Bu Çernobil’den kurtulma zamanı

GAZİEMİR’de, “İzmir’in Çernobil’i” diye adlandırılan, çevre kirliliği nedeniyle çalışması durdurulan, herkesin içtenlikle istemesine karşın, nükleer atık sorunu bir türlü çözülemeyen eski kurşun fabrikası alanı tehlike saçmayı sürdürüyor. Son olarak AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, alanı inceledi, ağır metal kirliliği nedeniyle firmaya 2013’te 5 milyon 79 bin 900 lira ceza kesildiğini, çalışmalar ve mahkeme süreçleriyle bugüne gelindiğini söyledi. Nasır, Nükleer Düzenleme Kurumu’nun geçen 26 Mart’taki yazısıyla ilgili firmanın eksiklikleri tamamlamadığını bildirdiğini anımsattı:

Haberin Devamı

 


TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
“Cüruf atıkların ayıklanması ve sahanın temizlenmesi faaliyetlerine ilişkin gelinen son noktada söz konusu işletme sahipleri tarafından sahada yer alan atıkların temizlenmesi ile ilgili olarak bir çalışma yapılmadığını yerinde tespit ettik. Atıkların çevre ve insan sağlığı açısından risk oluşturmaya devam etmesi nedeniyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çözüm için müdahale edilmesinin gerektiğini aktaracağız. Yıllardır süregelen bu sorunun çözümü için konunun takipçisi olacağız.”
İZMİR’İ TEHDİT EDİYOR
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da söz konusu alanda normal değerin 219 katı radyasyon yayan atıkların 14 yıldır temizlenmediğini ve tüm İzmir’i tehdit ettiğini savundu:
“İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen alanda radyoaktif atıklar ve dışarıdan getirilen bir madde var. Bu madde yasal olarak Türkiye’de bulunmuyor. Sadece nükleer santrallerde oluşabilen bu atıkların, ülkemizde kurulu bir nükleer santral bulunmadığı halde oraya nereden ve nasıl geldiğini kimse bilmiyor. Bu madde eski kurşun fabrikasının bahçesinde 2007’de bulundu. O yıldan beri de çözüm üretilmiyor. Toprağa gömülü bu maddeler, yağmurla oksitlenerek insan sağlığını tehdit ediyor. Burasının temizlenmesini istiyoruz.”
CUMA GÜNLERİ EYLEM
Arda, atıklara dikkat çekmek için eylem sergileyeceğini de duyurdu:
“30 Nisan’dan başlayarak, her hafta Cuma günü saat 11.00’de nükleer atıkların bulunduğu alanda 10 dakikalık (duran adam) eylemi yapacağım. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, muhtarlarımız ve halkımızla birlikte (dur)arak sesimizi tüm Türkiye’ye ulaştırmak istiyoruz. Kentimizin en büyük çevre sorunlarından birine karşı mücadele ile çözüme ulaşacağımıza eminim.”
HALK SAĞLIĞI SORUSU
TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan da, çevre ve şehircilik ile sağlık bakanlarının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Bakan’ın bazı soruları şöyle: “Bölgede en son ne zaman radyasyon ölçümü yapılmıştır? Normal değerin 219 katı ölçülen radyasyon ölçümleri olduğunu belirten çevre örgütleri ve odaların bu tespitinin ardından inceleme yapılmış mıdır? Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) bugüne kadar bu bölgede ne gibi temizlik işlemleri yapmıştır? Bölgede yaşayan yurttaşlarımızın sağlığının nasıl etkilendiği ne zaman araştırılacaktır?”
Özetle, bu sağlığı tehdit eden sorundan bir an önce kurtulmak gerek. Kolay gelsin!

-----

Haberin Devamı

BİR KİTAP
Tarımın önemi tamam da
tarımın doğru reçetesi ne

Haberin Devamı

DÜNYAYI sarsan salgınla birlikte tarımın, erişilebilir güvenli gıdanın önemi bir kez daha anlaşıldı. İnsanlar, açlığın büyük tehlike olduğunu konuşuyor, tarımla ilgili gelişmeler gözden geçiriliyor. Tarımın önemi tamam da, reçete ne olacak? Gözler kooperatiflere çevrildi. Tire Süt Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin modeli olumlu örnek gösteriliyor. 2009’dan itibaren İzmir Büyükşehir Belediye’sinin Okul Sütü, Süt Kuzusu projelerinde yer alan, gücünü ve ürün çeşidini artıran kooperatifin öyküsü de kitaplaştırıldı.
MUSTAFA KEMAL’İN
ÇİFTÇİLERİYİZ
Gazeteci Reşat Yörük, “Mustafa Kemal’in Çiftçileriyiz” adlı kitabında, çok yakından tanık olduğu Tire Süt’ü anlattı. Varyant Yayınları’nın yayımladığı ve gelirinin tümü Tireli süt üreticilerini çocuklarının eğitimine katkı amacıyla Tire Süt Kooperatifi’ne bırakılan kitabın önsözünden alıntı:
“Türk tarımının kurtuluşunda tek çarenin kooperatifçilik olduğuna inanan, birleşmeyi ve dayanışmayı inatla ve ısrarla savunup, bu işin gerçekten de olabileceğini cümle aleme ispatlamaya çalışan bir avuç kahraman onlar aslında. Bakın ne diyor o kooperatifin başkanı Mahmut Eskiyörük: ‘İki Türkiye’yi besleyebilecek bir Anadolu varken elimizde ve biz ithalat yapıyorsak, bir şeylerin yanlış gittiği görülmeli artık. Çare kooperatifleşmedir. Kurtuluşun reçetesi de İzmir’de, Tire’de. Kırsal kalkınmanın destanı burada yazılıyor. İşte Tire Süt modeli! Alın uygulayın kardeşim!’”
OKUMANIN TAM DA ZAMANI
Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu Reşat Yörük, spor, ekonomi, belediye ve politika muhabirliği yaptı. İzmir Ticaret Borsası’nda 12 yıl, 2006-2019 arasında da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde basın danışmanlığını üstlendi. Borsa ve yerel yönetimdeki çalışmaları sırasında tarım ve kooperatifçilik projeleriyle yakından ilgilendi. Yörük’ün emeğine sağlık. Bu kitabı okumanın tam zamanı!

Yazarın Tüm Yazıları