Benzersiz müze vakfıyla bilimin bölgesel kalkınmaya katkı imzası

İZMİR’in en önemli ortopedi uzmanlarından Doç. Dr. Levent Köstem, yılların merakı, hedefi ve birikimiyle, eşi emekli biyoloji öğretmeni Güler Köstem’le el ele verdi, bir zeytinyağı müzesi kurmak için yola çıktı.

Haberin Devamı

 

Uzun süren yolculuk meyvesini verdi, 2017 yılında Urla Uzunkuyu’da 20 bin metrekarelik alanda, 6 bin 150 metrekarelik kapalı alanı olan, “Köstem Zeytinyağı Müzesi” açıldı. O dönem Levent Köstem, dünyada bir ilk ve eşsiz olan müzeyi tanıtırken, “Anadolu topraklarında bugüne kadar kullanılan tüm zeytinyağı çıkarma sistemlerini 1/1 ölçekte sergiliyoruz. Müzeyi kurarken Klazomenai antik şehrinin eski kazı başkanı Prof. Dr. Güven Bakır ve ekibinden destek aldık” diyordu.

ANLAŞMA İMZALANDI
Ve o müzeyi izleyen vakıf yine çok önemli bir ilk adım attı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile işbirliği anlaşması yaptı. Anlaşmayı Dr. Köstem’le imzalayan Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, “Enstitümüz Tasarım, Mimarlık ve Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı arasında bir işbirliği anlaşması imzaladık. Başta batı Urla olmak üzere bölgesel kalkınmanın sağlanması adına çalışmalar yapılacak, projeler yürütülecektir. Bu örnek işbirliğinin bölgemiz ve ülkemiz için faydalı olmasını diliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

20 YILLIK YOLCULUK
İşbirliğini öğrenince, zeytin ve zeytinyağı sevdalısı, müzenin mimarı Levent Köstem’den görüş istedim: “Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni kurma fikri ile birlikte, bu kurumu oluşturma çabalarıma başlayalı neredeyse 20 yıl oldu. Bu 20 yıl içinde dünya ve biz çok değiştik. Ama benim baştan itibaren müze ile birlikte yapmak istediklerim çok da değişmedi. Çünkü ‘Müze sadece içinde sergilenecek eserleri sunup insanların gezmesini sağlayacak bir kurum olmamalı’ diye düşünüyordum. Bu amaçla başından beri kurumsal ve mimari planlamayı bu şekilde yapmaya çalıştım.

ÇEVREYE KATKI GEREK
‘Müze bir eğitim kurumu olmalı, vereceği eğitimler- temelde kuruluşu ile ilgili konular başta olmak üzere- bir çok konuda olabilir’ diye düşünüyordum. Ama eğitim de tek başına olamaz ve olmamalı, her kesimden, düşünce yapısından insanları bir araya getirici organizasyonlar oluşturmalı, işbirlikleri yapmalı, ve bulunduğu yakın ve uzak çevreye katkılar sağlamalıdır.

Haberin Devamı

AKIL ALINABİLECEK KURUM
İşbirliğini diğer müzelerle, okullarla, kooperatiflerle, yerel yönetimlerle, kişilerle vb yapmalıdır. Bu açıdan baktığımızda, Köstem Müzesi’nin bulunduğu alan kırsal bir bölge, ilgili konumuz temelde tarımsal bir ürün ama baskı altında bir çevre. Üniversiteler çok bakımdan önemli ve akıl alabileceğimiz, danışabileceğimiz, birlikte bazı üretimler ve örgütlenmeler yapabileceğimiz bir kurum olarak ön plana çıkmaktadır.

BATI URLA KÖYLERİ
Tüm bunları yapabilmek ve müzenin uzun yıllar sürdürülebilmesi için de vakıf olmak önemli. Bu açıdan 10 yıl önce ‘Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı’nı kurduk ailemle birlikte. Tüm bunların ışığında bir yıl aşkın süredir İYTE nin değerli rektörü ve öğretim üyeleri ile ön çalışmalar yaptık. Bu bölgenin, ‘Batı Urla Köyleri’ olarak tanımladığımız, Gülbahçe, Barbaros, Kadıovacık, Birgi, Uzunkuyu, Zeytinler, Zeytineli ve Nohutalan köylerini ve geniş Urla hinterlandını içeren bölge ile ilgili işbirlikleri neler olabilir diye düşünerek ortak çalışma mantığı geliştirdik.

Haberin Devamı

UMARIM FAYDAMIZ OLUR
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı Tasarım Mimarlık ve Kent Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TAMİKAM) ile Köstem Kültür Eğitim ve Müzecilik Vakfı arasında toplum, bilim ve bölge kalkınması yararına yapılacak iş birliklerinin çerçevesini tanımlamak amacı ile protokol imzalandı. Bu protokol ile örnek bir çalışma yapacağımıza inanıyorum. Bu nedenle Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, TAMİKAM Müdürü Prof. Dr. Şeniz Çıkış, Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu başta olmak üzere destek veren tüm yönetim kurulu üyelerinin katkılarına çok teşekkür etmemiz lazım bölge adına. Umarım içinde bulunduğumuz bölgeye, Urla’ya, İzmir kentine bu tip işbirlikleri mantığına örnek bir sonuç alırız, faydamız olur.”
Bana da başarı dilemek kalıyor, kolay gelsin!

Yazarın Tüm Yazıları