İnsanlar kardeştir birbiri için vardır

BUGÜN konumuz farklı ve özel... Önce Ünal Ersözlü’den aktarıyorum:

Haberin Devamı


“Yol hepsini kapsar, kucaklar, hepsi insana aittir. Doğu-Batı kardeştir./ İnsanlık kardeştir. Birbirinden öğrenir, birbiri için vardır./ İnsanlık Batı ile Doğu’nun kesiştiği noktada, yeni bir yolculuğa çıkacaktır./ Bu anlaşıldığında felsefe tamamen özüne dönecektir./ Şimdi merhaba sana Ey Hint, Ey Çin, Ey Doğu Felsefesi!/ İnsanın en parlak çağı, altın yılları/ Destanların, Tanrının şarkısının, Tanrısızlığın çaresiz çığlığı./ Mabetlerin altın şemsiyesi, insanlığın beş bin yıl öncesi, selam olsun sizlere./ Felsefenin kadim, bilge, hikmetli çocukları, selam olun hepinize.”

İnsanlar kardeştir birbiri için vardır

SATIR BAŞLARINI DERİN
MERCEKTEN SUNUYOR
Şimdi Karakarga Yayınları’ndan:
“Ünal Ersözlü, bu kitapta felsefenin bir düşünce sistemi olarak Doğu’dan yükselişine ışık tutuyor, Doğu felsefesinin satır başlarını önemli alıntılarla ve derin bir araştırma merceğinden geçirerek okuyucuya sunuyor. Hint felsefesinden Buda’ya, Konfüçyüs’ten Tao felsefesine, antik Mısır felsefesinden Zerdüşt felsefeye; Tasavvuf ve Doğu felsefesi arasındaki benzerliklere, sufi ile keşişin kesişen yollarına, ezeli hikmetten kadim felsefeye kadar, Doğu felsefesine dair her şey, 50 maddede bu kitapta toplandı.”

Haberin Devamı

NASIL MI ÜRETEBİLİYOR
EŞİNDEN DİNLEYELİM
Ve de Efsun Ersözlü’den:
“Bana bazen soruyor yakın çevrem; ‘Nasıl bu kadar üretebiliyor eşin, yoğun iş temposu falan da var, dünyanın hali de ortada’ diye? Çok uzatmadan kısa cümlelerle yanıt vermeye çalıştım her defasında. Nasıl mı oluyor? Adam çok okuyor, okumak için okumak değil ama. Anlayarak okuyor. Ne okuyacağını biliyor. Altlarını çiziyor, notlar alıyor. Bu dünyadaki belki de tek serveti, kitaplarına sığınıyor. Sonra da izin verin, yıllarca her gün yazdığı köşe yazılarının pratiğiyle cümlelerini sıralıyor. Mütavazılığından ödün vermiyor, kimsenin hakkını yemiyor. Kaleminden, dilinden anlayanlara hatırlatıcı; anlayamayanlara da, ‘acaba ben mi tam anlatamadım’ diye kucak açıyor. Şair kimliğinden de vazgeçtiğini sanmayın, onu tanıyanlar iyi bilir ki, o zaten hayatı şiir gibi yaşıyor...”

Haberin Devamı

ÜNAL ERSÖZLÜ’NÜN
ON BİRİNCİ KİTABI
Gelelim konumuza:
Şair, yazar, gazeteci Ünal Ersözlü’nün onbirinci kitabı, “50 Maddede Doğu Felsefesi”, Karakarga Yayınları’dan yayımlandı, kitapçı raflarında yerini aldı. Onu fazla anlatmaya, tanıtmaya gerek yok. Meslek özelliklerinin yanı sıra dosttur, arkadaştır, kardeştir, insanları, doğayı, memleketini sever, “adamdır”. İyilik, güzellik ve sevgiyle anılır.

KİTAPLARI:
* Okyanusların Not Defterinden (1990), * Gidiyorum, Adım Unutuluş Olsun Diye (1998), * Zaman, Ayna ve Bıçak (1999), * Aşk-ı Hakiki (2004), * Gençliğin Dün Gecesi (2008), * Kapıyı Çalıyorum (2012), * Sarmaşk (2014), * Dört Gün Buda, Üç Gün Zorba (2018), * Tanrının Yaşam Kılavuzu (2019), * Yeryüzü Misafiri (2020), * 50 Maddede Doğu Felsefesi (2021).

Haberin Devamı

ÖDÜLLERİ:
* 1990 Akademi Kitabevi Şiir Başarı Ödülü, * 1998 Behçet Aysan Şiir Ödülü, * 2011 Yunus Nadi Şiir Ödülü.
Sevgili Ersözlü’nün emeğine, kalemine sağlık. Sözcükler, dizeler, sayfalar hep su gibi aksın... Yeni ve farklı kitaplarını özlemle bekliyoruz. Okuyucusu bol olsun!

-----

SÖZ
SİZİN

SEVGİLİ MURAT GÖKERTİ’NİN ANISINA

İnsanlar kardeştir birbiri için vardır
İnsanlar kardeştir birbiri için vardır

BİR YAKINMA BİR ANIMSAMA
Defalarca paylaşmamıza rağmen 915 ve 928 sokaklarda aylardır bir şey yapılmadı. Tekrar paylaşıyoruz. (Bornova İçin El Ele)

Yazarın Tüm Yazıları