Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

ABD Kongresi’nde bir yalnız Filistinli

ABD Kongresi’nin Filistin kökenli ilk ve tek Temsilciler Meclisi üyesi o.

Haberin Devamı

Doğu Kudüs’te doğmuş, ABD’nin Detroit kentine göç etmiş bir otomobil işçisinin kızı.

14 kardeşli bir ailenin de en büyüğü.

Ailesinin ilk üniversite diplomalı üyesi Rashida Tlaib.

Aynı zamanda Michigan eyaleti ve ABD Kongresi’nin de ilk Müslüman kadın vekillerinden.

2019 yılında ilk seçildiğinde geleneksel Filistin kıyafetiyle Kuran’a el basarak yemin etmişti.

Şu günlerde ise Gazze’de ateşkes çağrıları ve İsrail’e yönelik sert eleştirilerinden ötürü Kongre’de en tepki çeken isimlerden biri.

SLOGAN BAŞINA DERT OLDU

TLAIB’i boy hedefi yapan unsurlardan biri yayınladığı bir videoda ‘Nehirden denize Filistin’e özgürlük’ sloganlarının duyulması.

Yani Ürdün Nehri’nden Akdeniz’e kadar Filistin kurulmasını savunan bir söz bu.

Öte yandan İsrail yandaşları tarafından İsrail’in yok edilmesini isteyen, dolayısıyla Yahudi soykırımı çağrısıyla eşdeğer tutulan bir slogan.

Haberin Devamı

Aynı videoda ABD Başkanı Joe Biden, Filistin soykırımını desteklemekle suçlanıyor, acil ateşkes talep ediliyor.

KONGRE ONU AFFETMEDİ

RASHIDA Tlaib, işte o slogan yüzünden geçen ay Kongre’den kırmızı kart yedi. Temsilciler Meclisi üyeleri hakkında kınama kararı aldı. Cumhuriyetçi Parti’nin yanı sıra mensubu olduğu Demokrat Parti’den de 22 vekil aleyhine oy kullandı.

Tlaib ise sözlerinin İsrail devleti değil İsrail’deki hükümete yönelik olduğunu söyledi. “İsrail hükümetini eleştirmenin anti-Semitik olduğu fikri çok tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Ve ulusumuz genelinde insan haklarını savunan farklı sesleri susturmak için kullanılıyor” diye de ekledi.

7 Ekim’deki Hamas saldırısından sonra ‘Filistinli ve İsrailli can kayıplarından’ duyduğu üzüntüyü dile getirirken Hamas’tan bahsetmemesi de eleştiri konusu oldu. Daha sonra Hamas’ı birçok kez kınadı.

HAKSIZLIĞA UĞRUYOR

TLAIB, Demokrat Parti’nin ‘Squad’ yani ‘Tayfa’ diye anılan sol kanadında yer alıyor. Çoğunlukla ana akım politikaları sorgulayan azınlık mensuplarının yer aldığı ilerici bir grup bu.

Tayfa’dan New Yorklu vekil Jamaal Bowman, Tlaib’in haksızlığa uğradığı görüşünde.

Tlaib her zaman barış, adalet ve insan haklarının savunucusu olmuştur. Yıkım ya da şiddet çağrısında bulunma niyetinde olduğunu ima etmek yanlış ve yanıltıcıdır. Kendisi Hamas’ı desteklemiyor. Masum sivillere yönelik şiddeti sona erdirmek için elimizden geleni yapmalıyız” diyor.

Haberin Devamı

YENİDEN ADAY OLDU

AMERİKALI vekil işte tam da bu fırtınanın ortasında geçen haftasonu Michigan eyaletinin Detroit kentindeki seçim bölgesinde 2024 seçimleri için yeniden adaylığını açıkladı.

Tlaib’in seçim bölgesi, başkanlık seçimleri için de kritik bir yer. Çünkü Michigan ‘salıncak’ diye anılan seçimlerde oy tercihi değişebilen bir eyalet.

Tlaib’in 12’nci bölgesi ABD’de Arap kökenli nüfusun en yoğun olduğu yerleşimlerin başında geliyor.

Wall Street Journal gazetesine konuşan kadın vekil, seçim bölgesinde birçok insanın Ortadoğu kökenli olduğunu, bölgeyle bağı bulunduğunu belirterek ABD yönetiminin ise onları görmezden geldiğini söylüyor.

LOBİLERİN HEDEFİNDE

Haberin Devamı

ÖN seçim sürecinde Tlaib’e partisinden rakip çıkmamış. Hatta İsrail yanlısı bağışçıların aktör Hill Harper’a rakip olması için 20 milyon dolar önerdiği, ancak onun kabul etmediği de ortaya çıktı.

Lobilerin sadece Tlaib’i değil tüm ‘Tayfa’yı silmek için kesenin ağzını açtığı da iddialar arasında.

Tlaib ise kararlı. İsrail’e koşulsuz destek veren Biden’ın buradaki seçmeni de duyması gerektiği görüşünde. Aksi halde 2016 seçimlerindeki gibi bir senaryonun tekrarlanabileceği uyarısını yapıyor.

O zaman Cumhuriyetçi Donald Trump, Michigan’da 11 bin oy daha fazla alarak başkanlık yarışında rakibi Hillary Clinton’ın önüne geçmişti.

ABD’de 5 Kasım seçimlerine kadar daha çok şey değişebilir. Ancak Tlaib’in mücadelesi, Gazze krizinin ABD siyasetini nasıl etkilediğini görmek açısından da dikkat çekici.

Yazarın Tüm Yazıları