Belediyelere hoş bir öneri

Duvar sanatı sokakları

Haberin Devamı

YILLARDIR her gördüğümde, özellikle gençlerden oluşan bu sanatçılara şans verilmesi gerektiğini düşünürüm. Çünkü, onlar yaratıcılıklarını sergileyecek yer bulmakta güçlük çeker... Aslında bulamaz. Örneğin, metroyla yolculuk yaparken, hat boyundaki bazı duvarlara imzalarını attığını görürüz hepimiz. Grafiti sanatçılarından söz ediyorum. Türk Dil Kurumu, “Duvar yazısı” diye tanımlıyor sanatı. Bana göre “sokak-duvar sanatı” demek daha doğru sanki.

İSTENİRSE BAL GİBİ OLUR
Belediyelerin bu genç sanatçılara olanak tanıması gerektiğine inanırım. Bazı sokaklar, belki daha farklı yerler gösterilse, ne istenildiği söylense... Ve duvarlar onların sanatına teslim edilse... Her ilçenin farklı özellikleri ortaya konulsa. İzmir’i örnek alırsak... Belki Konak’ta Saat Kulesi’yle bütünleşen meydan, Kordon, Basmane ve Alsancak garları, Kemeraltı işlense. Karşıyaka, Buca, Bornova, Balçova, Narlıdere, Çeşme, Foça, Seferihisar, Selçuk, Bergama, Tire... Aklıma gelenleri saydım, her ilçede mutlaka yer bulunur. Ve işlenecek örnekler çoğaltılabilir. Tüm Ege il ve ilçelerinde de pekâlâ olur...
SEVİMLİLİK KATMAZ MI?
Hatta, adını o yöre halkının ya da belediye meclislerinin koyabileceği, “duvar sanatı sokakları” oluşturulabilir. Birçok ülkede örnekler vardır mutlaka. Hatta turistler, özellikle bulundukları kentleri anlatan çizimlerle dolu sokaklara yönlendiriliyordur. Belediye başkanları aynı düşünceyi paylaşır mı, bilemem. Bence bu tür bir girişim ilçelere farklılık, sevimlilik katar. Çok da güzel olur.
(Kültürpark’ta İzmir’in simgelerinin çizileceği özel bir yer oluşturulamaz mı?)

 

 

Haberin Devamı


MESLEK EDİNMİŞLER

Gençlerin şirketi

Ve en son İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan bir örnek. Bu sanatı sokakta öğrenip meslek edinen 8 genç stant açmış. “Coloraddx” demişler kendilerine. Aynı adlı web siteleri de var. Hobilerini işe dönüştürdüklerini söylerken, “Sokaklarda önce duvarlara adımızı yazardık. Bir süre sonra düz yazı yetmemeye başladı” demişler. Fuar’da büyük de ilgi görmüşler. (www.coloraddx.com)

-----

Haberin Devamı



MERAK ETTİM!

Brangelina’yı bizim
Urla mı ayırdı yoksa

YAKLAŞIK bir yıl önce (Brangelina diye de anılan) Angelina Jolie ile Brad Pitt’in Urla’da 2.6 milyon dolara villa aldığı haberleri yer aldı medyada. Urla, gündemin ilk sırasına oturdu. Var olan ünü, daha da arttı... Sonunda Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, olayı aydınlattı, ısrarlı tutumuyla olayın balon olduğunu kanıtladı. İtalya merkezli emlak firmasına ulaşan Bildirici, bu haberle ilgili olarak, “Kanıt gösteremezseniz geçen yılki açıklamanızın spekülatif olduğuna inanacağım” demiş ve, “İstediğinize inanabilirsiniz” yanıtı almış.
VİLLA KRİZİ Mİ ÇIKTI
Sonuç olarak anlıyoruz ki, dünyaca ünlü çiftin adı kullanılarak hayali bir satış haberi uçurulmuş... Buraya kadar tamam da... Jolie ile Pitt, bir süre önce ayrıldı. Acaba bu ayrılığın temelinde Urla mı var? Nasıl mı? Belki Brad Pitt, “Sana Urla’da villa aldım” deyip de olay fos çıkınca Angelina Jolie ayrılma kararı aldı. Ya da, Jolie “İlla Urla’da villa” diye dayattı, Pitt de, “Sen de çok oldun. Yok Urla’da villa milla” diye çıkışarak sevgilisinden ayrıldı. Olmaz, olmaz...
Şaka bir yana ikili neden ayrılmıştır bilemem ama, spekülatörler bu tür haberlerle Urla’daki taşınmaz fiyatının artmasını sağlamıştır mutlaka. Amaca ulaşılmıştır muhtemel. Ne diyeyim?

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

BAŞKA YERDEN TAŞIMAK SIKINTI YARATIR
Çeşme’nin su sorununa
kalıcı çözüm bulunsun

ÇEŞME’nin su probleminin yıllardır var olduğunu hepimiz biliyoruz. Göç ve inşaat furyasıyla, Çeşme’nin Alaçatı’yla beraber nüfusunun 3-5 sene içinde çok artacağını kolayca tahmin edebiliyoruz. Durum böyleyken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU 35-40 kilometre uzaklıktaki Urla’dan su taşımak gibi palyatif tedbirlerle, problemi çözmeye çalışıyor.
TARIM OLUMSUZ ETKİLENİR
Urla için zaten kısıtlı olan su potansiyelinin bağcılık, zeytincilik, seracılık ve enginar gibi tarımı yok edeceği ortadadır. Konunun önemi ve Urla’yı da riske atabileceğini düşünerek, bu yanlışlıktan dönülüp vizyoner, ileriyi düşünen kalıcı çözümler aranması gerekir.
Nihat GÜNDÜZ

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Ben de kilo vermesini bilirdim. Ama kaybetmeyi sevmiyorum. Benim olan bende kalır.
Hakan Nejdet BALA

Yazarın Tüm Yazıları