Raya inme!

Tarih 24 Eylül 2022... Çayyolu’ndaki alışveriş merkezinden hırsızlık yaptığı iddia edilen bir kişi metronun Çayyolu istasyonuna inip ray hattına girerek Koru istikametine doğru koştu.

Haberin Devamı

Metro seferleri durduruldu ve yolcular büyük mağduriyet yaşadı... Yaşanan bu olayı 27 Eylül 2022 tarihindeki köşe yazımda, “Bizim metroya platform kapı şart oldu” başlığıyla duyurmuştum.

Raya inme

***

Tarih 17 Haziran 2023... Metronun Devlet Mahallesi istasyonunda bir genç OSB-Törekent yönündeyken alt geçidi kullanmak yerine tehlikeli bir hareket yaparak raya indi ve karşı perona geçti. Elindeki çantaları perona bırakıp tırmanışını da başka bir yolcu cep telefonu ile görüntüledi.

Raya inme

Haberin Devamı

Raya inme

***

Bu iki olay da ‘metroda raya inmek bu kadar kolay olmamalı’ dedirtiyor.

***

Raya inme

‘Kestirme’ mantığıyla ray üzerinden karşı perona tehlikeli geçiş sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Bazı kullanıcıların yorumları şöyle oldu.

‘EN AĞIR CEZAYI ALMALI’

@ebayraktar12: “En ağır cezayı almalı. Yoksa kötü örnek teşkil eder.”

@berkekaradag7: “Muhtemelen birisi ‘raylardan karşıya geçemezsin’ demiştir.”

@reyhandemirel739: “Güvenlik görevlileri ne yapıyor.”

@halideaysepehlivan: “Biz toplum olarak ne zaman adam gibi adam olacağız acaba!”

@gmzbl: “Yine akıl zengini orijinal hareketler Ankara’dan çıkmış.”

YÜKSEK GERİLİM ÇARPMAMIŞ

@baharmehmetfurkan: “Dua etsin de orada bulunan binlerce voltluk elektriğe dokunmamış.”

@ismail_agn_36: “Adamın üşengeçlik seviyesi yüksek demek ki.”

@guray_ozuerler: “Kara yolunda üst-alt geçit, yaya geçidi kullanmayıp kendi can güvenliğini ve sürücüyü tehlikeye atan bilinçsiz bir toplumun bu hareketi yapması gayet doğal.”

Haberin Devamı

@zatidar1: “Eğitilmezlerde bugün...”

@yilmazhydr: “Hani yüksek gerilim vardı çarpmamış.”

 

MHP’Lİ ILIKAN: ÖNERGE VERDİK ADIM ATILMADI

Raya inme

Sınırları zorlayan bu hareketle ilgili dikkat çeken bir hatırlatma da Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’dan geldi. Bu ayki ABB Meclisi’ne sundukları bir önergeyi sosyal medyada paylaşan Ilıkan, “Ankara’da metro istasyonlarındaki güvenlik zafiyetlerine bir yenisinin daha eklendiğini gördük. Tehlikeli durumlara karşı 10 Ekim 2022’de istasyonlara ‘peron ayırıcı kapı sistemi’ yapılmasını önerdik, adım atılmayınca bu ay tekrar hatırlattık. ABB’yi iş yapmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ilıkan’ın paylaşımında yer alan önergesi ise şöyle: “Şehrimizde son zamanlarda metro istasyonlarında yaşanan intihar olayları güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini ön plana çıkarmıştır. Bu konu ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 10.10.2022 tarihinde verdiğimiz önergede sadece bu istenmeyen durumlar değil genel olarak metro duraklarında yolcuların tren hatlarına geçişlerinin engellenmesi, bedensel engeli olan yolcuların tren hattına düşmesinin önlenmesi, kişisel eşyaların raylara düşmemesi, bekleyen yolcunun tren hızından olumsuz etkilenmemesi maksadıyla uluslararası raylı sistemlerde yolcu güvenliğini sağlamak için peron ve hattı ayırmada kullanılan ‘Peron Ayırıcı Kapı Sistemi’nin uygulamasına geçilmesi hususunda taleplerimizi yazılı olarak belirtmiştik. O günden bu yana bu konuda hiçbir adım atılmamakla birlikte maalesef metrolarda istenmeyen ölümlü kazalar ve olaylar yaşanmaya devam etmektedir. Bu konudaki önerimizi yineliyor ve bir an evvel ‘Peron Ayırıcı Kapı Sistemi’nin devreye sokulması hususundaki önergemizin Meclis gündemine alınarak gereğinin yapılmasını arz ederim.”

Haberin Devamı

İstanbul’daki bazı metrolarda platform kapı sistemi var. Örneğin Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattında istasyonların peron sınırlarında platform ayırıcı kapılar bulunuyor. Tren gelene kadar kapılar kapalı oluyor ve yolcuların raya inme riski engelleniyor... 27 Eylül 2022 tarihli köşe yazımdaki başlığı tekrar hatırlatıyorum; “Bizim metroya platform kapı şart oldu.” Umarım harekete geçilir ve çözüm sağlanır.

 

KALEDE BİR ÇEŞME RESTORASYONU

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi Birinci Başkanvekili Fatih Ünal geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ABB’nin Ankara Kalesi’ndeki çeşme restorasyonuyla ilgili bir paylaşım yaptı.

Raya inme

Çeşmenin önceki hali ile restore çalışmasındaki halinin fotoğraflarını paylaşan Ünal, “Tarihi çeşmemizi istiyoruz... Olmaz olsun böyle restorasyon. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarihi Kaleiçi’nde bazı restorasyonlar yapıyor. Güzelim ruhu olan çeşme gitmiş, yerine derme çatma taşlar ile örülü ruhsuz bir çeşme koyulmuş. Meclis’te bu konuda soru önergesi vereceğim” notunu düştü.

Haberin Devamı

Raya inme

Raya inme

AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da “Sanatla, tarihle hasbelkader alakası olup şu çeşmenin haline ses çıkarmayanların sessizliğini anlamak mümkün değil. Belki görmemişlerdir diyerek; bildirelim. Ankara Kalesi’nin nazik bir çeşmesi yok edildi” dedi.

Raya inme

Altındağ Belediyesi’nin Hacettepe Mahallesi’nde restore ettiği Öksüzce Çeşmesi’ni de örnek gösteren Yıldız, “CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi, keşke iyi bir restorasyon örneği olarak Altındağ Belediyesi’ni örnek alsaydı. Çeşme restorasyonunda her bir taş korunmuş. Yılların biriktirdiği kirlerden arındırılarak, su altyapısı güçlendirilmiş” dedi. Bu çeşme restorasyonu daha çok su götürür gibi görünüyor...

 

MANSUR YAVAŞ VE PİERRE HURMİC BENZERLİĞİ

Fransa’nın Bordeaux Belediye Başkanı Pierre Hurmic Türkiye ile ilgili bir açıklama yaptı haber sosyal medyada döndü durdu. Ancak Hurmic’in açıklamasından çok Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Başkanı Mansur Yavaş’a olan benzerliği konuşuldu. İki başkanı birbirine benzetenler sosyal medyada goygoy yapıp durdu.

Raya inme

Mansur Yavaş

Raya inme

Pierre Hurmic

Yazarın Tüm Yazıları