Bayram ikramiyesi alabileceksiniz

Soru: Babamı 5 Nisan’da kaybettik. SGK’ya başvuru yaptık maaşın bağlanması için. Annem mayısta verilecek bayram ikramiyesinden yararlanabilir mi? Soner O.

Haberin Devamı

Cevap: Nisan ayının sonuna kadar emeklilik dilekçesini verenler mayıs ayında ödenecek bayram ikramiyesini alabilecekler. Bu kapsamda anneniz de bayram ikramiyesi alabilecek.

HİSSE ORANINA GÖRE İKRAMİYE ÖDENECEK

Soru: 2.200 lira ölüm aylığı alanın bayram ikramiyesi ne kadar olur? Vahit B.

Cevap: Dul ve yetim aylığı alanlara bayram ikramiyesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenecek. Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde, eş 550 lira, çocuk ise 275 lira ikramiye alacak.

ŞİRKET ORTAĞI SSK’LI OLAMIYOR

Soru: Bir şirkette 2000 yılında çalışmaya başladım, 2010 yılında ortak oldum, 2017 yılına kadar halen 4/a sigortalıyım. Sigorta başlangıç 1988 ve Bağ-Kur 2850 gün, 4/a 6570; toplam 9420 gün. Emeklilik yaşım 7.4.2021 dolduğu için başvurmaya gittiğimde ortak olduğum dönemin 4/b aktarılması gerektiği söylendi. Ne yapmam gerekiyor? Ahmet Ç.

Haberin Devamı

Cevap: Şirket sahiplerinin SSK’lı mı, Bağ-Kurlu mu olacağı konusunda geçmişte birçok düzenleme yapıldı ve şirket ortaklarının SSK’lı olarak devam etmesine imkan tanınmıyor. Şöyle ki, 2008 tarihinden sonra çalıştığı şirkete ortak olanlar artık SSK’lı olamıyorlar,
4/b’li olarak kayıtlarının yapılması gerekiyor. Dolayısıyla şirkete ortak olduğunuz dönemi 4/b’ye aktarmanız gerekiyor.

YÜZDE 60 RAPORLA EMEKLİ OLURSUNUZ

Soru: Malulen emeklilik başvurum reddedildi. Engel oranım söylenmedi fakat kardiyoloji yüzde 30 dahiliye yüzde 20 olduğunu öğrendim. Engelli emekliliği hakkım var mı, SGK giriş 12.6.2000 pirim günüm 6999 gün. Özgür Y.

Cevap: Çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler malulen emekli olabiliyor. Çalışanın malul sayılabilmesi için çalışma gücünün ya da meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybettiğinin SGK Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekiyor ki, maaş bağlanabilsin. Sizde çalışma gücü kaybı yüzde 50. Bu durumda malulen emeklilik hakkından yararlanamazsınız.

BANKA SANDIKLARI YARARLANAMIYOR

Soru: Babam özel banka emeklisi ve sadece bir kez ikramiye aldı. Banka sandıkları bayram ikramiyelerini ödemek istemiyorlar. Bunu sandıklar adına bankalar ödeyemez mi? Cenk Ç.

Haberin Devamı

Cevap: Bayram ikramiyesi sadece SGK’dan aylık alanları kapsıyor. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara bayram ikramiyesi ödenmiyor. Bayram ikramiyesinin ilk uygulanmaya başladığında sandıklar bir kereliğine ikramiye verdiler ama sonra bu uygulamadan vazgeçtiler. Bankaların ödemesi için de sandık ile bankanın ortak mutabakata varması gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları