışmaya devam ederlerse emekli olabilecekler. Bu durumda Ekim 2008 öncesi memur statüsünde çalışanlardan erkek çalışanlar 9000 prim, kadın çalışanlar 7200 prim günü tamamlamaları halinde EYT’den emekli olabilecekler. Sizin durumunuzda 1.357 prim gün eksiğiniz var. 9000 prim gününüz dolduğunda emekli olabileceksiniz.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLE STAJ MAAŞI ARTTI

Soru: Mühendislik stajımı bir kamu kurumunda ulusal staj programı kapsamında tamamladım. Alacağımız ücret konusunda bir bilinmezlik var bizi bu konu hakkında bilgilendirir misiniz?
Oğuzhan B.

Cevap: Asgari ücrette yapılan artışla birlikte staj ücretleri de arttı. Kamu kurumunda staj yapanlar temmuz ayından itibaren 11.402 lira, yani asgari ücret kadar maaş alacak.

EMEKLİ MAAŞINIZI YANLIŞ HESAPLIYORSUNUZ

Soru: Kök maaşım 6.000 TL. Ek ödeme ile beraber 7.500 TL ‘ye tamamlandı. Temmuzda almam gereken yeni zamla maaşım 9.750 TL olması gerekiyor ama ben 7.800 TL maaş aldım. Bu konuda bilgi verir misiniz? Mustafa Ş.

Cevap: Kök maaşınız 6.000 TL. Emekliler Temmuz ayında yüzde 25 zam aldı. Buna göre zamlı maaşınız 7.500 TL oldu. Yüzde 4 ek ödeme alıyorsunuz. Ek ödeme de zamlı maaşınız üzerinden hesaplanıyor. Buna göre de 7.500 TL üzerine yüzde 4 ek ödeme eklendiğinde alacağınız maaşınız 7.800 TL oluyor. Maaş hesabınızda bir yanlışlık yok. Siz hesabı, en düşük emekli aylığı tutarı 7.500 TL üzerinden yüzde 25 zam uygulayıp, üzerine de yüzde 4 ek ödeme ekleyip, hesaplıyorsunuz. Yanlışlık buradan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

İŞVEREN TAVANIN ÜZERİNDE KIDEM ÖDEYEBİLİR

Soru: Özel sektörde 30 yıldır çalışmaktayım. Kıdem tazminatını hak ediyorum, fakat düşük olan kıdem tazminatı tavanı dolayısıyla hak ettiğim 30 yıllık emeğimin karşılığının bu olduğuna inanmıyorum. Kıdem tazminatı tavanı üzerinde ödeme yapılmasını talep edebilmem için izlemem gereken yol nedir? Ela D.

Cevap: Kıdem tazminatında tavan uygulaması bulunuyor. Buna göre kıdem tazminatlarının yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor ki, bugün için bu rakam 23.489 lira olarak açıklandı. Özel sektörde işveren isterse çalışanına bu rakamın üzerinde kıdem tazminatı; yani, isterse çalışanın brüt ücreti üzerinden tazminat ödeyebilir. Ancak tavanı aşan kısmı gelir vergisi ve sigorta primine tabi tutulur ve işveren bunları ödemekle yükümlüdür. Kıdem tazminatı tavana kadar olan tutar vergiden muaf tutulmuştur. Tavan aşıldığı andan itibaren vergi ödenmesi gerekir. Bu nedenle işverenler kıdem tazminatını tavan üzerinden ödemeyi tercih eder.

Yazarın Tüm Yazıları