Girişimcilere bir öneri

Yardım etkinliklerinin katkısı açıklanmalı

Haberin Devamı

“(x) derneği yararına defile, (y) vakfı yararına kermes, (çocuklar) yararına konser, (geliri yardım gerekenlere verilmek üzere) falan-filan turnuvası, (şuna-buna farkındalık yaratmak amacıyla) spor etkinliği...”

Bu tür etkinlik örneklerini çoğaltmak mümkün... (Ünlüler korosu, şarkıları birileri yararına seslendirdi), (efendim yine ünlüler ... yararına tiyatro oyunu sergiledi) gibi haberler. Dedim ya, say say bitmez...
KÖPÜRTÜLMÜŞ BÜLTENLER
Geçen cuma günü Adnan Kaya da, “STK’lar ne iş yapar” başlıklı yazısında değindi. Sivil toplum kuruluşlarının çoğunun kuruluş amaçlarını, işlevlerini yerine getirmemesinden yakındı... Ve şöyle sonlandırdı:
“Böyle olunca da bol bol goygoyculuk, faydasız ve nafile işlerden öteye geçemiyorlar. Kahvaltı, yemek, suya yazılan ziyaret, bir elin verdiğini öbür elin görmemesi gereken iyiliklerin çeşitli turnuvalar adı altında köpürtülerek servis yapıldığı bültenleri yayınlamak zorunda kalmadığımız günler dileklerimle...”
İYİ NİYET KUŞKUSUZDUR
Öteden beri düşünürüm ve yakınlarımla da paylaşmışımdır... İyi niyetle yola çıkılan, yardım, hayır amaçlı girişimlere asla karşı değilim. Sadece merak ederim... Bir takım etkinlikler düzenlenir, öncesi ve sonrası medyada haber konusu olur... Doğal olarak övgüler düzülür, alkışlanır. Etkinliklerin ve düzenleyenlerin fotoğraflarını gazetelerde, görüntülerini TV’lerde görürüz.
NE YARAR SAĞLANIYOR
Her şey çok güzel... Verilen emeğe sağlık... Yine de hep aklıma takılır. Bu etkinliklerin iyilik, yardım amaçlanan kurum, kişi veya kitleye ne yararı olmuştur? Çünkü, genelde etkinliğin çok başarılı geçtiği, katılımın yoğun olduğu duyurulur... Ama aynı soru:
“Sağlanan yarar somut olarak nedir? Hangi sorun çözülmüştür, nasıl katkıda bulunulmuştur?”
TEK TEK SAYILMALI
Bunun için somut önerim var... Adı ve amacı ne olursa olsun bu iyi niyetli etkinlikler sonunda, “Şu kadar TL toplanmış ve hedeflenen amaçta kullanılacaktır. Elde edilen ... lirayla şu kadar çocuğa, şu kadar giysi, okul arkaç ve gereci alınacaktır. (Adı her neyse) düzenlenen şu veya bu etkinlikten sağlanan parayla şu kadar gence burs verilecektir. Ya da yapımı süren okul / hastane / barınma evi / sağlık merkezine şu kadar TL veya şu kadar TL değerinde malzeme verilecektir” gibi somut açıklama yapılamaz mı? Böyle bir açıklamanın sakıncası var mıdır?
GÜVEN ARTAR İYİ OLUR
Yine bana göre böyle somut açıklamalar, kamuoyunun tüm bu iyi niyetli girişimlere güvenini artıracaktır. Etkinlikleri düzenleyenlere, toplumda daha bir saygın bakılacaktır. Çok da iyi olacaktır, bu tür etkinliklerin boşa kürek çekmek olmadığı anlaşılacaktır.
Ne dersiniz?
(Yardım gönüllüleri, iyi niyetli girişimciler, düzenledikleri etkinliklerden sağlanan katkıyı, aralarında ve kendileri dışında, bizimle de paylaşmak isterse, bu köşe açıktır.)

-----


TOPA GİRESİM GELDİ

Haberin Devamı

Kovmaktan beter ettiklerine
övgü yağmuru doğru mu

“İYİ birey, iyi vatandaş, iyi futbolcu...” İzmir’in merkezi yerlerinde bu sloganın yer aldığı Altınordu bayrakları gördüğümde merak ederdim onu. Kimi mi? Futbol gündeminde hep flaş olan... Altyapı ve gençlere yatırımları, tesisleriyle ülkeye örnek olan. Soyunma odasında başarılı takımını, oyuncuların önünde eğilerek selamlayıp kutlayan... Geçen yıl yurtdışında bir futbolcusunu tokatlayan, sonra da özür dileyen... Bir süre önce transferle gelen futbolculara, “Paralı askerler, ucuz, semiz, miskin, silik, korkak” diye seslenip, “2016’nın son maçına kadar bu formayı giyin. Ama adam gibi giyin ve ara transferde hepiniz gidin” diyen Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan’ı...
TEŞEKKÜR VE PRİM ZAMMI
Özkan bu kez bir galibiyet sonrası aynı futbolculara teşekkür edip, “Hepiniz karakterli profesyoneller olduğunuzu kamuoyuna gösterdiniz” demiş... Ama, altyapı oyuncularıyla devam kararından vazgeçmediğini de bildirmiş. Bu arada primlere de zam yapmış.
MOTİVASYON YÖNTEMİ Mİ
Bu işte bir gariplik yok mu? Önce futbolcuları kovmaktan beter eden Özkan, şimdi gönül alıyor. Dışarıdan bakılınca bu iki davranış tutarsızlık olarak görülebiliyor. Ya da bir motivasyon yöntemi. Tabii ki, Özkan’a özgü.
OYUNCULARIN İŞİ ZOR
Şöyle bir düşündüm. Yaşananlar, Özkan’ın motivasyon yöntemiyse futbolcuların işi zor. Neden mi? Her maçtan sonra kulübün internet sitesinden Özkan’ın nasıl eseceğini bekleyecekler. Azar mı gelecek, okşama mı?
Dedim ya, işe dışarıdan bakıyorum. Ama Altınordu ve Özkan’ın, futbol gündeminde sürekli yer alacağını tahmin edebiliyorum.
Altınordu’ya başarılar. Sezon sonunda hedefe ulaşmalarını yürekten diliyorum.

-----

BİR ALINTI

Haberin Devamı

Gazeteci Gönül Soyoğul’dan
Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü, kötü insanların türküleri yoktur!.. Neşet Ertaş.

Yazarın Tüm Yazıları