Turizmciden turistik belediyelere ‘ayar’

YENİ sezon için kimi turizmci umutlu, kimi endişeli, kimi de temkinli. Bir yansıma örneğinden söz edeceğim. Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan, Ege Bölgesi’ndeki turizm ilçelerinin belediyelerini, sezon hazırlığına çağıran bir açıklama yapmış. İçeriğe bakınca biraz “ayar” havası var sanki.

Haberin Devamı

 


BAYRAMDAN SONRAKİ İLK İŞ
Tercan, “Belediyeler bayramdan sonra ilk iş gereken önlemleri almalı. Geçen yıl turizmden umduğumuzu bulamadık. Turizm potansiyeli yüksek ve turizm ekonomisinden geçimini sağlayan ilçelerin belediyeleri sezona hazırlıksız yakalanmamalı. Buralarda yaşayan halkın refahı ve önemli katma değer sağlayan tesislerin beklentileri bu yönde” demiş, devam etmiş:
HAZIRLIK GÖRMÜYORUZ
“Turizmle geçinen ilçelerin belediyelerinin başka şansı, ihmal etme lüksü yok. Özellikle Çeşme, Foça, Kuşadası, Bodrum, Marmaris gibi turizm gözdesi beldelerin yerel yönetimlerinin bu hazırlık sürecinde daha etkin olmaları gerekir. Elbette hükümetin çizdiği sınırlar, belirlediği kurallar çerçevesinde turizm yapılacak, devletten de destek beklenecek. Ama bu; boş oturmak, sezonu verimli geçirmek adına hazırlık yapmamak anlamına gelmiyor. İlçelerin pandemi ile doğru orantılı turizm hazırlıklarını organize etmek gerekiyor. Tren kaçmadan. Maalesef bu yönde hazırlıklar yapıldığını görmüyoruz.
HALKA KARŞI SORUMLULUK
Oteller güvenli turizm sertifikasının gereğini yapıyor kurallara uyuyor. Çeşme, Bodrum, Foça, Kuşadası gibi kıyı belediyeleri de aynı otellerinkine benzer ‘güvenli turizm ilçesi sertifika kuralları’ uygulamalıdır. Bu çalışmalar ilçe belediyelerinin halkına karşı sorumluluğudur. Turizm, belediyelerin kanunen asli görevi. Siz seferberlik ilan edin, göreceksiniz ki halkınız da, bölgenizdeki turizm aktörleri ve tesis sahipleri de sizi izleyecek ve destek verecektir. Bu işin siyasi yönü yok. Çoğu zaten 2-3 ay çalışan bu yerlerdeki halkın, insanların refahı için gerekli adımları birlikte atalım.”
SES ÇIKARAN OLMADI
Tercan, bu açıklama öncesi sözünü ettiği belediyelerle, başkanlarla iletişim kurdu mu? Kurmak istedi, başarılı olamadı da açıklama gereği mi duydu? Yoksa bu belediyelerin başkanları ilgilenmedi mi? Şimdiye kadar bu belediyelerden bu konuda ses çıkmadı. Bilemiyorum, açıklama belki de bana “ayar” gibi geldi. Beklentileri karşılayacak iyi bir turizm sezonu diliyorum. Herkese kolay gelsin!

------------

BİR TEPKİ
Merayla ilgili çok zıt
karar kabul edilemez

AYVALIK Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkesir İl Mera Komisyonu’nun Karaayıt Köyü’nde 100 bin metrekarelik alanı isteyen bir maden şirketine olumsuz yanıt verdiğini bildirdi. Ergin, aynı komisyonun tam kapanmanın ilk gününde acele toplanarak, söz konusu alanı maden şirketine tahsis ettiğini söyledi, bunun kabul edilemeyeceğini savundu.
HUKUK YOLUMUZ AÇIK
Ergin, çevreye verdiği zarar yüzünden kapatılması için mücadele edilen şirketin, köyün son merasını atık sahasına eklemek istediğini anımsattı: “Nisan ayında madencilik firmasının depolama alanlarını büyütmek amacıyla yaptığı tahsis değişikliği başvurusu uygun görülmemişti. Bir hafta içinde ne değişti de aksi yönde karar alındı? Mera alanlarının yem parası karşılığında şirkete devredilmesine tepkisiz kalacağımızı kimse düşünmesin. Hukuk yolumuz açık, sonuna kadar kullanacağız.”
ZEHİRLİ SU İDDİASI
Karaayıt yerleşim alanının dibinde demir madeni işletmesinin bulunmasının turizm beldesi Ayvalık’a hiç yakışmadığına değinen Ergin, bu alanla ilgili geçmişte de köylülerle tepkilerini dile getirdiklerini hatırlattı. Ergin, ağır metallerin biriktiği depolama alanında duvarların yıkıldığını, taşıma üst sınırının çoktan aşıldığını ve bu zehirli suların dereye karıştığını da savundu.

--------------------

Yazarın Tüm Yazıları